Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Λάχανα Fujitsu, κηπευτικά με υπογραφή Toshiba: Γιατί οι ιαπωνικοί κολοσσοί κάνουν αναγκαστική στροφή από την τεχνολογία

Λαχανα Fujitsu, κηπευτικά με υπογραφή Toshiba: Γιατί οι ιαπωνικοί κολοσσοί κάνου
Λάχανα Fujitsu και κηπευτικά με την υπογραφή της... Toshiba. 

Αυτή είναι η νέα στροφή των τεχνολογικών κολοσσών στην Ιαπωνία και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης της χώρας.

Η είδηση αυτή μπορεί να ακούγεται εξωφρενική, ωστόσο, είναι πέρα για πέρα πραγματική, ενώ η στροφή αυτή έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση και τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουν οι Ιάπωνες από τους άσπονδους φίλους τους Κίνα και Νότια Κορέα.
Τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει η Wall Stree Journal, η Fujitsu άρχισε να...
πωλεί τα λάχανα που παράγει στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου στο Βακαμάτσου, ενώ και η Toshiba ανακοίνωσε ότι αρχίζει να καλλιεργεί λαχανικά σε εργοστάσιο κοντά στο Τόκιο το οποίο κάποτε παρήγαγε floppy disks και είναι αχρησιμοποίητο εδώ και δύο χρόνια.
Το εργοστάσιο της Fujitsu στο Βακαμάτσου παρήγαγε μέχρι πέρυσι ημιαγωγούς για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ωστόσο, μια «ωραία πρωία» οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι... αλλάζουν καριέρα και θα αρχίσουν να καλλιεργούν λάχανα.
Οπως καταγράφει η έρευνα της εφημερίδα, η ιαπωνική βιομηχανία ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών προϊόντων έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, πολλά εργοστάσια έκλεισαν ή έμειναν ανενεργά και αυτή η στροφή ήταν ελαφρώς μονόδρομος.
Η ιστορία δεν περιορίζεται σε αυτές τις δύο εταιρείες καθώς η Panasonic θα αρχίσει σύντομα να παράγει σπανάκι και άλλα λαχανικά σε θερμοκήπια που θα ελέγχει με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ η Sharp ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για την καλλιέργεια φράουλας στο Ντουμπάι.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ενθαρρύνει αυτή την στροφή. Καθώς στην αγροτική αγορά της Ιαπωνίας κυριαρχούν οι ηλικιωμένοι αγρότες με μικρά κομμάτια γης, το κόστος τροφίμων είναι ακριβό, κάτι που μπορεί να διορθωθεί αν μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσού στραφούν στις καλλιέργειες.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: