Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Οι άνδρες, το κόκκινο χρώμα και τα ένστικτα

Ανέκαθεν θεωρούσαμε το κόκκινο ως το χρώμα του πάθους, όμως μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν απόλυτα το γιατί.

Νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που είναι ντυμένες στα κόκκινα αναζητούν νέο ταίρι, ενώ αρκετές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει ώστε να συμπληρωθούν τα κενά στη θεωρία ότι οι γυναίκες επιλέγουν το κόκκινο για να είναι πιο ελκυστικές. 
Δεν είναι ακόμη βέβαιο ποια είναι η αιτία αυτής της συμπεριφοράς και οι επιστήμονες συχνά στρέφονται στις βιολογικές επιδράσεις, όπως τα ζωώδη ένστικτα των ανδρών που αφυπνίζουν τον εγκέφαλο στη θέα του κόκκινου χρώματος...
«Μόλις πρόσφατα οι ψυχολόγοι και ερευνητές από άλλες επιστήμες άρχισαν να μελετούν τη σχέση μεταξύ χρώματος και συμπεριφοράς», δηλώνει ο Άντριου Έλιοτ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. «Είναι εκπληκτικό να παρατηρούμε ότι κάτι τόσο απλό όπως το χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε.»
Ο Έλιοτ και η συνεργάτις του Ντανιέλα Νιέστα ρώτησαν ένα σύνολο από άνδρες σχετικά με τη γοητεία που τους ασκούσε μια γυναίκα που έβλεπαν σε διάφορες φωτογραφίες. Το πείραμα χωρίστηκε σε τρία διαφορετικά στάδια, στα οποία η γυναίκα φορούσε διαφορετικό χρώμα ρούχα και το περίγραμμα της φωτογραφίας ήταν είτε κόκκινο είτε κάποιο άλλο χρώμα.
Η γυναίκα ήταν ίδια σε όλες τις φωτογραφίες, όμως η παρουσία του κόκκινου χρώματος φάνηκε να επηρεάζει τις προτιμήσεις των ανδρών.
«Η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει μια αναλογία ανάμεσα στον τρόπο που αντιδρούν τα αρσενικά στο κόκκινο χρώμα, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε όχι. Έτσι, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό – οι άνδρες αντιδρούν με βάση τα ζωώδη ένστικτά τους όσον αφορά τη σεξουαλική προτίμηση. Όσο και αν οι άντρες θέλουν να πιστεύουν ότι προσεγγίζουν τις γυναίκες εκλεπτυσμένα και τρυφερά, ως ένα βαθμό οι προτιμήσεις τους είναι πρωτόγονες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: