Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ο λόγος στους νέους: "Θα έφευγες στο εξωτερικό";

Δείτε τι λένε οι νέοι. Ποια τα κίνητρα για να φύγουν στο εξωτερικό, ποια για να μείνουν (Video):



Νέοι και Κρίση | Θα έφευγες στο εξωτερικό; από neolaia

Το ζήτημα της οικονομικής μετανάστευσης έχει έρθει τους τελευταίους μήνες και πάλι στο προσκήνιο.
Εκατοντάδες νέοι αφήνουν την Ελλάδα και μεταναστεύουν κυρίως σε χώρες της Ευρώπης καθώς πλήττονται από την ανεργία και την κρίση.
Το neolaia.gr έκανε ρεπορτάζ και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα που λαμβάνει εξέχουσα θέση στην ατζέντα των τελευταίων μηνών. "Θα έφευγες στο εξωτερικό;".
Στην κάμερα του site μίλησαν νέοι που βρέθηκαν στο καφέ "Εν Αθήναις" και κατέθεσαν ρεαλιστικά τη γνώμη τους για την κρίση, το μνημόνιο, την προοπτική του εξωτερικού και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας που εντοπίζεται κυρίως στις ηλικίες κάτω των 30 ετών.
Η παθογένεια του δημοσίου και η ανεργία είναι οι κύριοι λόγοι που θα μπορούσαν να ωθήσουν τους νέους στο εξωτερικό. Οι ίδιοι απαντούν πως "το εξωτερικό δεν είναι απαραίτητα η λύση", αλλά παραδέχονται πως η όλη συζήτηση μονοπωλεί τις κουβέντες τους τον τελευταίο καιρό.
Οι περισσότεροι δηλώνουν έτοιμοι να φύγουν έστω και για να δοκιμάσουν την "εμπειρία" αλλά και για να ψάξουν "για μια καλή ευκαιρία έξω", όπως δηλώνουν.
Η ανεργία καλπάζει
Παράλληλα, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στη χώρα μας έφτασε το ποσοστό ρεκόρ του 21,9% και έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Ισπανία (24,6%).
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ οι άνεργοι το 2012 θα ξεπεράσουν το 1.200.000 και υπολογίζοντας τους μη εγγεγραμμένους άνεργους που φθάνουν το 6%, θα προσεγγίσουν το 1.400.000, οδηγώντας την ανεργία άνω του 24% το 2012.
Αναλυτικά, μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.706 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (αύξηση 37,8%) και κατά 21.625 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2012 (αύξηση 2,1%).
Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη ανεργία είναι αυτή των 15-24 ετών (52,8%) και ακολουθεί η ομάδα των 25-34 ετών (29,8%). 
Η εκροή "νέων εγκεφάλων" στο εξωτερικό, λογίζεται ως ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που πρέπει άλλωστε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: