Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Η "ανάπτυξη" τελειώνει …Έρχεται η νέα κρίση

Εάν ο ΣΔΟΕ ξετινάξει όντως και τις καταθέσεις πάνω από 300.000 που έχει βάλει στο μάτι και μετά περάσει στις, «περίεργες» άνω των 100.000 ξεχάστε την «ανάπτυξη» που βλέπετε έστω και στις καφετέριες..

Η κρίση είναι έξω από την πόρτα αφού στον δρόμο της δεν συνάντησε καμιά ανάπτυξη από αυτές που θα δουν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και η Κύπρος. 
Τα στοιχεία των Τραπεζών που εφοδιάσθηκε το ΣΔΟΕ του δίνουν μεν «δολώματα» για μεγάλες «ψαριές» αλλά (εκεί καταντήσαμε) αυτά τα μεγάλα «ψάρια» να ταΐζουν σήμερα όλη την Ελλάδα. 
Αυτά τα «ψάρια» κάνουν τζίρους γιατί αυτά έχουν το μεγαλύτερο μέρος από τα έτοιμα που ...

(όπως σημείωνε χθες η στήλη) τρώγονται σήμερα... Μαζί βέβαια με τα λίγα που άφησαν για τέτοιες στιγμές καταθέτες ανάμεσα στους οποίους είναι άνεργοι και συνταξιούχοι. 

Ποια όμως είναι τα νέα «ψάρια» που θα απασχολήσουν τον ΣΔΟΕ; 

Επειδή «κατηγορούμαι» για εμμονές με την κρατική μηχανή που παράγει μόνο διαφθορά και σπατάλη. Και με την κρατικοδίαιτη τακτική που παράγει ανακύκλωση πολιτικών συμφερόντων και διαπλοκή θα μεταφέρω (σχολιάζοντας με την σειρά μου) αυτά που έγραψαν χθες στην στήλη σχολιαστές του Capital gr. που συγκεντρώνουν (πάντα) εντυπωσιακό μέρος θετικών ψήφων.

Σκοπεύω όμως και σε ένα λόγο ουσίας. 

Να διαβασθούν και από το οικονομικό επιτελείο που μας λέει ότι είμαστε σε πορεία ανάπτυξης… έστω και αν δεν το καταλαβαίνουμε. 

Ο γνωστός σχολιαστής isidorus λέει με τον γνώριμο πάντα ήπιο τόνο του. «Νομίζω πως αν πράγματι υπήρχε ανάπτυξη (έστω και του 1%) θα βλέπαμε νέες επιχειρήσεις να ξεφυτρώνουν. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε τα χρήματα έρχονται απ΄ έξω και θα σταματήσουν ξαφνικά ή θα φύγουν εν ριπή οφθαλμού με την πρώτη ευκαιρία.»

«Ακτινογραφία» της σημερινής πραγματικότητας της οικονομίας και της εικόνας που παρουσιάζεται στην αγορά κάνει με εντυπωσιακό τρόπο ο σχολιαστής takis2000  «Θύμα της 4ετούς κρίσης υπήρξε η πραγματική οικονομία. Εταιρείες που παρήγαγαν, υπερφορολογήθηκαν, κυνηγήθηκαν, οπότε κάποιες κατέβασαν ρολά και κάποιες άλλες μετακόμισαν σε... άλλες Πολιτείες. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι επιβιώσαν από την μεγάλη ύφεση; Δυστυχώς η παρασιτική, μαύρη οικονομία που λειτουργεί με δικούς της νόμους υπογείως και τα κρατικά σοβιέτ, με το κομματικό στελεχιακό τους δυναμικό. Η κατάσταση αυτή είναι μη διατηρήσιμη... λίαν συντόμως, τα εξαπτέρυγα της πελατειακής δημοκρατίας θα κατεδαφιστούν. Προς το παρόν οι δανειστές κρατούν στην ζωή αυτό το ερμαφρόδιτο δίπτυχο. Κάποια στιγμή όμως οι χρηματοδοτήσεις, οι δόσεις και τα έτοιμα θα σταματήσουν, όποτε θα επέλθει το μοιραίον. Χώρα που δεν παράγει, δεν καινοτομεί, δεν εξάγει δεν προάγει την τεχνολογική, την επιστημονική και την πνευματική άμιλλα δεν έχει κανένα μέλλον και αποτελεί έρμαιο στα χέρια των εκάστοτε δανειστών και προστατών. 

Πλησιάζει η ώρα που οι δανειστές θα απομακρύνουν το καλώδιο από την πρίζα, όποτε ο «Σώζων εαυτόν σωθητω...»
Και το μαχαίρι στο μέχρι το κόκαλο βάζει ο σχολιαστής ΑΚ1969.«Θα αναφέρω μία πτυχή που αποτελεί δείγμα της πλήρους ανυπαρξίας αλλαγής στη χώρα. Είναι τα "επενδυτικά προγράμματα" και το ΕΣΠΑ. Τα ποσά που κυκλοφορούν από υπερτιμολογήσεις είναι τεράστια. Υπάρχουν "εταιρίες" (ιδιωτών που συνεργάζονται με δημοσίους υπαλλήλους κατάλληλων θέσεων) οι οποίες έχουν την αποκλειστικότητα στη διανομή αυτών των ποσών. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα σε "εργολάβους" δημοσίων έργων για εντελώς περιττά και υπερτιμολογημένα καταναλωτικά έργα (π.χ. πλατείες, φωτισμοί, δρόμοι ανύπαρκτης κυκλοφορίας κ.λπ.). Ακόμα και για πράγματι παραγωγικά έργα, είναι ΑΠΟΛΥΤΑ αναγκασμένος πολλές φορές ο ιδιώτης-επενδυτής να κάνει την επένδυση μέσω συγκεκριμένης "εμπορικής εταιρίας" η οποία παίρνει από τους κατασκευαστές τα προϊόντα, τα υπερτιμολογεί εις πολλαπλούν σε συνεργασία με δημόσιους "επίορκους" (λωποδύτες είναι η σωστή λέξη) και ποσά εκατομμυρίων μοιράζονται χωρίς να ανοίγει μύτη. Υπάρχει πρόσφατο παράδειγμα βιομηχανίας που χρειάστηκε, λόγω ζημιάς, να μπει γρήγορα σε επενδυτικό και χρησιμοποιώντας τέτοια "εταιρία" κατάφερε να της εγκριθεί επένδυση πολλών εκατομμυρίων εντός 30 ημερών! Κερδισμένοι οι πάντες, αφού η υπερτιμολόγηση ήταν θεόρατη. Το πιο τραγικό είναι ότι έτσι ικανοποιείται ακόμα και η κυβέρνηση αφού καταφέρνει να δηλώνει μεγάλα ποσοστά απορρόφησης κονδυλίων! Οπότε ακόμα κι αυτοί που δε βγάζουν άμεσα χρήματα από αυτή την κλοπή το βουλώνουν γιατί τους συμφέρει πολιτικά. Εν κατακλείδι σε τούτη τη χώρα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική αλλαγή και είναι απορίας άξιο πώς θα αποφύγει τη δεύτερη χρεοκοπία.»

Ποιος, από όλους μας, μπορεί να αρνηθεί αυτήν την πραγματικότητα; 

Με ποια στοιχεία πραγματικής ανάπτυξης , επενδύσεων και επενδυτικών σχεδίων είναι σε θέση να αντιπαραταχθεί η κυβέρνηση σε όσα της καταμαρτυρούν για την πολιτική της;

Αν όμως η κατάντια μας, από την μεταπολίτευση μέχρι τώρα, μας κάνει ικανούς μόνο για τέτοιας μορφής «ανάπτυξη» ας προσέξουν τα επιτελεία των κυβερνήσεων αλλά και το ΣΔΟΕ τι πριονίζουν στην οικονομία . Γιατί το μοναδικό κλαρί που άφησαν να σταθούμε και εμείς αλλά και οι ίδιοι είναι μόνο η παραοικονομία .Που βεβαίως και αποτελεί ντροπή και για την Ελλάδα και για τους Ελληνες. 


Του Γιώργου Κράλογλου
George.kraloglou@capital.gr 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: