Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Όχι σε απολύσεις, περικοπές, νέους φόρους – Οι «κόκκινες γραμμές» ενόψει τρόικας – Απειλές Άσμουσεν: Αδύνατη η ένταξή σας στη συμφωνία των Βρυξελλών


- Τι συμφώνησαν Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης στη σύσκεψη της Κηφισιάς
- Διπλωματική στάση θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση στις συναντήσεις με την τρόικα
- Κόκκινη γραμμή οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και η αύξηση φόρων
- Συνάντηση Στουρνάρα-Ράιχενμπαχ στις 16:00
- Την Πέμπτη στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας
- Νέα συνάντηση αύριο Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη
Η... κυβερνητική τρόικα δε θέλει να συγκρουστεί με την τρόικα των δανειστών.  
Οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ έρχονται στην Ελλάδα με τις κόκκινες κάρτες στο χέρι, να μας υπενθυμίσουν τι δεν έχουμε κάνει και τι πρέπει να γίνει αν θέλουμε να ελπίζουμε στη διετή επιμήκυνση του προγράμματος.
Η κυβέρνηση δε θέλει να μπει στη διαδικασία ενός μπρα ντε φερ με τους απεσταλμένους των...
δανειστών. Προτιμά να πάει... αγάλι, αγάλι στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Αυτό φαίνεται πως αποφασίστηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στο σπίτι του στην Κηφισιά. Σε αυτή οριστικοποιήθηκαν οι βασικοί άξονες των προγραμματικών δηλώσεων, υπό το βλέμμα των τροϊκανών.
Χάραξαν τις κόκκινες γραμμές των προγραμματικών δηλώσεων: δε θα υπάρχει καμία αναφορά σε απολύσεις στο δημόσιο, νέους φόρους ή σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Η κυβερνητική τρόικα λέει ναι σε ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο δημόσιο.
Στόχος των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να δώσουν, μέσω των προγραμματικών δηλώσεων (η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί μεσάνυχτα Κυριακής με την ψήφο εμπιστοσύνης) μια εικόνα σταθερότητας και να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με ορίζονται τετραετίας. Κυρίως να πείσουν τους δανειστές ότι η κυβέρνηση συνεργασίας ήρθε για να μείνει και μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών φαίνεται πως είναι το αντάλλαγμα για να μη γίνουν απολύσεις στο δημόσιο ή νέες μειώσεις μισθών. Μάλιστα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φέρονται να συμφώνησαν το πρόγραμμα να «τρέξει» από τον Αύγουστο.

Όλα τα παραπάνω θα τα παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ορκίζεται την Πέμπτη και λίγο μετά θα συναντήσει για πρώτη φορά τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (EKT).
Οι επαφές του νέου «τσάρου» ξεκινούν από σήμερα, καθώς στις 16:30 συναντά τον επικεφαλής της task force, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Επιθυμία της Αθήνας είναι να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών
Μόνο που εδώ υψώνεται ήδη ένα τείχος. Το «έχτισε» ο Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα.
Πέρα από τις υποδείξεις για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ο Γερμανός αξιωματούχος επί της ουσίας απείλησε με μη ένταξη της Ελλάδας στην πρόσφατη συμφωνία. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ επανέλαβε ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι διορθωτικές αλλαγές, με την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας να αποτελεί ταυτόχρονα βασική προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, καλώντας την κυβέρνηση να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο από τη διπλή προεκλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: