Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Το λάθος του ΔΝΤ που κατέστρεψε την Ελλάδα

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στο Τόκυο, αποκαλύφθηκε ότι το Ταμείο έχει διαπράξει ένα τεράστιο λάθος στα οικονομετρικά του μοντέλα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (fiscal multiplier) που χρησιμοποιούσε για να προβλέψει την επίπτωση της λιτότητας στο ΑΕΠ της Ελλάδας είχε εκτιμηθεί στο 0,5, ενώ η πραγματική του τιμή είναι 1,8.
Δηλαδή, για κάθε ευρώ περικοπών που επέβαλλε η τρόικα, το ΑΕΠ μειωνόταν όχι κατά 50 σεντς, όπως προέβλεπε, αλλά κατά 1,8 ευρώ!", δήλωσε ο ...
βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΔΝΤ στο Τόκυο.
"Είναι θρασύτατη προσβολή για τον ελληνικό λαό να του λένε ότι ολόκληρη η στρατηγική για τη δημοσιονομική εξυγίανση που εκπονήθηκε από την τρόικα και τις ελληνικές κυβερνήσεις, πρώην και νυν, και που έχει ως αποτέλεσμα πρωτοφανή φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες, ενεχυροδανειστήρια, κοινωνική εξαθλίωση και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, απέτυχε παταγωδώς γιατί έκαναν λάθος σε έναν οικονομετρικό συντελεστή.
Μεγαλύτερη ακόμη προσβολή αποτελεί η συνέχιση, παρά τις αποκαλύψεις αυτές, των μέτρων ακραίας και επιθετικής νεοφιλελεύθερης λιτότητας που μας καταβυθίζουν στην ύφεση, αλλά και η αποδοχή τους από την κυβέρνηση, η οποία όφειλε να αμφισβητεί ευθέως πλέον την αξιοπιστία του ΔΝΤ.
Όταν ο ελληνικός και διεθνής Τύπος βοά, η σιωπή της συγκυβέρνησης προδίδει τη συνενοχή της", πρόσθεσε ο Π. Κουρουμπλής.

Διαβάστε επίσης:  
Ας σταματήσει πια η εμμονή με τη λιτότητα

 Αναμένοντας ένα νέο σχέδιο Marshall για την Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: