Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ο Τσίπρας, ο Κουτσούμπας και η... κωλοτούμπα

Ο Τσίπρας, ο Κουτσούμπας και η... κωλοτούμπα
Πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση του ΚΚΕ
Μονομαχία με τον Σαμαρά αναζητούσε, έφοδο στα μετόπισθεν από το ΚΚΕ δέχθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να ανοίξει προσωπικό μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο προκαλεί συνεχώς σε μονομαχία τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα επιθέσεων, που μάλλον δεν περίμενε, τουλάχιστον όχι σε αυτή την ένταση: Το ΚΚΕ και ειδικότερα ο γενικός του γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας του απευθύνει σκληρούς προσωπικούς...
χαρακτηρισμούς, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση ότι ο Περισσός διεξάγει σε αυτές τις ευρωεκλογές περισσότερο ένα μονομέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο μια σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να εξηγήσουν τη στάση αυτή του ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα επιχειρούν να χειριστούν με προσοχή τις σχέσεις με το κομμουνιστικό κόμμα και, κυρίως, με τους ψηφοφόρους του.

Οι επιτελείς του κ. Τσίπρα ανέμεναν την αντίδραση του ΚΚΕ στην πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην παραδοσιακή εκλογική βάση του Περισσού – ιδίως μετά την συρρίκνωση των ποσοστών του Κόμματος στις εκλογές του 2012. Δεν περίμεναν όμως ότι οι επιθέσεις θα ήταν σε ύφος και τόνο, οξύτερες πολλές φορές εκείνων που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι μόνο οι «περιφερειακές» επιθέσεις που δέχεται ο κ. Τσίπρας από στελέχη όπως η Λιάνα Καννέλη – που τον χαρακτήρισε πρόσφατα τσογλάν μπόι! – ή τα δήθεν χιουμοριστικά βιντεάκια της ΚΝΕ
Είναι οι αδιανόητοι για τη συμπεριφορά της αριστεράς διαχρονικά χαρακτηρισμοί, που απευθύνει ο γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας κατά του κ. Τσίπρα, κάτι που δεν έκανε ποτέ η Αλέκα Παπαρήγα, τουλάχιστον όχι σε αυτό το βαθμό.

Μόλις την Κυριακή ο κ. Κουτσούμπας -μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha - χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «ακροβάτη στις πολιτικές κωλοτούμπες» και ότι «μιμείται ακόμα και εκφράσεις που θυμίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου».

Για τους «κομμουνιστές που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί αυτοί έφυγαν από το ΚΚΕ» είπε ότι είναι άνθρωποι που διαφώνησαν και επέλεξαν άλλα κόμματα, δεν είναι κομμουνιστές, ενώ σχολίασε και τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, λέγοντας ότι το κόμμα του προτείνει συμμαχία με τον λαό που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε συνεργασία με το ΚΚΕ, διανθισμένη μάλιστα με τέτοιου είδους εκφράσεις, που βαραίνουν το έτσι κι αλλιώς κακό κλίμα στις σχέσεις Περισσού – Κουμουνδούρου, είναι που προβληματίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έστω κι αν αντιλαμβάνονται ότι περιθώρια ήταν πάντοτε στενά για συνεργασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε «ζωντανή» αυτή την προοπτική κατά την προεκλογική ή και μετεκλογική συζήτηση για τα εναλλακτικά σενάρια διακυβέρνησης της χώρας και κυρίως να μην φαίνεται ότι ο ίδιος δεν διαθέτει και πολλές πιθανότητες να συγκροτήσει συμμαχίες, σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Μέτωπο με Σαμαρά

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές να επιτίθεται προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά και να τον προκαλεί σε δημόσια αντιπαράθεση και μονομαχία. Ειδικά μετά την άρνηση από τη ΝΔ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ντιμπέιτ Σαμαρά – Τσίπρα, η πίεση θα αυξηθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι η Κουμουνδούρου τονίζει πως η πρόκληση για τηλεοπτική μονομαχία ισχύει ακόμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταδείξει ότι ο κ. Σαμαράς έχει αποτύχει και γι’ αυτό φοβάται να συγκρουστεί με τον κ. Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί πλέον σκληρό λόγο απέναντι στον αντίπαλό του.

«Ο πρωθυπουργός υπάρχει στην αγκαλιά της τρόικας και της κυρίας Μέρκελ. Υπάρχει σε κάθε μια από τις εκατοντάδες σελίδες των μνημονίων που ψήφισε και που ετοιμάζεται να ψηφίσει. Στον λαό όμως, δεν υπάρχει. Στην Βουλή δεν υπάρχει. Στον διάλογο δεν θα προσέλθει. Στο debate δεν θα τον δείτε» δήλωσε χαρακτηριστικά, από την Κοζάνη, όπου μίλησε το βράδυ της Κυριακής.

Τον κατηγόρησε ότι «κρύβεται, απαξιώνοντας Βουλή, θεσμούς, δημοκρατία», ότι προσπαθεί να «κρύψει» την πραγματική ατζέντα και γι αυτό «έγινε καπνός». Σημέιωσε δε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που αποφεύγει τον πραγματικό διάλογο, σαν ο διάολος το λιβάνι. Το ίδιο έκανε και τον Μάη του 2012, το ίδιο έκανε και τον Ιούνιο του 2012».

Αμφισβήτησε δε τα γκάλοπ που εμφανίζουν τον κ. Σαμαρά ως καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, τονίζοντας: «Μας λένε ότι είναι ο καταλληλότερος. Γιατί ο καταλληλότερος είναι τελικά τόσο ακατάλληλος να κάνει ότι κάνουν σε όλο το πολιτισμένο κόσμο οι πολιτικοί αρχηγοί; Να συζητάει και να διαλέγεται δημόσια, στη Βουλή και στη τηλεόραση, με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Την απάντηση τη ξέρουν και τα μικρά παιδιά. Γιατί μπροστά στα μάτια των πολιτών και χωρίς τη προστασία των γραπτών μονολόγων, θα φανεί η ένδεια των επιχειρημάτων του. Και όλοι θα καταλάβουν πόσο ακατάλληλος να μας κυβερνά είναι ο καταλληλότερος της τρόικας και της διαπλοκής. Γιατί εκεί δεν θα έχει την προστασία των δημοσιογράφων της διαπλοκής. Εκεί δεν θα μπορέσει να κρύψει την γύμνια των θέσεών του και την πραγματικότητα της βαρβαρότητας που δημιούργησε».

Ομιλία στην Κέρκυρα

Συνεχίζοντας τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει απόψε στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας (Πεντοφάναρο - ώρα 18:30).

Νωρίτερα το πρωί η Πρωτοβουλία Στήριξης της Υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρεία της Κομισιόν θα παραχωρήσει συνέντευξη Tύπου στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: