Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

BRAS DE FER ΣΑΜΑΡΑ - ΤΡΟΪΚΑΣ: Νέος γύρος επαφών Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

Με ένα πλατύ χαμόγελο ο Πρωθυπουργός άνοιξε την πόρτα της κατοικίας του στην Κηφισιά για να ξεπροβοδίσει τους κ. Στρουρνάρα , Σταϊκούρα και Λαζαρίδη που αναχώρησαν από την Κάτω Κηφισιά μετά τις 9 το βράδυ.
"Είμαι μια χαρά" απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους που έσπευσαν να τον ρωτήσουν για την μετεγχειρητική πορεία του ματιού του. Άλλωστε από την περασμένη Παρασκευή έχει βγάλει τη γάζα από το δεξί του μάτι.
Χθες οι συσκέψεις ξεκίνησαν με το...
οικονομικό επιτελείο στις 4 το μεσημέρι και συνεχίστηκαν αδιάκοπα μετά την άφιξη των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη στις 6 και 10 το απόγευμα. Για πάνω από 5 ώρες ο Πρωθυπουργός  εργαζόταν με άλλους δέκα ανθρώπους γύρω του αλλά και μετά τις 9 το βράδυ που αναχώρησαν οι επισκέπτες του, δεν σταμάτησε να εργάζεται...

Ο Διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Μπούρας  έφθασε αμέσως μετά τις 9  και η συνεργασία του με τον Α. Σαμαρά κράτησε άλλες δύο ώρες. Συνολική διάρκεια των συσκέψεων δηλαδή 7 ώρες. Τοι μυστικό της χθεσινής σύσκεψης ήταν ότι εξελισσόταν παράλληλα σε τρία επίπεδα. 

Σε επίπεδο αρχηγών: Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.
Σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου: Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης . 
Αλλά και σε επίπεδο συνεργατών επί των προγραμματικών συμφωνιών: Λαζαρίδης, Σκανδαλίδης και Χατζησωκράτης. Αμέσως μετά, τα στόματα έμειναν ερμητικά κλειστά. Μόνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έκανε μια δήλωση και αρκέστηκε να πει ότι έγινε σε βάθος συζήτηση επί των προγραμματικών , οι οποίες θα ξεκινήσουν Πέμπτη ή Παρασκευή.

Υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων απέφυγαν οποιαδήποτε τοποθέτηση δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία  επί των προγραμματικών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η ολοκλήρωση της συμφωνίας σκαλώνει στο θέμα της εφεδρείας. Από τη μια δηλαδή η τρόικα ζητά απολύσεις,. Από την άλλη ο Πρωθυπουργός προκρίνει την εφεδρεία και τις μετατάξεις και από την άλλη ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται ανένδοτος και στις απολύσεις στο δημόσιο αλλά και στην εφεδρεία.

Γι΄αυτό και σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό  και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες ενώ θεωρείται πιθανόν να πραγματοποιηθεί μια νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων την Τετάρτη.

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα έχουν συναντήσεις με την τρόικα ενώ όπως ανέφεραν στο BriefingNews, οι προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν  τις ημέρες που έρχονται στην Αθήνα οι τροϊκανοί θα απηχούν και την στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλιστεί σε πρώτη φάση ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση ενώ σχεδιάζει να αναγγείλει ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων που θα ξεπερνά τις μνημονιακές υποχρεώσεις για να στείλει ηχηρό μήνυμα υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Άλλωστε η τρόικα αναμένεται να επανέλθει πριν τα τέλη Ιουλίου και η ουσιαστική διαπραγμάτευση για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας να ξεκινήσει ως τις αρχές Αυγούστου.  «Είμαστε αισιόδοξοι για την παράταση του χρόνου προσαρμογής  και πιστεύουμε ότι αν ως τα τέλη του 2013 που θα ξεκινήσει η λειτουργία του μηχανισμού για κεφαλαιοποίηση των τραπεζών , τα έχουμε πάει καλά, τότε θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το χρέος των 50 δισ που πήγαν στις τράπεζες, όπως θα ισχύσει για την Ιταλία και την Ισπανία,»  εξήγησε στο  BriefingNews κορυφαία κυβερνητική πηγή που μετέχει σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων.

του Πέτρου Μποτσαράκου


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για αλλαγές στις πολιτικές του μνημονίου σε δύο με τρεις φάσεις και σημείο εκκίνησης των αλλαγών τις αρχές Αυγούστου κάνουν λόγo κύκλοι της τρόικας από τις Βρυξέλλες, στέλνοντας το μήνυμα «υπομονή» στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Το eurogroup της επομένης Δευτέρας, ωστόσο, αναδεικνύεται σε καθοριστικό σταθμό, αφενός γιατί οι 16 εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ θα έχουν στα χέρια τους τα νούμερα της «απογραφής», αφετέρου γιατί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχει φτάσει η είδηση πως ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, είναι ο άνθρωπός με τον οποίον πρέπει να συνεννοηθούν.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους ευρωθεσμούς που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα είναι πως ουδείς, τεχνοκράτης ή πολιτικός προϊστάμενος των ελεγκτών που βρίσκονται στην Αθήνα επιθυμεί να προδικάσει το πολιτικό αποτέλεσμα των διεργασιών στο επίπεδο των 17 υπουργών «μόλις δουν τα νούμερα, τα στοιχεία και τις μακροοικονομικές προβλέψεις» που ετοιμάζονται για την ελληνική οικονομία.

Στοχευμένες διαρροές κύκλων της Κομισιόν με αποδέκτες μεταξύ άλλων και το Real.gr κάνουν ήδη λόγo για «ακόμη βαθύτερη ύφεση το 2012», που «θα δικαιολογεί πολιτικές αποφάσεις». Κατ’ αντιστοιχία η απόκλιση στους στόχους του ελλείμματος κυμαίνεται ανάμεσα στη μια και τις δύο μονάδες (στο no policy change projection), ενώ τα ποσά των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (με ΟΤΑ, νοσοκομεία) χρήζουν «άμεσης δράσης». Επισήμως η Κομισιόν αρνείται να σχολιάσει τις διαρροές προτρέποντας διά των εκπροσώπων της σε «αναμονή».

Οι πάντες ετοιμάζονται λοιπόν για μια έντονη πολιτική συζήτηση στο eurogroup της επόμενης Δευτέρας, από το αποτέλεσμα της οποίας - και χωρίς πολλές πολλές περιττές δημόσιες ανακοινώσεις - θα φανεί:

1. Πότε θα επιστρέψει η τρόικα για συζήτηση επί των επόμενων μέτρων με την ελληνική κυβέρνηση (φήμες τοποθετούν τη νέα έλευση την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου),
2. Τι περιθώρια παραχωρήσεων επί των δημοσιονομικών στόχων υπάρχουν για το 2012 (και πάλι έντονη φημολογία ανεβάζει το στόχο των 14,8 δις ελλείμματος περί τα 2 επιπλέον δις ευρώ)
3. Πως θα κατανεμηθεί η πρόσθετη υποχρέωση μείωσης του ελλείμματος κατά 10,4 δις (αρχικά με ισομερή προσπάθεια στα έτη 2013 και 2014)

Το ενδεχόμενο τα μέτρα των 10,4 + 2 δις να περάσουν και στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ενδέχεται να αποτελέσει και την πρώτη de facto παραχώρηση των εταίρων στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες. Κύκλοι της Κομισιόν υπολογίζουν ότι είναι και η μόνη που μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τυμπανοκρουσίες και επιπλέον χρηματοδότηση. Οι ίδιοι Κύκλοι τοποθετούν τις θεαματικότερες αλλαγές στα μισά του 2013 και μόνο αφού η Ελλάδα έχει επιδείξει απτά αποτελέσματα.

Ως «αποτελέσματα» δεν νοείται απλά μια συζήτηση και υποσχέσεις, αλλά σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στις προβληματικές δομές του δημοσίου, απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και φυσικά «στην συνεργασία με την task force», όπως αυτολεξεί μας μεταφέρθηκε. Στελέχη της τελευταίας, που έχουν προηγούμενη εμπειρία με τις ελληνικές υπηρεσίες, μεταφέρουν στις Βρυξέλλες και τις άλλες πρωτεύουσες ότι «φορείς τους ελληνικού δημοσίου, κατά την πάγια τακτική τους, καθυστερούν, αγνοούν ή και απορρίπτουν τις συστάσεις» καμία από τις οποίες δεν έχει δει το φως της μέρας. Αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο διάστημα των εκλογών. «Πρέπει η Αθήνα να μας διασφαλίσει ότι δε θα συνεχιστεί», σχολιάζουν.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει στο μέλλον, η Ελλάδα να γίνει επιλέξιμη για διευθέτηση του χρέους της για τις τράπεζες μέσω ESM. Σε αυτή τη φάση πάντως, οι επιτελείς των Βρυξελλών θυμίζουν ότι το καρότο της μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 50 δις είναι μεν μεγάλο, αποτελεί όμως πολιτικό δώρο των εταίρων και δεν θα δοθεί «χαριστικά». Εξάλλου θα πρέπει να έχει προηγηθεί η μεταφορά των δανείων της χώρας από τον EFSF στον ESM, για τον οποίο άλλωστε ισχύει η διευκόλυνση του απευθείας τραπεζικού δανεισμού. Ούτε αυτό πρέπει να θεωρείται αυτονόητο.