Από σήμερα ξεκινά η κρισιμότερη εβδομάδα για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση,
αφού μέσα σε μερικά
εικοσιτετράωρα θα περάσει από τις συμπληγάδες Γερμανία και Γαλλία, με
στόχο να εξασφαλίσει από τους ισχυρούς της Ευρώπης την παροχή νέας
βοήθειας που θα σημαίνει και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Πρόκειται για την πρώτη επαφή του κ.Σαμαρά - ως πρωθυπουργός - με τους
ευρωπαίους ηγέτες (Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ) και στόχος του είναι
να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και να πείσει τους εταίρους
για την αποφασιστικότητα της χώρας να μείνει στην Ευρωζώνη.Το όπλο του πρωθυπουργού στη μάχη των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι άλλο από...
μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που είναι έτοιμη να λάβει η χώρα προκειμένου να μπορέσει να πείσει τους εταίρους για την ευρωπαϊκή πορεία που είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει. Από το Μέγαρο Μαξίμου ακούγεται πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πάρει πάνω του όλο το βάρος του σχεδίου διάσωσης της χώρας. Λέγεται μάλιστα πως μετά τις πρώτες τριβές που είχε με τους κυβερνητικούς εταίρους για τα μέτρα, αποφάσισε να συναντήσει τους ευρωπαίους ηγέτες χωρίς να προηγηθεί σύσκεψη τον πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα.
Τα βασικά επιχειρήματα που θα παραθέσει στους ευρωπαίους ηγέτες ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι η διαβεβαίωση της ολοκλήρωσης του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων και το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Δημόσιου τομέα.
Την προσεχή Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί το Βερολίνο και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει η επαναδιαπράγματευση, προκειμένου να επιτύχει την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως το κλίμα στη συνάντηση θα είναι ψυχρό, κάτι που φρόντισε να φανερώσει με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μέρκελ. "Η γερμανίδα καγκελάριος κατ' αρχάς θα ακούσει τι θα της πει ο κ.Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος".
Ο κ.Σαμαράς πάντως δεν αναμένεται να θέσει επισήμως τουλάχιστον το αίτημα για επιμήκυνση, ούτε θα επιμείνει ιδιαίτερα. Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας θα το θέσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, κάτι που είχε συζητήσει και στις συσκέψεις με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, στους οποίους είχε πει πως πρέπει η χώρα να δείξει πρώτα σημάδια γραφής, να έχουν ληφθεί τα μέτρα, ώστε να αποτυπωθεί η αλλαγή κλίματος και το αίτημα της επιμήκυνσης να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες αποδοχής.
Αντίθετα με την αδιαλλαξία της γερμανικής πλευράς, στη Γαλλία το κλίμα που θα συναντήσει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει με τον γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα είναι σίγουρα ευνοϊκό για την Ελλάδα. Ο κ.Ολάντ έχει δηλώσει κατά το παρελθόν πως η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Μάλιστα η διαφορετική στάση και αντιμετώπιση στο ζήτημα της παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα από την Γερμανία και τη Γαλλία έρχεται στο προσκήνιο λίγες μόλις ημέρες πριν από την συνάντησή Μέρκελ - Ολάντ στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», το Βερολίνο εμφανίζεται κάθετα αντίθετο στο ενδεχόμενο της νέας βοήθειας στην Ελλάδα με την γερμανική κυβέρνηση να αρνείται την παροχή τρίτου πακέτου
«Περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα» φαίνεται να λένε στο Βερολίνο σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η «Welt am Sonntag».
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ μάλιστα, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άνγκελά Μέρκελ είναι προσηλωμένη στην συμφωνία που ισχύει σήμερα, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, δίνοντάς της περιθώριο μέχρι το 2014 για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
Ο Φρανσουά Ολάντ από την άλλη δεν φαίνεται να είναι αντίθετος με το
ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να μην
αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου