Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ιδιοκτήτες λόγγων και ξερότοπων έγιναν... κροίσοι

Σε κροίσους μετέτρεψε το υπουργείο Οικονομικών ιδιοκτήτες ξερότοπων, λόγγων και ακατοίκητων ακινήτων, υπολογίζοντας την αξία των ακινήτων τους σε εκατομμύρια ευρώ.

Η προχειρότητα σύνταξης των νομοσχεδίων που οφείλεται αφενός στην πίεση της τρόικας, αφετέρου στο γεγονός ότι έχουν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών σημαντικά υπηρεσιακά στελέχη με γνώση της φορολογίας, οδηγεί τους φορολογούμενους σε απόγνωση, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρους που δεν τους αναλογούν.
Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι αντί να απλουστεύεται η φορολογία, γίνεται κάθε χρόνο και πιο σύνθετη μπερδεύοντας λογιστές, εφοριακούς και φορολογουμένους...
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το πρόβλημα που προκλήθηκε με τα ημιτελή κτίσματα, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο έχουν έκπτωση 60% από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έκπτωση αυτή δεν έγινε, και αυτό διότι ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, αν και δήλωσαν ότι το ακίνητό τους είναι ημιτελές και μη ηλεκτροδοτούμενο (τον κωδικό 99), δεν γνώριζαν ότι πρέπει να συμπληρώσουν ότι είναι και κενό... Συγκεκριμένα έπρεπε να δηλώσουν και τον κωδικό 8 του εντύπου Ε9. Αποτέλεσμα της παράλειψης αυτής ήταν να θεωρηθούν τα κτίσματα αυτά ολοκληρωμένα. Τώρα θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τον φόρο που τους έχει καταλογισθεί και το επόμενο διάστημα να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση για να γίνει νέα εκκαθάριση. Αν μάλιστα το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο των 300 ευρώ θα πρέπει να γίνει έλεγχος σε βάθος της δήλωσης.

Δεκαπλασιασμός αξίας

Ταυτόχρονα, από τα εκκαθαριστικά σημειώματα, κυρίως φορολογουμένων της περιφέρειας, διαπιστώνει κανείς τον δεκαπλασιασμό της αξίας των ακινήτων, γεγονός που οδηγεί σε φόρους που προφανώς δεν μπορούν να καταβληθούν. Μάλιστα, ακίνητα αξίας που εκτιμάται το πολύ σε 100.000 ευρώ, υπολογίσθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών έως και 800.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει, εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, να πληρώσουν και συμπληρωματικό φόρο, δεδομένου ότι η περιουσία τους υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη στον Δήμο Ινάχου της Αιτωλοακαρνανίας σε οικισμό 100 κατοίκων, ο οποίος είδε την περιουσία του να αυξάνεται αδικαιολόγητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, οικόπεδο δύο στρεμμάτων στο οποίο υπάρχει μικρό κτίσμα, το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε την αξία του στα 39.581 ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια υπολογιζόταν στα 5.274 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε: «Αυτός που υπολόγισε την αξία του ακινήτου να μου δώσει τα λεφτά αυτά και εγώ του χαρίζω το ακίνητο».

Σε άλλη περίπτωση ιδιοκτήτη οικοπέδου στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, η αντικειμενική αξία του οποίου υπολογίστηκε πέρυσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 98.670 ευρώ φέτος εκτινάχτηκε στις 815.568 ευρώ.

Σε άλλο χωριό των Τρικάλων, για κτίσμα 30 τ.μ. (του 1930), σε οικόπεδο 1.500 τ.μ., η αξία τους υπολογίστηκε στις 168.062 ευρώ και ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.

Σε χωριό στη Β. Κεφαλονιά για οικόπεδο και οίκημα 75 τ.μ., ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.636 ευρώ, ενώ πέρυσι κατέβαλε συνολικά στην εφορία 323 ευρώ. Στον Αγιο Προκόπιο Τρικάλων για οικόπεδο και σπίτι 40 τ.μ., η αντικειμενική αξία τους υπολογίστηκε πέρυσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 8.000 ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 38.000 ευρώ!

Στο Κορφοβούνι της Αρτας, ένα διαμέρισμα και ένα οικόπεδο 6,5 στρεμμάτων έχουν συνολική αξία σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που προσεγγίζει τις 900.000 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει, μαζί με ένα ακίνητο στα Γιάννενα είναι 5.500 ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις όπως αναφέρουν φορολογούμενοι έχει χρεωθεί ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ αν και υπάρχουν δύο ιδιοκτήτες (με ποσοστό 50% ο καθένας). Και οι δύο θα πληρώσουν δηλαδή σαν να είχαν το ακίνητο 100 στην ιδιοκτησία τους.

ΠΟΜΙΔΑ

Για «απαράδεκτο αποπροσανατολισμό σε ό,τι αφορά τις πραγματικά αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ» κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ σε χθεσινή της ανακοίνωση για το θέμα. Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι «αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, αφενός να διορθώσει άμεσα τα σφάλματα του taxis, όμως πρέπει πρώτα απ’ όλα να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος, που είναι οι ίδιες οι ουσιαστικές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ» και ζητεί την κατάργηση του φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: