Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία; (Ανάλυση)

Η ανάλυση είναι από την αγγλική ιστοσελίδα http://www.thedailybeast.com
δεν συμφωνούμε η διαφωνούμε κάπου με αυτά που γράφει, απλά παραθέτουμε την ανάλυση που κάνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα. 
Σε πολλές περιπτώσεις στρέφεται εναντίων της Ρωσίας μέσα στο κείμενο.
Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία κινεί στρατεύματα, όπλα και προηγμένα αντιαεροπορικά βλήματα προς τα σύνορα με την Ουκρανία. Τις τελευταίες 48 ώρες, δεκάδες βίντεο έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες...

μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ρωσικά άρματα πολύ κοντά στα σύνορα, ενώ πολλά από αυτά επιβεβαιώθηκε ότι ήδη μέσα, μερικά χιλιόμετρα, στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, το περιοδικό The Interpreter εντόπισε στρατεύματα μόλις 2.000 μέτρα (και πιο κοντά) από τα σύνορα και έναν Buk, τον ίδιο τύπο πυραύλου που πιθανόν κατέρριψε την πτήση 17 των Malaysia Airlines, μόνο λίγες ώρες από το να είναι εντός του εύρους των εναέριων αεροπορικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Σειρές τανκς, με τους ίδιους αριθμούς και χρώματος ανοιχτού πράσινου που έχουμε δει στην Ουκρανία από (τουλάχιστον) τις 20 Ιουνίου, είχαν εντοπισθεί να κινούνται μαζικά προς ένα βασικό σημείο διέλευσης των συνόρων. Κάποιοι ουκρανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των στρατευμάτων έχει ήδη διασχίσει τα σύνορα. 
Ρωσικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν ασκήσεις την Παρασκευή στα σύνορα μεταξύ της περιοχής Ροστόφ της Ρωσίας και την περιοχή Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Ο επικεφαλής των αερομεταφερόμενων μονάδων της Ρωσίας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση της Κριμαίας, έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές του πέρα από τα όρια της Ρωσίας. Η ουκρανική κυβέρνηση λέει τώρα ότι ο στρατός της εντόπισε ακόμη πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα στα σύνορά της. 

Υπάρχουν πλέον σημαντικές αποδείξεις, ότι η Ρωσία υποστηρίζει ανοιχτά τους αυτονομιστές και πολλοί ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει και να επιτεθεί στην ουκρανική αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορεί να έχει ήδη αρχίσει. Τις τελευταίες 24 ώρες, υπάρχουν αναφορές για διασυνοριακούς βομβαρδισμούς σε νέες θέσεις και για 17 νέους πύραυλους Grad που ετοιμάζονται στην ρωσική πλευρά των συνόρων, αλλά και εντός της εμβέλειας της πρώτης γραμμής του ουκρανικού στρατού. Αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Τις δύο τελευταίες ημέρες, έχουν καταστραφεί δύο διαφορετικές στρατιωτικές αποστολές στην Ουκρανία από ρουκέτες Grad, νότια από την περιοχή συντριβής της MH17, στο Shakhtyorsk και κοντά στο Torez. Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν τραβήξει ακόμα και φωτογραφίες με τα πτώματα των ουκρανών στρατιωτών και τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δεν είναι η μόνη φορά που Ρώσοι στρατιώτες έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες από το εσωτερικό της Ουκρανίας, κάτι που έκανε την ρωσική κυβέρνηση να συζητήσει την απαγόρευση λήψης φωτογραφιών στους στρατιώτες και τη δημοσίευσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). 

Γιατί γίνονται μάχες κοντά στον τόπο της συντριβής της MH17; Δεν είναι σύμπτωση. 
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Ρωσία προμήθευσε τον πύραυλο Buk που κατέρριψε την MH17. Ο πύραυλος αναπτύχθηκε σε αυτή την περιοχή, προκειμένου να υπερασπιστεί το δρόμο που συνδέει τις θέσεις των αυτονομιστών και τη Ρωσία. Αυτές οι πόλεις είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τους φιλορώσους αυτονομιστές, που αποφάσισαν να αναπτύξουν πιο προηγμένους SAMs στην περιοχή για να την υπερασπιστούν εναντίον της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η πόλη έχει γίνει ένας από τους πρωταρχικούς στόχους, τόσο για τους αυτονομιστές όσο και για τον ουκρανικό στρατό. 

Πόσο σημαντική είναι αυτή η περιοχή στους αυτονομιστές; Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα μεγάλο κομβόι εθεάθη να κινείται προς την πόλη. Το βίντεο της πομπής, με την ένδειξη «τα στρατεύματα από τη Ρωσία», δείχνει μια μεγάλη ομάδα από βαριά οπλισμένους -ως επί το πλείστον BMPs, συρόμενα όπλα πυροβολικού και αντιαεροπορικά πυροβόλα, μεταγωγικά και δύο προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικών Strela-10. Όλα τα οχήματα έχουν ομοιόμορφο χρώμα, το οποίο δεν ταιριάζει με αυτό του ουκρανικού στρατού. Αυτά τα όπλα είναι πολύ πιθανόν να προέρχονταν από τη Ρωσία. 
Τώρα, μια σειρά από βίντεο που έχουν αναφερθεί δείχνουν μεγάλους αριθμούς ρωσικών στρατευμάτων και ελικοπτέρων πάνω στα σύνορα της Ουκρανίας. Αν και δεν έχουν εντοπίσει οριστικά το βίντεο, σε ένα βίντεο μπορεί να δει κανείς ένα τανκ να διασχίζει μια πλωτή γέφυρα στην Ουκρανία. Σε πολλές περιοχές στην περιοχή αυτή, η Ουκρανία χωρίζεται από τη Ρωσία από ένα ποτάμι. Τα τανκς σε αυτό το βίντεο, είτε προσπαθουν να μπουν στην Ουκρανία είτε εκπαιδεύονται για να το πράξουν. 

Θα εισβάλει τελικά η Ρωσία στην Ουκρανία; Ίσως. Είναι όμως απαραίτητο; Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία από τουλάχιστον τις 16 Ιουλίου, την ημέρα πριν καταρριφθεί η MH17. Οι ρωσικές ρουκέτες Grad διαλύουν τις πρώτες γραμμές στο μέτωπο της Ουκρανίας. Ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα φαίνεται να κινούνται κατά μήκος των συνόρων, παρέχοντας στους αυτονομιστές μεγαλύτερη δύναμη κάθε μέρα που περνά. Η Ρωσία πλέον έχει αρκετό στρατό στην περιοχή για να εισβάλει. 

Αλλά έχουν τελικά αρκετή δύναμη πυρός στη θέση του ότι θα μπορούσαν αν θέλουν να. 
Είναι πολεμοχαρής; Είναι πιθανό. Η Ρωσία ήταν έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία σε πολλές περιπτώσεις και δεν το έχει κάνει ακόμα. Όμως, κατά τις εβδομάδες πριν και μετά την κατάρριψη της MH17, χιλιάδες «τουρίστες» που οδηγούσαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, που φαίνεται να είναι από ρωσικές στρατιωτικές αποθήκες, έχουν διασχίσει τα σύνορα και προσχωρούν στον αγώνα ενάντια στη νεοσύστατη ουκρανική κυβέρνηση. Ακόμη και αν η Ρωσία δεν εισβάλει επίσημα, πόσα από αυτά τα όπλα θα ξεγλιστρήσουν, όχι και τόσο ήσυχα, πέρα από τα σύνορα για να ενισχύσουν μια εξέγερση που έχει ήδη κοστίσει τόσες ζωές αμάχων; 

Η Ουάσινγκτον, όπως φαίνεται, έχει μια εικόνα. Η USA Today αναφέρει ότι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν τώρα «τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, περιπολικά οχήματα, κιάλια, διόπτρες νυχτερινής όρασης και μικρά περιπολικά σκάφη» στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και θα εντείνουν τις προσπάθειες για την κατάρτιση της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς. Αλλά με τα ρωσικά τανκς και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους μόλις λίγα λεπτά μακριά από τα σύνορα, αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα βοήθεια των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να πάρει μήνες για να έχει κάποια επίδραση στις γραμμές του μετώπου. 
hellas-now

Δεν υπάρχουν σχόλια: