Ψάχνοντας για ισοδύναμα μέτρα
"Χέρι" στα λεφτά που βγάλανε στην Ελβετία πάσης φύσεως "μεγαλόσχημοι" θέλουν τώρα να βάλουν κυβέρνηση και οι πολιτικοί εταίροι της , για να "ελαφρώσουν" το βαρύ "πακέτο" μέτρων λιτότητος που προβλέπει το Μνημόνιο για την διετία 2013-2014.Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» με το οικονομικό επιτελείο.
Στις παρασκηνιακές αυτές επαφές αναζητούνται και εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης των «ευρημάτων» από τη λίστα Λαγκάρντ.
Στόχος τους είναι να μην...
αναλωθούν οι έρευνες μόνο στην αναζήτηση πολιτικών προσώπων και σε ύποπτους χειρισμούς της υπόθεσης (ζητήματα για τα οποία πλέον έχει αναλάβει δράση η δικαιοσύνη) αλλά να αξιοποιηθεί άμεσα η λίστα ώστε να βρεθούν τρόποι για να έρθουν «πίσω τα κλεμμένα».
Σύμφωνα με συγκρατημένες εκτιμήσεις των κρατικών υπηρεσιών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, στη λίστα Λαγκάρντ (ή ορθότερα "λίστα Φαλτσάνι") κρύβονται περίπου 20 δισεκατομμύρια που έχουν φυγαδευτεί στην Ελβετία.
Εάν οι κάτοχοί τους δεν έχουν δηλώσει την εξαγωγή συναλλάγματος και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να κατάσχουν τουλάχιστον το 28% των χρημάτων της Ελβετίας (στα πρότυπα και σχετικής συμφωνίας που υπέγραψαν προ διμήνου Αυστρία και Αγγλία με την Ελβετία), αλλά και να δημεύσουν την περιουσία του στην Ελλάδα μέχρι και για το 100% των ποσών που αποκαλύπτεται πως διέφυγαν παρανόμως από τη χώρα, με βάση τους ελληνικούς νόμους για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Έτσι θα μπορούσε το δημόσιο να εξοικονομήσει μέχρι και τα 10 από τα 13,5 δισ. ευρώ που ψάχνει από φόρους, μισθούς και συντάξεις.
Στελέχη των διωκτικών αρχών θεωρούν πολύ σημαντικότερη τη λίστα, από τη σύναψη επίσημης διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων για τις καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες τράπεζες.
Αν υπογραφεί η συμφωνία, λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η Ελβετία μπορεί να δίνει στοιχεία μόνο για όσους ονομαστικά η χώρα μας -και επί τη βάσει στοιχείων- έχει υπόνοιες ή μπορεί να αποδείξει πως φοροδιαφεύγουν. Αυτό απαιτεί κόπο, χρόνο και μεγάλη προσπάθεια, ενώ η Ελβετία μπορεί να κωλυσιεργεί ζητώντας διευκρινίσεις κλπ μέχρι να δώσει σιγά-σιγά κάποια πρώτα στοιχεία που θα αφορούν πολύ λίγους. «Εδώ υπάρχει έτοιμη λίστα γεμάτη με όλα τα καυτά στοιχεία για να ξεκινήσουμε και εμείς ακόμα κυνηγάμε την ουρά μας;» τονίζει με έκδηλη οργή στέλεχος των φοροελεγκτικών μηχανισμών που «έχει βαρεθεί να ακούει παραμύθια» για μέτρα κατά όσων έβγαζαν «μαύρα λεφτά» στην Ελβετία.
Υπενθυμίζεται πως την επίμαχη λίστα «φυγάδευσε» φεύγοντας από την Ελβετία ο Ερβέ Φαλτσάνι, πρώην στέλεχος της HSBC στη Ζυρίχη, παίρνοντας κρυφά μαζί του ολόκληρους σκληρούς δίσκους στους οποίους περιλαμβάνονται τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων δεκάδων χιλιάδων ευρωπαίων.
Στη λίστα αυτή υπάρχουν και τουλάχιστον 1.991 ονόματα Ελλήνων με όλα τα στοιχεία τους -όπως έχουν παραδεχτεί μέσα στον πανικό τους οι Ελβετικές αρχές- αν και ο Φαλτσάνι υποστηρίζει πως αυτά είναι μέρος μόνο των στοιχείων πο0υ διαθέτει και που αποκαλύπτουν πολλαπλάσιους καταθέτες.
Το οξύμωρο είναι πως από τα τέλη του 2010, όταν Γαλλία και Ιταλία προσέφεραν και «άσυλο» στον Φαλτσιάνι έναντι των πολύτιμων πληροφοριών που υπέκλεψε από την ελβετική Τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας, ακόμα και αφού η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το CD με τα «καυτά» στοιχεία στον έλληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου