Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα: Θρασύς, φυγόμαχος, εκμεταλλεύεται την οδύνη

Σαμαράς: Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο ούτε νέα μέτρα -Ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται τη

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1.

«Ο κος Τσίπρας μιλά για ένα σύστημα που έχει χρεοκοπήσει» είπε χαρακτηριστικα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Μιλά για το χθες και υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Ο κόσμος δεν θα πάει εκεί που υπάρχει ο λαϊκισμός και το «λεφτά υπάρχουν», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι ο λαός δεν μπορεί να πάει...
πίσω σε λογικές αποτυχημένων συντεχνιών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καπηλεύεται το πρόβλημα και την οδύνη του Έλληνα και αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ. Ο κος Τσίπρας αναδείχθηκε μέσα από την κρίση. Όταν θα φύγει η κρίση θα εξαφανιστεί και αυτός», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς, ανέβασε κι άλλο τους τόνους αναφέροντας σε ύφος ειρωνικό «Πολύ στο φεύγα είναι ο κ. Τσίπρας, φύγε από κυβέρνηση, Ευρώπη, πολύ φευγάτο τον βλέπω. Εγώ επιστρέφω και προχωράω, πάω μπροστά, επιστρέψαμε στο ευρώ, εννοώ παραλίγο να φύγουμε»
«Όποιος θέλει να φύγει δεν με ενδιαφέρει, με νοιάζει πως με σταθερά βήματα θα πάμε μπροστά».
Αναφορικά με τις εκλογές και το νόημα στο οποίο δίνει σε αυτές ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε «Στην αρχή ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα σαρώσει ευρωεκλογές και περιφέρειες. Σήμερα λέει θα δούμε για τις ευρωεκλογές και έχει χάσει τελείως τη γλώσσα του για τις περιφερειακές. Εγώ θέλω το αποτέλεσμα των εκλογών να μου δώσει το δικαίωμα να βγω από την κρίση για τα καλά και πιστεύω ότι αυτό θα είναι. Δεν μπορούμε να πάμε σε αβεβαιότητα».
Απαντώντας και στο γιατί δεν συμφώνησε να πάει σε ντιμπέιτ απέναντι στο Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «Θέλει πολύ μεγάλο θράσσος να έχεις φυγομαχήσει από τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά ντιμπέιτ και ενώ φυγομαχείς να ζητάς ντιμπέιτ στην Ελλάδα. Την ώρα που είχε γίνει η συνάντηση των κομμάτων και εκεί δεν έγινε καμία κουβέντα. Ας πάει πρώτα ο ίδιος στις ευρωπαϊκές τηλεμαχίες να σταθεί απέναντι στους Ευρωπαίους, γιατί εκεί θα τον ρωτήσουν πράγματα που θα είναι δύσκολο να απαντήσει».
«Θες να πάρεις τη θέση του Μπαρόζο και λες στο πρόγραμμά σου ότι η Ευρώπη είναι ιμπεριαλιστική δύναμη. Υπάρχει κανείς στην Ευρώπη που να μην γελάσει; Θες να καταργήσεις την Frontex, ενώ χθες είχαμε τα απίστευτα γεγονότα που πλημμυρίζουν με λύπη, ζωές που χάθηκαν, παιδάκια, επειδή δεν υπάρχει αρκετή επιτήρηση και αυτός λέει ''μπάτε σκύλοι αλέστε'' να έρθει όποιος θέλει, να μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Εφτασε να πει ότι θα φύγει από το ΝΑΤΟ, ότι δεν θα επιτρέψουν να υπάρχει συνέχιση καλής σχέσης εμπορίου ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Θέματα που δεν καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι. Ρωτάω όπως θα τον ρωτήσουν και εκείνοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε την επίθεσή του τονίζοντας «Αν έχει το θάρρος να βγει και να μας πει. Ποια είναι η παρέα του με την οποία κατεβαίνει. Ποιοι οι σύμμαχοι του, να βγει και να πει τα ονόματα».

Τι αναφέρει για την Ελιά και την κυβερνητική συνοχή

Ο Αντώνης Σαμαράς τοποθετήθηκε και για το θέμα των τελευταίων ημερών που δεν είναι άλλο από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ενδεχόμενο αποδοκιμασίας της Ελιάς στις επερχόμενες εκλογές.
«Η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, να είστε σίγουροι ότι θα αντέξει και τώρα» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «Η σταθερότητα υπήρξε στα δύσκολα και πιστέψτε με ήταν πάρα πολύ δύσκολα, ενώ οι βουλευτές άντεξαν και απάντησαν με συνείδηση ελληνική και φωνή ισχυρή σε πολλά. Το δύσκολο είναι να ψηφίσεις, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές σε καμία περίπτωση».

Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αρνήθηκε κατηγορηματικά την πιθανότητα να σημειωθούν νέες περικοπές και τόνισε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί και άλλο χρηματοδοτικό πακέτο.
«Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, αυτό το επαναλαμβάνω. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε χρηματοδοτικό πακέτο. Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι το χρέος» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε και τόκους προηγούμενων ετών προσθέτοντας ότι «η χώρα πέτυχε τους στόχους ένα χρόνο πριν τις προβλέψεις και τώρα θα γίνει μια λογική διευθέτηση στο θέμα του χρέους, είτε σε ότι αφορά τα επιτόκια είτε τις λήξεις».
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Ελλάδα παίρνει το χαμηλότερο τόκο και αυτό διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. «Πληρώνουμε λίγο πάνω από 2%. Βρείτε μου χώρες που πληρώνουν τόσο μικρό τόκο».
Υποστήριξε τι θεωρεί δεδομένο πως θα υπάρξει ρύθμιση για το χρέος και για το σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή στις Βρυξέλλες να εξεταστούν οι επιλογές.

Ερχονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ

Σημείωσε, επίσης, ότι για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να γίνουν επενδύσεις και τόνισε ότι με το με το ΕΣΠΑ μέχρι το 2018 θα επενδυθούν στην Ελλάδα 26,5 δισ.
«Μόνο τους τελευταίους μήνες μπήκαν στην Ελλάδα 15 δισ. ευρώ σε τράπεζες αλλά και άλλες τοποθετήσεις και αυτό στήριξε το χρηματιστήριο, ενώ βοηθά και την ρευστότητα. Από τον τουρισμό θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, η χώρα διεκδικεί ρόλο και στο ενεργειακό κομμάτι. Ο TAP είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην νοτιοανατολική Ευρώπη, είπε «Με αυτά θα δούμε τη μεγάλη αλλαγή η οποία είναι ήδη εμφανής», είπε ο πρωθυπουργός.
Ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός δήλωσε:

Για τη μείωση των φόρων

«Είναι βασική θέση, πρέπει να κάνουμε περαιτέρω μειώσεις φόρων. Το πετύχαμε μετά από μάχη επί μαχών με την Τρόικα στο ΦΠΑ στην εστίαση. Το θέλουμε στο εισόδημα, στα κέρδη των επιχειρήσεων. Θέλω να υπάρχει ένας ενιαίος φόρος 15%.
Με το που θα συνεχίσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα προχωράμε στη μείωση των φόρων. Υπάρχει ταυτόχρονα και η ανάγκη αποκατάστασης δικαιοσύνης για τομείς που έχουν υπερ αδικηθεί. Τριτοκοσμικοί μισθοί σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, δικαιοσύνη, για αυτό βιαζόμαστε να εξυγιανθεί το δημόσιο με αξιοκρατία».

Για το αν θα καταργηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

«Δεν θέλω να υποσχεθώ κάτι που δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει 100%, αλλά αυτή είναι η πρόθεσή».

Για τη μείωση του δημοσίου τομέα

«Είναι ένας τομέας που έχει αρχίσει και αλλάζει πάρα πολύ. Η μεταρρύθμιση αρχίζει και γίνεται παντού. Στην πράξη αλλάζουν τα πάντα. Για πρώτη φορά γίνεται αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων. Όλοι έπαιρναν άριστα. Ενιαίο μισθολόγιο παντού, καταργήθηκαν ακόμη και τα προνόμια των υπαλλήλων βουλής.Κατάργηση του γνήσιου της υπογραφής και επικύρωσης αντιγράφων. Γίνονταν 35 εκατομμύρια επικυρώσεις το χρόνο, που αντιστοιχούσαν σε 1,75 εκατ. ανθρωποώρες, 1.000 υπάλληλους το έτος αποκλειστικά για αυτή την υπηρεσία. Αυτό αλλάζει, ψηφιακά πιστοποιητικά. Επανεκκίνηση μεγάλων έργων, πέντε νέοι σταθμοί μετρό, 2 προαστιακού, μεγάλες αποκρατικοποιήσεις όπως στο Ελληνικό.
Καταργήθηκαν 21 άχρηστοι φορείς του δημοσίου. Υπήρχε οργανισμός της αποξήρανσης λίμνης Κωπαΐδας, που έγινε το 1931. υπήρχε Ακαδημία ελευθερίας του Μεσολογγίου, που ποτέ δεν λειτούργησε. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, αν έρθει στην κυβέρνηση- που δεν θα έρθει- λέι ότι θα πάρει πίσω όλους τους υπαλλήλους».

Για τη Χρυσή Αυγή

«Θέλει πολύ θράσος να λένε ότι τους χαϊδεύουμε τα αυτιά εμείς, που επί των ημερών μας μπήκε η ΧΑ στη φυλακή. Παραπέμψαμε το ζήτημα στον μόνο αρμόδιο, τη δικαιοσύνη. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω για αυτό κάτι άλλο».

Για το αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή

«Προσωπικά δεν το πιστεύω. Είναι θέση δική μου. Δεν θεωρώ ότι δεν μπορώ να νικήσω κάποιον με την ιδεολογία μου. Δεν θεωρώ ότι μπορεί η Ελλάδα, η κοιτίδα της Δημοκρατίας, να έχει τέτοια κόμματα. Αλλά δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν τίποτα. Είναι στη δικαιοσύνη το θέμα και δεν ασχολείται κανένας απολύτως από την κυβέρνηση».

Για το αν μετάνιωσε που εμπιστεύτηκε τον Τάκη Μπαλτάκο

«Για αυτό δεν είναι πια κυβερνητικό στέλεχος».

Για το αν θα γίνει ανασχηματισμός μετά από τις εκλογές και αν θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας

«Ο,τι και να σας πω για τον ανασχηματισμό, είτε θα νομίζετε ότι τον προαναγγέλλω, είτε ότι τον αποκλείω. Οπότε δεν θα απαντήσω σε αυτό, ούτε για το θέμα του κ. Στουρνάρα».

Για το αν θα γίνει ανασύνθεση του χώρου της κεντροδεξιάς μετά από τις εκλογές

«Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πριν από τις εκλογές και είναι λάθος να αποτελέσει πρωταρχικό ζήτημα μετά από τις εκλογές. Τρία είναι τα ζητούμενα από εδώ και πέρα. Το πρώτο- και σε αυτό πρέπει να βοηθήσει και ο κ. Τσίπρας- να σταματήσει η αβεβαιότητα με το θέμα της ευρωζώνης. Για να απογειωθεί η Ελλάδα πρέπει να υπάρχει σιγουριά και στους έξω και στους μέσα ότι είμαστε στο ευρώ. Το δεύτερο είναι να γίνει η εκλογή νέου Προέδρου. Τρίτη πρόκληση είναι το θέμα του συντάγματος. Πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως στην αναθεώρηση».

Για την πιο εύκολη και δύσκολη στιγμή

«Δεν θα μιλήσω για τις προσωπικές δυσκολίες που βίωσα. Αλλά είναι πολύ άσχημο να μιλάς με ξένους- στην αρχή- και από τη ματιά τους και τα συμφραζόμενα να καταλαβαίνεις ότι σε θεωρούν μελλοθάνατο.
Στα ευχάριστα, όταν πετύχαμε να βγούμε με 5-6 φορές παραπάνω από τα λεφτά που ζητούσαμε στις αγορές, όπου χειροκρότησαν ακόμη και παλιοί εχθροί της Ελλάδας, γιατί έκαναν υπόκλιση στις θυσίες τους ελληνικού λαού. Οταν αισθάνθηκα ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη κανέναν, στέκεται, ήταν απίστευτη η χαρά μου. Είναι σημαντικό για ένα λόγο. Ο μόνος αντικειμενικός παρατηρητής είναι οι αγορές. Και οι αγορές είπαν αλήθεια για την Ελλάδα».

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: