Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η Γερμανία δοκιμάζει τα όρια της Ευρώπης

Επειδή δεν πρόκειται φυσικά για σύμπτωση, 

αρχίζει να καταντά εξαιρετικά κουραστική ως τακτική συνήθεια, η στρατηγική της πολιτικής ηγεσίας της Γερμανίας να ναρκοθετεί και να ακυρώνει τις προσδοκίες πριν από κάποια σημαντική συνάντηση ή συνεδρίαση ευρωπαϊκού οργάνου, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το ζητούμενο γύρισμα της σελίδας.
Αυτή τη φορά, και λίγο πριν την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ, η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος ήρθε να προεξοφλήσει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε «τελική λύση» για το ελληνικό πρόβλημα, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία...

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο, επέλεξε και πάλι τον ρόλο εκείνου που εμφανίζεται άτεγκτος, αδιαπραγμάτευτος και σκληρός. Θυμίζοντας συμπεριφορές από το παρελθόν, που πρωτίστως η ίδια Γερμανία θα έπρεπε να επιδιώκει να ξεχαστούν από την ανθρωπότητα.
Φράσεις όπως, «δεν ειναι λύση να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα»«η ευρωζώνη έφτασε στα όριά της με τη στήριξη της Ελλάδας», εκπίπτουν του κοινοτικού κεκτημένου. Απέχουν μακράν της ευρωπαϊκής και ευρύτερα διεθνούς πραγματικότητας. Στερούνται κάθε έννοιας διορατικότητας για το μέλλον.
Φυσικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλά απευθείας στην… καρδιά της γερμανικής κοινής γνώμης. Του εκλογικού και πολιτικού ακροατηρίου του, για να μην ξεχνάμε και τις επικείμενες εκλογές της Μπούντεσταγκ, τον Σεπτέμβριο του 2013. 
Με τη συγκεκριμένη ρητορική ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Γερμανία δοκιμάζουν εκείνοι τα όρια της Ευρώπης.
Όπως δοκιμάζονται και τα όρια των Γερμανών βιομηχάνων, δηλαδή των… χορηγών της Άνγκελα Μέρκελ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, καθώς έχουν σταματήσει πλέον να επενδύουν στο εσωτερικό της Γερμανίας, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει συνολικά στην ευρωζώνη, η συγκεκριμένη τακτική από το Βερολίνο.
Εκεί βρίσκεται και η τελευταία «κόκκινη γραμμή», την οποία ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι δεν μπορεί να (παρά) τεντώσει. Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες για τον ίδιο, τη Μέρκελ και το CDU, θα είναι πολιτικό-εκλογικά μη αναστρέψιμες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: