Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τα “κακά παιδιά” είναι και πάλι εδώ

Τα «κακά παιδιά» επέστρεψαν και μαζί τους… επιστρέφουν και όλα όσα είχαμε ξεχάσει λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που μας έβγαλαν απ’ τους ρυθμούς του Μνημονίου. 

Η τρόικα είναι πάλι εδώ. 
Απέναντί τους αυτή τη φορά θα έχουν έναν υπουργό που γνωρίζει να μιλάει καλά τη γλώσσα τους. Κυρίως όμως γνωρίζει τα κόλπα τους. 
Είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν απ’ την πρώτη στιγμή να του δείξουν ποιος είναι το «αφεντικό». Το πόσο θα «πιάσει το κόλπο» εξαρτάται και από το πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια που έχει. Τα οποία, για να είμαστε ρεαλιστές, έχουν εξαντληθεί εξαιτίας άστοχων χειρισμών. 
Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να...
αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να μην ενδώσει σε νέους φόρους, σε μειώσεις και περικοπές μισθών. 
Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος μιας ενδεχόμενης επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων, θα εξαρτηθεί και από την ειλικρινή πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων. 
Διότι πολλά θα είχαμε προλάβει εφόσον είχαμε επιδείξει τον ελάχιστο βαθμό συνέπειας στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και στον δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα. 
Συνεπώς η κυβέρνηση χρειάζεται να έχει έτοιμο προς υλοποίηση ένα ευρύ σχέδιο αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα. 
Αυτό είναι και το ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να πετύχουμε δραστικές αλλαγές των όρων του Μνημονίου που έχουν οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία, αλλά και ταυτόχρονα να μπει τέλος στις συνεχείς έκτακτες εισφορές.

Χάρης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: