Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Τα ρωσικά «αντίποινα» αγγίζουν και την Ελλάδα: Τι θα συμβεί αν επιβάλουν εμπάργκο για φυσικό αέριο - εξαγωγές - Σήμερα γκρεμίζουν ότι έχτισε ο Καραμανλής

* Εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων ετοιμάζει η Μόσχα 
* Τι σημαίνει για τους Έλληνες παραγωγούς
* Φόβος για τον χειμώνα
* Τι θα συμβεί αν κλείσουν τις κάνουλες στους αγωγούς
* Η «μυστική» συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ και τα stress tests

Σήμερα γκρεμίζουν ότι έχτισε ο Καραμανλής
Ορατός αναμένεται να γίνει σύντομα και στην Ελλάδα ο οικονομικός πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έπειτα από...
την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων προς τη Μόσχα από ΕΕ και ΗΠΑ και τις απειλές του Κρεμλίνου για αντίποινα.
Ήδη από την επόμενη εβδομάδα οι ρωσικές αρχές ενδέχεται να επιβάλουν περιορισμούς στην εισαγωγή φρούτων και από όλες τις χώρες της ΕΕ, κάτι, που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και την Ελλάδα η οποία έχει μεγάλο κύκλο εξαγωγών προς τη Ρωσία.
Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη, υπό τον Γιάννη Μανιάτη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία πέρασε στα ψιλά, ωστόσο, ίσως αποδειχθεί πολύ σημαντική για τον χειμώνα που έρχεται.

Η «αρκούδα» υπό πίεση βρυχάται δυνατά
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία που έχει φέρει στο σημείο ναδίρ τις σχέσεις ΕΕ -Ρωσίας δεν θα επιλυθεί έτσι εύκολα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν με το επιτελείο του αναμένεται να αντιδράσουν στις νέες κυρώσεις επιβάλλοντας περιορισμούς στις χώρες της ΕΕ προτού φθάσουν στο πιο ισχυρό χαρτί που έχουν: το φυσικό αέριο.
Στο μάτι αυτού του οικονομικού κυκλώνα, εκτός από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ, αναμένεται να βρεθούν και οι μικρότερες οι οποίες ενδεχομένως να υποστούν πολύ μεγαλύτερο πλήγμα από τα ρωσικά αντίποινα.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το εμπάργκο στα φρούτα
Εδώ και μερικές ημέρες η Ρωσική υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου έχει ανακοινώσει ότι θα ενδέχεται να επιβάλει την επόμενη εβδομάδα περιορισμούς στην εισαγωγή φρούτων από την Ελλάδα και όλη την ΕΕ.
Επισήμως η αφορμή είναι η εξαγωγή προϊόντων που έχουν το επικίνδυνο μολυσματικό παράσιτο Grapholita molesta, ωστόσο, «ανάμεσα στις γραμμές» μπορεί κάποιος να διακρίνει τη διάθεση της Μόσχας να απαντήσεις στις νέες κυρώσεις.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως οι συνέπειες σε περίπτωση που η ρωσική απειλή υλοποιηθεί, τότε τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις υποστούν οι παραγωγοί της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη), της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία) και της Πελοποννήσου (Ηλεία) όπου επικεντρώνεται η παραγωγή φρούτων.
Σημειωτέον ότι το συνολικό ύψος των εισαγωγών από την Ελλάδα ήταν 611,3 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα ελληνικά φρούτα αποτέλεσαν το 34%. Επίσης, το συνολικό μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές σε βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και βύσσινο έφθασε το 12,5% (σε απόλυτους αριθμούς 57,8 χιλιάδες τόνους και ύψος 90,1 εκατ. δολαρίων).
Τι εξήγαγε η Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 σε εκατ. ευρω
  • Γουναρικά 87,45
  • Ακτινίδια 25,7
  • Ροδάκινα 24,5
  • Φράουλες 23,5
  • Ηλεκτρική Ανελκυστήρες 16,6
  • Χρώματα, βερνίκια 12,01
  • Βερίκοκα, κεράσια κ.ά. 12,01
  • Νεκταρίνια 10,0
  • Ελαιόλαδο και παράγωγα 8,05
  • Πολτοί καρπών και φρούτων, μαρμελάδες 6,39
  • Λαβράκια κ.ά 5,26
  • Φύλλα και λεπτές ταινίες από άργιλο 5,04
  • Αγγούρια 5,04
  • Ελάσματα και ταινίες 4,87
  • Ελιές 4,87
Η «μυστική» σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ
Μέσα σε αυτό το κλίμα γεννιούνται απορίες για το πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η χώρα και μια ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την κάνουλα για το φυσικό αέριο.
Η Ελλάδα έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, το οποίο φθάνει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω της Ουκρανίας και εάν διακοπεί η προμήθεια ο χειμώνας αναμένεται πολύ βαρύς.
Πιθανά προβλήματα εφοδιασμού θα έχουν επιπτώσεις, τόσο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου.
Βασικό «όπλο» της χώρας για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων είναι οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα όπου μπορούν να αποθηκευθούν ποσότητες αερίου σε υγροποιημένου μορφή. Στην ηλεκτροπαραγωγή οι εναλλακτικές οδοί αφορούν τις εγχώριες πηγές (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές).
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συμμετείχαν, ακόμη, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

Τα stress tests για τον χειμώνα
Ηδη από τις αρχές Ιουλίου, ο Επίτροπους για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, έχει στείλει επιστολή προς τον κ. Μανιάτη, για να ετοιμάσει το υπουργείο ειδική έκθεση μέχρι το τέλος Αυγούστου, σχετικά με την προσομοίωση έκτακτων καταστάσεων (stress tests) εν όψει ενδεχόμενης διαταραχής του ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ανάλογες επιστολές έχουν αποσταλεί από τον Επίτροπο σε όλους τους υπουργούς των κρατών-μελών που επηρεάζονται από αντίστοιχη διακοπή της τροφοδοσίας.
Το ΥΠΕΚΑ προετοιμάζει ειδική έκθεση όπου θα περιγράφονται ενδεχόμενες επιπτώσεις όχι μόνο στον τομέα φυσικού αερίου αλλά και στο σύνολο του συστήματος παραγωγής ισχύος.
Κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία της έκθεσης καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η χώρα για τα παρακάτω θέματα:
  • Μελέτη εκτίμησης κινδύνου για τον επόμενο χειμώνα στη βάση σεναρίων διακοπής τροφοδοσίας τόσο μέσω του αγωγού διαμετακόμισης από την Ουκρανία όσο και απευθείας από τη Ρωσία.
  • Προσδιορισμός συγκεκριμένων άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των δυνητικών διαταραχών εφοδιασμού.
  • Προσδιορισμός προληπτικών μέτρων τα οποία απαιτείται να είναι αμέσου εφαρμογής.
  • Αναγκαία μέτρα που απαιτείται να λαμβάνονται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των χωρών λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή τους διάσταση.
Ο κ. Μανιάτης, σχετικά με το θέμα, δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη:
«Η διεξαγωγή των Stress Tests είναι αναγκαία προληπτική ενέργεια εν όψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας κατά τον προσεχή χειμώνα. Τα αποτελέσματά τους, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων τόσο έκτακτης ανάγκης όσο και προληπτικών, θα περιληφθούν σε ειδική έκθεση που θα συνταχθεί και αποσταλεί από το ΥΠΕΚΑ στην Ε.Ε.
Προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα σε ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού από πιθανές κρίσεις. Η προστασία των καταναλωτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ».



Σχόλιο Ε Μ ΠΡΟ Σ
Σήμερα γκρεμίζουν ότι έχτισε ο Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής έχτιζε συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε όπως η Κίνα και η Ρωσία, που είχαν ως στόχο την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων προς αυτές.
Μ΄αυτό τον τρόπο, διεύρυνε τις επιλογές των Ελλήνων εξαγωγέων και είχε ως αποτέλεσμα, τόσο τις υψηλότερες τιμές των ελληνικών προϊόντων όσο και την ευκολότερη διοχέτευσή τους.
Αυτές οι συμφωνίες όμως, είχαν θετικό, άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο και στον πρωτογενή τομέα.
Σήμερα κάποιοι γκρεμίζουν ότι εκείνος έχτισε.
Ένα πιθανό εμπάρκο της Ρωσίας σε ευρωπαϊκά προϊόντα άρα και κατ΄επέκτασιν σε ελληνικά, όπως διεμήνυσε άλλωστε, συνεπάγεται ουσιαστικά με μια ανυπολόγιστη καταστροφή.
Κάποιοι μιλούν για ήδη εφαρμοζόμενο σιωπηρό εμπάρκο, που όπως λένε το βίωσαν και το βιώνουν τόσο οι ροδακινοπαραγωγοί, όσο και οι βερικοπαραγωγοί.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα για τον Έλληνα αγρότη θα είναι καταστροφικό.
Διότι η συρρίκνωση των εναλλακτικών επιλογών διάθεσης των προϊόντων, σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση της εγχώριας οικονομίας, που αδυνατεί να απορροφήσει ανάλογες ποσότητες των παρελθόντων ετών, σημαίνει είτε χιλιάδες τόνους αδιάθετων προϊόντων, είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων, την αναγκαστική προώθησή τους στον Ευρωπαϊκό Βορρά σε εξευτελιστικές τιμές. Κάτι άλλωστε που είναι και το ζητούμενο από αυτούς.
Αλήθεια έχει υπολογίσει κανείς απ΄τους κυβερνώντες, το κόστος μιας τέτοιας καταστροφής;
Φυσικά και όχι. Γιατί αν το κάνατε, θα είχατε φροντίσει να συμμαζέψετε τον Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: