Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Έσπασε η εκεχειρία με 35 νεκρούς και πυρά στους δρόμους - Vids + pic

Τουλάχιστον 35 νεκροί στις συγκρούσεις που αναζωπυρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης παρά την ανακωχή που ανακοίνωσαν οι πολιτικές δυνάμεις 

– Στρατεύματα κατευθύνονται στο Κίεβο, πυροβολισμοί εκατέρωθεν

Συμπλοκές με την αστυνομία ξέσπασαν ξανά στο Κίεβο, με αναφορές ακόμη και για πραγματικά πυρά και νεκρούς, παρά την εκεχειρία στην οποία είχαν συμφωνήσει πρόεδρος και αντιπολίτευση το προηγούμενο βράδυ.
Οι Αρχές αναφέρουν ότι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς, εκκενώθηκε η Βουλή για το φόβο «εφόδου». 
Ανταποκριτές μιλούν για αριθμό νεκρών διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, πρόχειρα νοσοκομεία για τους τραυματίες έγιναν τα γύρω κτίρια.
Δείτε τα videos και τα ρεπορτάζ λεπτό προς λεπτό:

14:40
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας έδωσε άδεια στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων «για λόγους αυτοάμυνας»
14:40
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας έδωσε άδεια στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων «για λόγους αυτοάμυνας»
14:40
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας έδωσε άδεια στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων «για λόγους αυτοάμυνας»
14:28
14:27
14:25
Μήνυμα του Βιτάλι Κλίσκο στο YouTube
«Σεβαστοί μου Ουκρανοί, σήμερα είναι η αποφασιστικής σημασίας ημέρα. Η αιματοχυσία συνεχίζεται. Η κυβέρνηση κατέφυγε σε αιματηρές προκλήσεις μπροστά στα μάτια ολόκληρου του πλανήτη. Οπλισμένες συμμορίες αφέθηκαν ελεύθερες στους δρόμους να επιτίθενται στους ανθρώπους ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ πολιτών. Τα συγκεκριμένα σχέδια, όμως, είναι καταδικασμένα». Ο Βιτάλι Κλίτσκο καλεί σε έκτακτη σύνοδο της Βουλής στις 15.00 (ώρα Ελλάδος) για να εγκριθούν μέτρα με τα οποία θα τεθεί ένα τέλος στην πολιτική κρίση, ενώ παράλληλα ζητά τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα προεδρικές εκλογές, ως τη μόνη διέξοδο.
14:24
AP: Στα 22 τα επιβεβαιωμένα θύματα
14:16
Λαβρόφ: H απειλή επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Ουκρανίας μοιάζει με εκβιασμό
Σύμφωνα με το The Voice of Russia, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις (ΕΕ και ΗΠΑ) για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην απόδοση ευθυνών
14:10
ΥΠΕΞ Γαλλίας: Μονόδρομος οι εκλογές
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Interfax, σε συνέντευξή του σήμερα στη BFM TV, και πριν την συνάντηση απεσταλμένου της ΕΕ με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Λ. Φαμπιούς δήλωσε:

«Σκοπεύουμε να πιέσουμε την ουκρανική κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τις εκλογές.»
13:58
Μαρτυρίες για 35 νεκρούς κατά τις πρωινές συγκρούσεις
13:59
13:56
Παραίτηση του κυβερνήτη της επαρχίας Τσερνίβτσι
Την παραίτηση του θα υποβάλει από στιγμή σε στιγμή ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσερνίβτσι στη δυτική Ουκρανία, Μιχαήλο Παπίγιεφ, ο οποίος αντιμετώπισε την οργή των διαδηλωτών για τα θύματα στο Κίεβο
13:57
Συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τον Γιανούκοβιτς πριν εξετάσουν κυρώσεις
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται για άλλη μια ημέρα η ουκρανική πρωτεύουσα μετά το βίαιο τέλος της εκεχειρίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συναντήθηκαν με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, μετά τις επαφές που είχαν με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το Λονδίνο κάλεσε τον ουκρανό πρεσβευτή να σταματήσει άμεσα η βία.
 
Σύγχυση είχε επικρατήσει νωρίτερα για τον εάν η συνάντηση θα γινόταν εξαιτίας της κατάστασης στους δρόμους της πρωτεύουσας. 
 
Τελικά η συνάντηση καθυστέρησε περίπου μία ώρα για λόγους ασφαλείας. Οι τρεις υπουργοί παρουσίασαν στον Γιανούκοβιτς μια σειρά κυρώσεων, αλλά και κινήτρων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση και να σταματήσει η αιματοχυσία στους δρόμους του Κιέβου.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία, με τις φωνές για κυρώσεις να έχουν γίνει ισχυρότερες.
 
Οι υπουργοί του «τριγώνου της Βαϊμάρης» (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία) πήγαν πριν την συνάντηση στο Κίεβο για να συναντηθούν με τις δύο πλευρές. Κατά τη διάρκεια των επαφών τους, το Reuters είχε αναφέρει ότι οι τρεις ΥΠΕΞ είχαν ήδη εγκαταλείψει το Κίεβο, επικαλούμενο διπλωματική πηγή. Το Associated Press ανέφερε ότι η γαλλική πρεσβεία έχει επιβεβαιώσει την ακύρωση της συνάντησης.
 
Ωστόσο, λίγο αργότερα, πηγή στην ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πολωνός ΥΠΕΞ Ραντόσλαβ Σικόρσκι την ώρα εκείνη έγραψε στο twitter πως ο ίδιος είχε επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο.
13:53
13 νεκροί σε στάση τρόλεϊ
Σύμφωνα με πληροφορίες ρεπόρτερ του Interfax, τα πτώματα 13 νεκρών διαδηλωτών κείτονται σε στάση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου και φυλάσσονται από άλλους διαδηλωτές
13:52
13:47
AP: Νεκροτομείο το λόμπι του ξενοδοχείου Ukraina
Σύμφωνα με το Associated Press, oι σοροί επτά διαδηλωτών κείτονται στο λόμπι του ξενοδοχείου Ukraina, από όπου οι δυνάμεις ασφαλείας φέρονται να πυροβολούν κατά των αντικυβερνητικών ακτιβιστών
13:41
Ελεύθεροι σκοπευτές
13:40
13:38
Παραίτηση του δημάρχου του Κιέβου από το κυβερνών κόμμα
Ο Βολοντίμιρ Μακεγιένκο, περιφερειακός διοικητής του Κιέβου, αποχώρησε από το φιλορωσικό Κόμμα των Περιφερειών, διατάσσοντας παράλληλα την επαναλειτουργία του μετρό της πόλης
13:37
Σκηνές πολέμου στο Κίεβο
http://www.thepressproject.gr/article/56760/Espase-i-ekexeiria-me-17-nekrous-kai-pura-stous-dromous

Δεν υπάρχουν σχόλια: