Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Για ανάσα έως το Σεπτέμβριο... παρακαλεί η κυβέρνηση

Για ανάσα έως το Σεπτέμβριο... παρακαλεί η κυβέρνηση   ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND

Χρηματοδότηση γέφυρα ως το Σεπτέμβριο, ώστε να έχει κάποιο χρόνο στη διάθεση της για να μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ζητάει η ελληνική κυβέρνηση
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής FTD, που επικαλείται πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι, προκειμένου να κερδίσει χρόνο ως το τακτικό Eurogroup του Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί σοβαρά το ελληνικό ζήτημα να μπορέσει να ...
χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση των αναγκών της χρήματα που έχει μεταβιβάσει ο μηχανισμός EFSF στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ΤΧΣ.  

Το συνολικό ποσό που εκκρεμεί η διάθεση του από το ΤΧΣ ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ.
Μια και ώσπου να ληφθεί απόφαση από το Eurogroup δεν αναμένεται να γίνει καμία εκταμίευση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να χρειαστεί κονδύλια ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει τον Αύγουστο και άλλα 3 δισ. περίπου για την κάλυψη μισθών και συντάξεων τους επόμενους μήνες.
      
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς τα χρήματα του EFSF η χώρα θα κηρύξει στάση πλήρωμών ήδη από τον Αύγουστο. Η ΕΚΤ δεν έχει δείξει ως τώρα καμιά πρόθεση να διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο θα μπορούσε να ζητήσει από τον EFSF να της εγγυηθεί αυτά τα ομόλογα. Ούτως  ή άλλως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η ΕΚΤ έχει λάβει εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει από τον EFSF ύψους 35 δισ. ευρώ.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδεται επίσης η πρόθεση, να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας ως το Σεπτέμβριο ώστε να καθυστερήσει η απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Προφανώς υπονοείται ότι η κυβέρνηση και για πολιτικούς λόγους να τρενάρει όσο είναι δυνατόν τις σχετικές αποφάσεις, εξ’ άλλου δεν είναι καθόλου έτοιμη.

Το δημοσίευμα  ωστόσο δεν θεωρεί ότι αυτό το ελληνικό αίτημα θα γίνει αποδεκτό. Οι εταίροι θεωρούν ότι η εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως το διαρθρωτικό του κομμάτι καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Στις τάξεις τους κερδίζει έδαφος το σενάριο, αν η Ελλάδα δεν επιδείξει κάποια πρόοδο ως την επιστροφή των κορυφαίων της τρόικας το Σεπτέμβρη να την αφήσουν στην τύχη της. Αυτό εν πολλοίς θα εξαρτηθεί πάντως και από την έκθεση της τρόικας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: