Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πάμε για πουρνάρια!

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει εκείνο το περίφημο "το μήνυμα ελήφθη" όταν το ΠΑΣΟΚ είχε υποστεί ήττα σε κάποιες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό είναι γνωστό.

Το πρόβλημα είναι ότι έσπευσε ο ίδιος να στείλει το μήνυμα στους ψηφοφόρους, πριν οι τελευταίοι πουν την δική τους γνώμη στην κάλπη.

Από προχτές το πολιτικό σκηνικό μυρίζει μπαρούτι. Κάτι που έχει οικονομικές επιπτώσεις στην χώρα. 

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να μετατρέψει τις επικείμενες ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, αναγκάστηκε να αλλάξει τακτική, επειδή...
ο κόσμος έδειξε να μην συμφωνεί. 
Το εκλογικό σώμα δεν ήθελε εθνικές εκλογές. Και πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να μην θέλει. Επειδή γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάποια νέα λύση μέσα από τις εκλογές και ότι η ανάκαμψη της Οικονομίας προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα. 
Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, είχε την ευφυΐα  να μην επιμείνει. 
Δεν νομίζουμε, όμως, ότι θα περίμενε ένα τέτοιο δώρο, σαν κι αυτό που του έκανε ο κ. Βενιζέλος. 
Τέτοιο αυτογκόλ έχουμε χρόνια να δούμε στον χώρο της πολιτικής. 
Θα μπορούσε η σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών με έναν "Παπανδρεϊκό" τρόπο:  Να εισπράξει την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος και αυτό το γεγονός μάλιστα να είναι και η αφορμή για την αλλαγή της πολιτικής της σε θέματα που καίνε την μεσαία τάξη, όπως αυτά της φορολογίας και της κοινωνικής ασφάλισης.  Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν μέχρι χτες. Μέχρι την ώρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά και να πάρει μαζί του και όσους ακόμη μπορούσε.  

Πως θα αποφύγουν τώρα  τις εκλογές, όταν οι ίδιοι έχουν ανοίξει την πόρτα στην αμφισβήτηση; 

Ο κ. Βενιζέλος έστειλε άθελά του ψηφοφόρους προς τις δεξαμενές του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα. Εκτός κι αν το ζητούμενο ήταν ακριβώς αυτό: Να ενισχυθεί ο Αντώνης Σαμαράς και να οδηγηθούμε σύντομα σε μία εκλογική αναμέτρηση με έντονο το στοιχείο της πόλωσης. Ίσως αυτός να είναι ο μοναδικός τρόπος να αυξήσει τα ποσοστά της η "ιερά συμμαχία", ακόμη κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ένας εταίρος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, να "θυσιαστεί"  και να αναγκαστεί να τελειώσει την θητεία του ως μέλος ενός ευρωπαϊκού οργανισμού. 

Ο επενδυτικός κόσμος δεν συμπαθεί τόσο αυτού του είδους τους ακροβατισμούς. Αντιπαθεί τις αιφνίδιες αλλαγές του περιβάλλοντος. 

Μπορεί να υπάρχει ένα σχέδιο από πλευράς του κ. Βενιζέλου, όπως μπορεί και να μην υπάρχει κάτι σχετικό. Όλα αυτά είναι παντελώς αδιάφορα. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα ξημερώσει την επομένη των εκλογών. 

Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα λόγω της προτίμησης που δείχνουν τα διεθνή κεφάλαια στην Ευρώπη και λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία που αυξάνουν την πίεση σε Ρώσους μεγιστάνες να διασπείρουν τις επενδύσεις τους και εκτός Ρωσίας. 

Σήμερα, λοιπόν, που γίνονται σοβαρές επενδυτικές κινήσεις, όπως φάνηκε και στην υπόθεση των ελληνικών τραπεζών, εμείς αποφασίζουμε να αφήσουμε τον γάμο και να πάμε για πουρνάρια! 

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: