Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η ανασκαφή έχει φτάσει σε ένα τέτοιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να πηγαίνει με τον προηγούμενο ρυθμό και έχει πλέον τελείως διαφορετικές απαιτήσεις. 
Η πολύ κακή κατάσταση που είναι ο τέταρτος χώρος που έχει υποστεί σχεδόν ολική καθίζηση, σε συνδυασμό με το μυστηριώδες όρυγμα, που δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στον χώρο , αναγκάζει τους αρχαιολόγους να σκάβουν πολύ αργά και να ασχολούνται κυρίως με την αντιστήριξη του χώρου , ώστε να ενισχυθεί η στατικότητα του τελευταίου θαλάμου. Για αυτό και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι νεώτερο , αφού η ανασκαφή επί της ουσίας έχει σταματήσει. Το που θα οδηγήσει το όρυγμα και τι θα κρύβει δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι έχουμε μπει πλέον κανονικά στον χειμώνα και ουσιαστικά η ανασκαφή έχει φύγει από τον τεχνητό λόφο και έχει μπει μέσα στο φυσικό σπήλαιο, που δημιουργεί και νέα κλιματολογικά δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανασκαφές είθισται να "κλείνουν" τον χειμώνα και να συνεχίζουν ξανά την άνοιξη. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί και στην Αμφίπολη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η Αμφίπολη "'εχει τελειώσει" ή δεν έχει να δώσει άλλα ευρήματα, καθώς το όρυγμα μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεγάλες εκπλήξεις.