Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η ώρα της επαναδιαπραγμάτευσης

Η ώρα της επαναδιαπραγμάτευσης

Σκληρές πιέσεις θα ασκήσουν οι δανειστές στην κυβέρνηση – Η ανάπτυξη στόχος της ελληνικής πλευράς

Με άγριες διαθέσεις καταφθάνει στην Ελλάδα η τρόικα
Οι ελεγκτές αναμένεται ότι θα ασκήσουν έντονες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, ενώ θα ξεκινήσουν... δουλειά καταγράφοντας τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και όσων δεν έχουν υλοποιηθεί. Επίσης, οι δανειστές θα πρέπει να προσδιορίσουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση τα επόμενα βήματα στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι επικεφαλής των...
ελεγκτών, Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς θα έχουν επαφές με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και με άλλους υπουργούς που βρίσκονται σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όπως πχ με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.
Στη συνέχεια, οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν και στην Αθήνα θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια, που θα κληθούν εντός 2 ή 3 εβδομάδων να ετοιμάσουν τη σχετική έκθεση, επί της οποίας θα γίνουν και οι διαπραγματεύσεις.
Πιέσεις για συγκεκριμένες αλλαγές
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα το κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο, ενώ θα δώσει έμφαση και στις αποκρατικοποιήσεις.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φυσικά βρίσκονται και οι παρεμβάσεις ύψους 11,5 δισ. Ευρώ εντός της επόμενης διετίας, όπως προβλέπει το μνημόνιο αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στόχο έχει την ενεργοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων για να περιοριστεί η ύφεση και να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά. Μεταξύ άλλων θα επιχειρήσει την προώθηση αναπτυξιακών έργων μέσω του ΕΣΠΑ και ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Πάντως, τη Δευτέρα στην Αθήνα θα βρεθεί και ο Γκέοργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, που δήλωσε ότι η τρόικα μπορεί να συζητήσει τα πάντα, αρκεί να μην ανατραπούν οι στόχοι του μνημονίου. Ο Άσμουσεν θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist, ενώ στη χώρα μας θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, Χορστ Ράιχενμπαχ, ώστε να συναντηθεί με τους νέους υπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: