Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Πραξικόπημα καταγγέλλει ο Γιανουκόβιτς: «Ναζί και γκάνγκστερ» η αντιπολίτευση - Δεν παραιτείται

Πραξικόπημα σε βάρος της νόμιμης κυβέρνησης της Ουκρανίας κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος 

σε τηλεοπτική συνέντευξη σε ουκρανικό κανάλι - στην πρώτη του εμφάνιση μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την αντιπολίτευση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παραλλήλισε την κατάσταση στην Ουκρανία με αυτή στη Γερμανία το 1930 όταν ανέβηκαν στην εξουσία οι Ναζί με τον Αδόλφο Χίτλερ.
Τα γεγονότα που παρακολουθεί η χώρα και ολόκληρος ο πλανήτης παραπέμπουν σε πραξικόπημα, είπε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax και αποκάλεσε την αντιπολίτευση γκάνγκστερ και τις...
τελευταίες αποφάσεις του κοινοβουλίου παράνομες. 
«Δεν υπογράφω τίποτα με τους γκάνγκστερ που θέλουν να τρομοκρατήσουν τη χώρα μας, δεν παραιτούμαι, δεν φεύγω», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν θα μείνει στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τη σύμβουλό του, Αννα Γκερμαν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκεται στο Χάρκοβο. 
Ο ίδιος στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυρά ενώ κατευθυνόταν στο Χάρκοβο.
Όπως μετέδωσε το BBC, το προεδρικό Μέγαρο που βρίσκεται σε προάστιο του Κιέβου, είναι πλέον αφύλαχτό και οι δημοσιογράφοι έχουν εισέλθει στο εσωτερικό του, ενώ ο κόσμος παραμένει σε μικρή απόσταση από το κτήριο.
Ο Γιανουκόβιτς πάντως δείχνει πιο απομονωμένος από ποτέ καθώς οι επικεφαλής των τεσσάρων Σωμάτων ασφαλείας της Ουκρανίας -ακόμα και της ειδικής μονάδας καταστολής Μπερκούτ που πρωταγωνίστησε στα επεισόδια με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές- δήλωσαν ενώπιον του κοινοβουλίου ότι οι άνδρες τους δεν πρόκειται να εμπλακούν σε άλλες συγκρούσεις με τον ουκρανικό λαό.
Οι τέσσερις αξιωματούχοι μιλούσαν εκ μέρους της μονάδας αλεξιπτωτιστών, της Μπερκούτ, της μονάδας ειδικών αποστολών Αλφα και της υπηρεσίας πληροφοριών του Στρατού.
Είχε προηγηθεί ο διορισμός του βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αρσέν Αβάκοφ, από τη Βουλή στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Αβάκοφ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, εξελέγη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου με 275 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 324 βουλευτών.
Ο προκάτοχός του, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο -υπέρμαχος της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ένας από τους πιο μισητούς εκπροσώπους της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς- παύθηκε την Παρασκευή. Η παύση του εγκρίθηκε με 332 ψήφους υπέρ σε σύνολο 383 βουλευτών.
Τοπικοί κυβερνήτες και Μόσχα στο πλευρό του Γιανουκόβιτς
Τη νομιμότητα του κοινοβουλίου και των αποφάσεων που έχει λάβει αμφισβήτησαν ανοικτά οι κυβερνήτες των ρωσόφωνων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι δεδομένης της κατάστασης αναλαμβάνουν οι ίδιοι τον έλεγχο των περιοχών τους.
Τη στάση της αντιπολίτευσης στηλίτευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας τους εκπροσώπους της ότι όχι μόνο δεν τήρησαν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, αλλά προβάλλουν συνεχώς νέα αιτήματα.
Όπως έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Λαβρόφ επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας -την ευρωπαϊκή τρόικα που μεσολάβησε για τη συμφωνία των αντιμαχόμενων πλευρών στο Κίεβο- για τους εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την τακτική της ουκρανικής αντιπολίτευσης
«Όχι μόνο απέτυχε να τηρήσει έστω και μία απο τις υποχρεώσεις της, αλλά ήδη προβάλλει συνεχώς νέα αιτήματα, ακολουθώντας την ηγεσία των ένοπλων εξτρεμιστών των οποίων οι ενέργειες αποτελούν ευθεία απειλή για την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη στην Ουκρανία», υπογράμμισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Ρώσος ΥΠΕΞ. 


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: