Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

"Μεγάλη Παρασκευή" για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας - Οι Φινλανδοί μας σπρώχνουν στον... γκρεμό

- Έκτακτη τηλεδιάσκεψη στην Ευρωζώνη το πρωί της Παρασκεής
- Πιθανή η αποχώρηση της Φινλανδίας από το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας
- ΔΝΤ: Η Ελλάδα δε μας έχει ζητήσει νέο δάνειο
- Επιμένει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας: Θέλω εγγυήσεις

Σε τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξεκαθαρίσει την Παρασκευή το ζήτημα των εγγυήσεων των δανείων στην Ελλάδα, που έχει τεθεί από τη Φινλανδία και άλλες χώρες, αναφέρει...
δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι μετά τον οίκο αξιολόγησης Moody's, που ανακοίνωσε ότι η συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων μπορεί να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και να θέσει σε αμφιβολία τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης, και άλλοι παράγοντες της αγοράς εκπέμπουν αντίστοιχα προειδοποιητικά μηνύματα.
Ο αναλυτής του ομίλου Eurasia, με έδρα τη Νέα Υόρκη, Μουτγιάμπα Ράχμαν καταλήγει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η Φινλανδία να αποχωρήσει από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ.
Ο αναλυτής θεωρεί απίθανο η Ευρωζώνη να δεχθεί ειδικές συμφωνίες για εγγυήσεις για τη Φινλανδία και ορισμένες άλλες χώρες, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και το ΔΝΤ να ζητήσουν επίσης εγγυήσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ράχμαν δεν πιστεύει ότι η Φινλανδία θα υποχωρήσει, λόγω του πολιτικού κόστους που θα έπρεπε να πληρώσει ο πρωθυπουργός της νεοσύστατης κυβέρνησης της χώρας Γίρκι Κατάινεν. Η αποχώρηση της Φινλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο, σύμφωνα με τον κ. Ράχμαν, καθώς και άλλες χώρες που θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εσωτερικό τους θα επιδιώκουν να μιμηθούν τη Φινλανδία, υπονομεύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Η χρηματοπιστωτική εταιρία Barclays Capital θεωρεί ότι το θέμα των εγγυήσεων που θέτει η Φινλανδία αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο, επειδή εκτιμά ότι θα καθυστερήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.
Η εταιρία τονίζει ότι η επιμονή της Φινλανδίας σε εγγυήσεις περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία της συμφωνίας για την Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πολιτικών διενέξεων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Η χρηματοπιστωτική εταιρεία Capital Economics, σημειώνουν οι Financial Times, δεν βλέπει σοβαρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα, καθώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας το ερχόμενο φθινόπωρο είναι διασφαλισμένη από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας των 110 δις. ευρώ.
Ο οίκος ανησυχεί, ωστόσο, ότι μπορεί να ανοίξει ξανά η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας, καθώς μάλιστα θεωρεί ότι δεν εξελίσσεται πολύ καλά και το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Αν κάποιες Κυβερνήσεις θεωρήσουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών είναι πολύ περιορισμένη, μπορεί να επιδιώξουν να κάνουν άλλες αλλαγές στο πακέτο, εκτιμά η Capital Economics.

Η Φινλανδία δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά το αίτημά της να της δώσει η Αθήνα εγγυήσεις για το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το Ελσίνκι στο πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Η Ουρπιλάινεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα φινλανδικά αιτήματα "δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη" στα άλλα μέλη της ευρωζώνης, αφού είχαν διατυπωθεί και περιληφθεί στα πρακτικά δύο συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπουργός Οικονομικών έκανε τα σχόλια αυτά σε σχέση με μια συνάντηση μελών του κοινοβουλίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός της στο Πόρι, στη δυτική Φινλανδία.

"Είναι κοινό καθήκον όλων των μελών της ευρωζώνης να φτιάξουν ένα μοντέλο το οποίο να μπορούν όλοι να δεχθούν. Το συζητούμε καθημερινά", δήλωσε η Ουρπιλάινεν, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες δεν μπορεί να συζητηθούν στα μέσα ενημέρωσης.
Αυτοί είναι και οι κυριότεροι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έχει γυρίσει στα μέσα της δεκαετίας του 90, όπου πλέον με 5 δις ευρώ μπορεί να αγοράσει κανείς Εθνική Τράπεζα, Alpha και Eurobank ενώ την ίδια ώρα τα spreads του ελληνικού Δημοσίου συντρίβουν κάθε ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Σε επίπεδο ρεκόρ 18,39% για την εποχή του ευρώ έφθασε σήμερα η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων, εν μέσω ανησυχιών ότι η απαίτηση της Φινλανδίας για χορήγηση εγγύησης στα δάνειο της στην Ελλάδα μπορεί να υπονομεύσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για τη χώρα και να προκαλέσει τη χρεοκοπία της, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: