Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Χάος στα Σκόπια - Ξύλο εντός και εκτός Βουλής

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η περιοχή έξω από το Κοινοβούλιο 

της χώρας έπειτα από συμπλοκές μεταξύ οπαδών της κυβέρνησης Γκρουέφσκι και αντιπολιτευόμενων, αλλά και επεισόδια με την αστυνομία.  
Υπάρχουν επίσης καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ξυλοδαρμό βουλευτών, αλλά και βίαιη απώθηση δημοσιογράφων.

Αφορμή για την έκρηξη ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού της χώρας για το 2013 και από νωρίς το πρωί της Δευτέρας είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ...


Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο της αστυνομίας, καθώς σημειώθηκαν αντεγκλήσεις και επεισόδια μεταξύ περίπου 2.500 υποστηρικτών του Γκρουέφσκι και περίπου 1.000 οπαδών της αντιπολίτευσης .

Βασικό ζήτημα είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς να έχουν συζητηθεί οι τροπολογίες έχει καταθέσει η αντιπολίτευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η ένταση μεταφέρθηκε και εντός του Κοινοβουλίου με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία με την ασφάλεια της Βουλής να επεμβαίνει για να προστατεύσει τον πρόεδρο της Βουλής και τη ψηφοφορία να διακόπτεται για λίγη ώρα.


Τελικά ο προϋπολογισμός για το 2013 ψηφίστηκε έπειτα από μια συνεδρίαση που διήρκεσε μόλις 35 λεπτά και την αντιπολίτευση να βρίσκεται εκτός της αίθουσας.

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού καταγγέλλουν ότι η ασφάλεια της Βουλής τους απώθησε βιαίως εκτός της αίθουσας, ενώ κάνουν λόγο και για τραυματισμένους βουλευτές.


Από την άλλη πλευρά , ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων κατηγόρησε την ασφάλεια ότι απομάκρυνε τους δημοσιογράφους από τα θεωρεία του Κοινοβουλίου κάνοντας λόγο για πρωτοφανή παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου.

Παράλληλα, υποστηρικτές της κυβέρνησης πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στα γραφεία του αντιπολιτευόμενου SDSM, στα Σκόπια.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: