Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ πέρασε - Αρχίζει η «μάχη» για το δημοψήφισμα: Ολα τα σενάρια


Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ πέρασε -Αρχίζει η «μάχη» για το δημοψήφισμα: Ολα τα σεν* Το... μπαλάκι στα χέρια του Κάρολου Παπούλια

* Ασφυκτικό πρέσινγκ από ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

* Όλα τα κόμματα καταθέτουν πρόταση για δημοψήφισμα

* Στάση αναμονής από το Μαξίμου

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία έβγαλε νικήτρια την κυβέρνηση, αφού το νομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία, αρχίζει το... δεύτερο ημίχρονο της κόντρας αντιπολίτευσης και κυβέρνησης.
Το διακύβευμα είναι να...
ανοίξει ή όχι η συζήτηση για το δημοψήφισμα, την οποία επιθυμεί διακαώς ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, ωστόσο, να έχει καταφέρει να βρει ουσιαστικές συμμαχίες. Όπως όλα δείχνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών καταθέτουν ξεχωριστές προτάσεις, ενώ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας αναδεικνύεται με τον θεσμικό του ρόλο ως ρυθμιστής της κατάστασης.

Χωρίς διαρροές η κυβέρνηση στην ψηφοφορία
Το νομοσχέδιο πέρασε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση με 51 υπέρ και 46 κατά, κάτι που σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός βγήκε αλώβητος από την «μάχη της ΔΕΗ», ενώ το «παρών» του Νικήτα Κακλαμάνη ίσως να ερμηνευθεί και ως νέο άνοιγμα προς τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ.

Πέφτουν βροχή τα... δημοψηφίσματα
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατέθεσαν την δική τους πρόταση για δημοψήφισμα, ενώ τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ξεχωριστή και το ίδιο έκαναν τόσο οι ανεξάρτητοι βουλευτές όσο και η Χρυσή Αυγή.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να πράξουν το ίδιο ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ κάτι που σημαίνει ότι οι προτάσεις για δημοψήφισμα θα είναι έξι και, εφόσον, το δεχθεί η κυβέρνηση, οι 120 υπογραφές για να ανοίξει η Ολομέλεια έχουν συγκεντρωθεί.
Ωστόσο, η το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως δεν εισακούστηκε από κανέναν, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη και είναι στην διακριτική ευχέρεια του Μαξίμου το αν θα δεχθεί τον συμψηφισμό των προτάσεων για να συγκληθεί η Ολομέλεια και να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, άλλωστε, δια στόματος Αλέκας Παπαρήγα, διεμήνυσε ότι είναι αντίθετο με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, μάλιστα, χαρακτήρισε νόθα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν το κόμμα της αυτές οι πολιτικές.

Παιχνίδι αναμονής από το Μαξίμου
Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να περιμένει την κατάθεση όλων των προτάσεων και στη συνέχεια να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις. Το Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν μπορούν να αθροιστούν οι προτάσεις των κομμάτων, παρά τις ντρίπλες του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Κλειδί ο Κάρολος Παπούλιας - Ασφυκτική πίεση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση του νομοσχεδίου, καθώς, είναι εκείνος που θα πρέπει να το επικυρώσει για να γίνει και τυπικά νόμος του κράτους. Σε περίπτωση που ο Κάρολος Παπούλιας υπογράψει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» αυτομάτως γίνεται νόμος του κράτους και ακυρώνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια για δημοψήφισμα, καθώς, εκείνος μπορεί να ακυρωθεί μόνο από την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να υπογράψει το νομοσχέδιο και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ασκηθεί πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να επισκεφθεί άμεσα το Προεδρικό Μέγαρο για να μιλήσει κατ΄ιδίαν με τον κ. Παπούλια.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: