Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ενδοκυβερνητική «κρίση» για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ

Ενδοκυβερνητική «κρίση» για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Διαχείριση εσωτερικών κρίσεων στην κυβέρνηση προβλέπεται για το επόμενο 24ωρο και μέχρι την αυριανή συνάντηση των πολιτκών αρχηγών στο Μαξίμου.
Οι πρώτες επαφές του υπουργού Οικονομικών και των επιτελών του με τους ομολόγους τους των «μνημονιακών» υπουργείων, ανέδειξαν ενδοκυβερνητικές δυσλειτουργίες αλλά και απροθυμία συνεργασίας κυρίως όπως φαίνεται λόγω της παλαιοκομματικής αντίληψης που επικρατεί σε κάποια από τα κυβερνητικά στελέχη.
Σε κάποιες από τις τακτικές επικοινωνίες του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών συνόψισε, κατά πληροφορίες, τα όσα αντιμετώπισε, διεκδικώντας την πολιτική στήριξη του Αντώνη Σαμαρά...

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επανέλαβε –όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του- την απόφασή του η χώρα να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς του προγράμματος, ώστε να μπορέσει να να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εταίρους για την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να ανακτήσει την αξιοπιστία της ενιςχύοντας της διαπραγματευτική της θέση.
Από το Μαξίμου βέβαια δεν επιχειρούν να κρύψουν την πραγματικότητα «κάτω από το χαλί», αναγνωρίζοντας ότι η προσπάθεια, τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα μπορεί να αποβεί επίπονη για τους πολίτες. Φιλοδοξούν ωστόσο να διατηρήσουν αδιατάρακτη της ελληνική θέση επί του ευρωπαϊκού στερεώματος, αποκομίζοντας μερίδιο από τα οφέλη της επόμενης μέρας.
Ο ανατρεπτικός παράγων στην εξίσωση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να είναι η ίδια η κοινωνία. Και στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι λειτουργούν ως όχημα. Είναι χαρακτηριστικές οι διαρροές που έγιναν ήδη από χθες από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας για τις περιορισμένες δυναντότητες περικοπών στον εν λόγω κλάδο –οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η «προσφορά» του εν λόγω υπουργείο ανήρχετο σε ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από τη μεταστέγαση υπηρεσιών ή από τη συγχώνευση νοσηλευτικών μονάδων.
Κατ’ αντιστοιχία φάνηκε να κινείται και ο κ. Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και τελικώς δεν αποσαφηνίστηκε η τελική οικονομική εκτίμηση. Οι δραστηριότητες του εν λόγω υπουργείου βέβαια μένει να επανεξεταστούν δεδομένης διάδρασης του έργου του με τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης (που, κατά τεκμήριο, συνοψιζονται στον όρο γραφειοκρατία).
Ως εκ τούτου, μόνο τυχααία δεν μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή επιστολή του πρωθυπουργού προς σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, σχετικά με τις διαρθρωτικές τομές που απαιτούνται στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.

Στο ίδιο πλαίσιο «υπουργικής συμπεριφοράς» δείχνει να εντάσσεται και η επιλογή του υπουργού Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, αντί να συναντηθεί ο ίδιος με τον κ. Στουρνάρα, να στείλει στη θέση του υπηρεσιακούς του υπουργείου Άμυνας.

Επιλογή με πολλαπλά νοήματα, αν και από το επιτελείου του κ. Παναγιωτόπουλου επεσήμαιναν ότι αφενός το υπουργείο έχει ήδη κατά την διυπουργική της περασμένης εβδομάδας, παρουσιάσει ισοδύναμα (40 δισ. για φέτος και 120 δις για το 2013) ώστε να αποφευχθεί η περίκοπή του 12% στα ειδικά μισθολόγια που αφορούν στο υπουργείο Άμυνας και αφετέρου ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος έπρεπε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ενόψει των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.



Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: