Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο Βενιζέλος μετά τα διλήμματα «μαζεύει» το κόμμα και τους βουλευτές


* Συνεδρίαση της ΚΟ το πρωί της Παρασκευής (Σήμερα)

* Μπαράζ δηλώσεων από στελέχη που θέτουν ακόμη και ζήτημα ηγεσίας

* Στόχος να διατυπωθεί η στρατηγική του κόμματος για τις εκλογές αλλά και να σταματήσουν οι διαφορετικές «ερμηνείες»

Στο κόκκινο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς, η χώρα βρίσκεται ήδη δεκαπέντε ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τρεις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές με τα κόμματα να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για το πως θα διαχειριστούν την προεκλογική περίοδο.
Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι...
κάπως διαφορετική έπειτα από την επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να θέσει διλήμματα αναφορικά με το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τις δυνάμεις του χώρου.
Ωστόσο, ήδη, μέσα από την Χαριλάου Τρικούπη, ακόμη και στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, δίνουν διαφορετικές «εκδοχές» στο ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών, ενώ ορισμένοι εκφράζουν πλέον ανοικτά την άποψη πως σε περίπτωση που καταψηφιστεί η Ελιά η κυβερνητική συνοχή θα δεχθεί νέο πλήγμα, αλλά ίσως και να τεθεί ζήτημα ηγεσίας την επομένη της κάλπης.
Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του κόμματος συγκαλεί το πρωί της Παρασκευής, στις 9, την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, στην αίθουσα 32 της Βουλής.

Χάραξη στρατηγικής αλλά και... μάζεμα

Από την Χαριλάου Τρικούπη αφήνουν να εννοηθεί ότι η συνάντηση της Παρασκευής θα είναι σχεδόν διαδικαστικού χαρακτήρα ώστε να συζητηθούν ζητήματα στρατηγικής, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει προσπάθεια να μαζευτούν ελαφρώς οι δηλώσεις περί αποχώρησης από την κυβέρνηση και αλλαγής στην ηγεσία.
Ηδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ρίξει τους τόνους τις τελευταίες δύο ημέρες, χωρίς, όμως, να συμβαίνει το ίδιο με βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Νέο χτύπημα Γρηγοράκου: Αν πάμε κάτω από το 4% θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας

Το «δυνατό» χτύπημα της ημέρας έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος, μετά τις δηλώσεις περί... Ουκρανίας, τόνισε ότι αν τα ποσοστά της Ελιάς στις Ευρωεκλογές είναι απογοητευτικά θα υπάρξει ζήτημα ηγεσίας.
«Πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξει θέμα ηγεσίας αν πάμε στο 4% και στο 3%; θα πάμε σε ανασύνταξη του χώρου ούτως ή άλλως μετεκλογικά... Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει αν τα ποσοστά του στις εκλογές συρρικνωθούν... Εξαϋλωμένοι δεν μπορούμε να κυβερνάμε...», τόνισε στον Σκάι.
«Θα το παίζω εγώ υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει τίποτα στην Λακωνία; Έχουμε και μια αξιοπρέπεια. Πρέπει να είσαι ντε καλά υπουργός αν δεν σε θέλει ο λαός; Ας κάνει κυβέρνηση με τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν μπορούμε να είμαστε απαξιωμένοι» σημείωσε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και πρόσθεσε «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι απαξιωμένο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Θυσιάστηκαν κάποιοι, τώρα ήρθε η ώρα να θυσιαστούν και κάποιοι άλλοι».

Σκανδαλίδης: Ολα στο τραπέζι μετά τις εκλογές - Ακόμη και ο αρχηγός

Το ενδεχόμενο να τεθεί ακόμη και θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, άφησε ανοιχτό ο και Κώστας Σκανδαλίδης.
«Δεν αποκλείω τίποτα. Ολα επί τάπητος. Ενα συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να γίνει και ο Βενιζέλος δεν πρέπει να το φοβηθεί. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στη βάση μας και η βάση θα αποφασίσει για όλα», ήταν η απάντηση του κ. Σκανδαλίδη σε ερώτηση για το αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα του, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης το βράδυ της Τρίτης στο ΣΚΑΪ.
Οσον αφορά το δίλημμα που τίθεται τις τελευταίες ημέρες από ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ περί αποχώρησης από την κυβέρνηση αν τα ποσοστά της Ελιάς στις ευρωεκλογές δεν είναι ικανοποιητικά, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά δεν τις δαιμονοποιεί. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει με 23% ή 24%», είπε.

Ρήγας: Θεμιτό να συζητηθούν όλα μετά τις εκλογές

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, σε πιο ήπιους τόνους, ανέφερε ότι αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι χαμηλό «δεν μπορείς να το βάλεις κάτω από το χαλί. Ολα θα συζητηθούν».

Καϊλή: Μπορεί να φαίνεται εκβιαστικό αλλά δεν είναι

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ελιάς μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου απάντησε στο ερώτημα αν πιστεύει ότι κάποιος θα ψήφιζε την Ελιά από το άγχος μήπως ο κ. Βενιζέλος αποσύρει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση.
«Από εκβιαστικά διλήμματα τελευταία έχουμε δεχθεί πολλά. Θα σας πω ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλα. Είναι όμως μία πραγματικότητα η οποία θέτει κάποια διλήμματα, ορισμένα διλήμματα τα οποία λένε ότι αν ένα ανανεωτικό ψηφοδέλτιο στο οποίο έχουν κάνει πίσω οι εγωισμοί και οι ηγετικές φιλοδοξίες δεν καταφέρει να σταθεί από μικροπολιτικές και από εκείνους που προσπαθούν να διασπάσουν ακόμη περισσότερο αυτή την παράταξη, γιατί είναι ένας χώρος πολυδιασπασμένος και υπάρχουν και ευθύνες πολύ συγκεκριμένες», τόνισε η κ. Καϊλή.
Και πρόσθεσε: «Από εκείνους λοιπόν που έχουν τις ευθύνες καλό θα είναι να σκεφτούμε ότι η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να αντεπεξέλθει. Είναι κυβέρνηση συνεργασίας και για τα επόμενα χρόνια, χωρίς συνεργασίες δύσκολα θα περάσουμε τον κάβο. Μπορεί να φαίνεται εκβιαστικό, αλλά δεν είναι, είναι μία πολύ σκληρή πραγματικότητα».

Δαιφορετική εκδοχή από Κουκουλόπουλο: Εμείς εγγυόμαστε να μην υπάρχουν λογικές Μπαλτάκου

Στον αντίποδα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αφού αποδοκίμασε τις δηλώσεις Γρηγοράκου για την Ουκρανία, έθεσε σε άλλη βάση το δίλημα των εκλογών.
«Είμαστε ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης. Εμείς που εγγυόμαστε να μην περνάνε οι λογικές Μπαλτάκου», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είπαν παρά μία απλή αλήθεια, ότι «χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση». «Υπάρχει κάτι ψευδές σε αυτό;», ρώτησε ο κ. Κουκουλόπουλος εξηγώντας ότι το κόμμα του ζητά την ψήφο του λαού για να θωρακίσει τις θυσίες του. «Δεν είμαστε παρακολούθημα κανενός. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι τον Μάιο του 2012 προτείναμε για πρωθυπουργό και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κουβέλη», ανέφερε υποστηρίζοντας το «εθνικό αγαθό της κυβερνητικής σταθερότητας».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα έχει πολλή... δουλειά, καθώς, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κόμματος που έχουν τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες, ενώ, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι απόψεις όσων έχουν σιγήσει την τελευταία εβδομάδα.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: