Σήμερα, θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroupo, ανοίγοντας τον «χορό» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων για την επόμενη μέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ανοίγοντας κατ” αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα...
Ταυτόχρονα, όμως, οι ευρωπαίοι ομόλογοί αναμένεται να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις απέναντι στην Αθήνα, κάτι που προανήγγειλε και το μπαράζ των χθεσινών δηλώσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων.
Στο Γιούρογκρουπ σήμερα θα συζητηθεί το θέμα της εποπτείας και των εγγυήσεων που θέλουν οι δανειστές.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τελειώσει το πρόγραμμα και να δημιουργηθεί μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα έχει διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και στην οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου.
«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου», είπε ο κ. Χαρδούβελης στο Reuters. Επίσης, περιέγραψε μία χαλαρή παρακολούθηση για ένα χρόνο, με 10-15 κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση θέλει να τις αναβάλλει για να τις εφαρμόσει το 2015 με τον δικό της τρόπο, με δικό της σχέδιο και χωρίς την Τρόικα.
Θυμίζουμε ότι χθες υπήρξε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να εμφανίζεται να δηλώνει πως θα χρειαστεί επιμήκυνση του προγράμματος, κάτι, ωστόσο, που ο ίδιος διέψευσε αργότερα.
Από την άλλη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε την απόφασή του να παρατείνει την θητεία της task force για την Ελλάδα με τον κ.Ράιχενμπαχ ως επικεφαλής, μέχρι τις 31 Ιουνίου του 2015.
Όπως και να έχει, η πίεση των εταίρων αναμένεται να ενταθεί. Είναι ενδεικτικό ότι περιμένουν να ακούσουν δεσμεύσεις για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο, που θα αφορούν τις κυβερνητικές προθέσεις του 2015.
Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, επικυρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όσα είχαν συμφωνηθεί στις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας για τα θέματα του ενιαίου μισθολογίου και εργασιακών ζητημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί, μεταξύ άλλων, πως το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο θα γίνει το 2016, αφού πρώτα θα ψηφιστεί νόμος για σταθερό, μόνιμο και πάγιο σύστημα αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και ότι δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού, ούτε θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Να σημειωθεί ότι σήμερα θα βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, τη γενική γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάθριν Ντέι και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου