Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Θετικό σήμα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά η δόση το Νοέμβριο

Ο Αντ. Σαμαράς αναπροσαρμόζει την τακτική του μετά την σκληρή γραμμή της τρόικας 
Στις 5:00 το απόγευμα με Βενιζέλο - Κουβέλη
Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, οδηγείται εκ των πραγμάτων ο κ. Αντ. Σαμαράς που θα συσκεφθεί στις πέντε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη...
Ο Πρωθυπουργός που θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, αναμένεται να... μεταβεί στις Βρυξέλλες χωρίς η κυβέρνηση να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, δίνοντας έτσι λαβή για ποικίλες ερμηνείες όσον αφορά τις πραγματικές διαθέσεις των εκπροσώπων των πιστωτών.


Η κυβέρνηση χάθηκε στο τρίγωνο της τρόικας, η οποία με τις καθυστερήσεις που κράτησε και τη σκληρή γραμμή που επέδειξε πέτυχε το στόχο της ακυρώνοντας την διαπραγματευτική γραμμή που είχε υιοθετήσει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα ακυρώθηκε και ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά που πίστευε ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής θα είχαν κλειδώσει τα μέτρα, θα τα είχαν εγκρίνει οι εκπρόσωποι των πιστωτών και θα τα επικύρωναν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργικός προγραμματισμός ανατρέπεται και όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, τα μέτρα φαίνεται ότι θα ψηφισθούν στις αρχές του Νοεμβρίου, ενώ ήδη αρχίζει και προβληματίζει τα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων η στάση των βουλευτών της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και υπάρχει αγωνία για τις κοινωνικές αντιδράσεις.


Νεώτερα το Νοέμβριο
 Επί της ουσίας στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν μια νέα, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που προσδιορίζεται για τις 12 Νοεμβρίου, όπου και ευελπιστούν να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

«Μάλλον πάμε για έκτακτο Eurogroup, στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, με βάση την έκθεση της τρόικας, για την εκταμίευση της δόσης» έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση _εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα_ του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με τον Πρωθυπουργό τον οποίο και ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων με τους πιστωτές.
Όπως προκύπτει, για την κυβέρνηση, με βάση τα όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε συνέδριο της International Herald Tribune, άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η εκταμίευση της δόσης έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξόφληση οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ώστε να αρχίσει να κινείται η μηχανή της οικονομίας.
Στόχος μια θετική παράγραφος
 Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, ο Πρωθυπουργός, έχοντας λάβει και σχετικό σήμα από τις Βρυξέλλες, αναμένει _και αυτό θα επιδιώξει με την παρέμβασή του και τις επαφές που θα έχει_ μια θετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το δημοσιονομικό πρόγραμμα σε τροχιά ανάκαμψης.

Λύση για το ελληνικό πρόβλημα δεν αναμένουν στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που ήταν γνωστό εδώ και καιρό, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που προσδιορίζεται για τις 22 Νοεμβρίου, θα δρομολογηθεί πολιτική λύση για την κρίση χρέους των χωρών του Νότου της ευρωζώνης, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.


Η στάση των αρχηγών
 Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της τρόικας, τόσο στα εργασιακά, όσο και για τις απολύσεις (τις υποστηρίζουν αρκετοί νεοδημοκράτες βουλευτές) στο δημόσιο τομέα και εμφανίζονται αρνητικοί να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.
Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας που θα ενημερώσει για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς και τις τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών.
 
 
πηγη:tovima
Αρης Ραβανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: