Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Υπάρχει μυαλό;

Η ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% έρχεται, τελικώς
παρ' ότι πολλοί -ακούγοντας τις δηλώσεις των αρμοδίων- πίστεψαν ότι η κυβέρνηση είχε αλλάξει στάση.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο αυξημένος συντελεστής 23% θα ισχύει κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου.
ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ λοιπόν κατά πολύ κάθε στοιχειώδης έξοδος και προστίθεται βάρος στα βάρη που ήδη πληρώνουν οι πολίτες, από τις έκτακτες εισφορές μέχρι τα...
αυξημένα τέλη και από τους κουτσουρεμένους μισθούς μέχρι την ανεργία που αυξάνει αλματωδώς.
ΕΙΔΙΚΑ το «τέλος» στην έξοδο έχει και ένα ειδικό βάρος, καθώς η χώρα εδώ και αιώνες ζει κυριολεκτικώς «έξω», στην αγορά, και αυτή η έξοδος-ανάσα για τον απλό καθημερινό πολίτη στηρίζει και την πραγματική οικονομία. Τους ιδιοκτήτες όλων των καταστημάτων και τους χιλιάδες εργαζομένους σε αυτά.
ΟΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ, τα μπαρ, τα καφενεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες είναι πραγματικοί αρμοί στην οικονομία της χώρας και ο αυξημένος συντελεστής «εξόδου», όπως επί της ουσίας καταγράφεται, θα είναι -έπειτα από τη λιτότητα διαρκείας- ακόμη ένα βαρύ πλήγμα για αυτές τις επιχειρήσεις.
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ χαρακτήρα φαίνεται τελικώς η παρέμβαση. Μέσα, αλλιώς το πληρώνετε πανάκριβα! Και είναι αποκαλυπτική η εξαίρεση του κανόνα: ο ΦΠΑ μένει στο 13% για τα πακέτα «all inclusive», που κλείνουν οι αλλοδαποί μέσω των ξένων tour operators για διακοπές στην Ελλάδα. Ολοι οι άλλοι στην εστίαση, ακόμη και αυτοί που κλείνουν «πακέτα» μέσω ημεδαπών πρακτορείων ταξιδίων, θα πρέπει να πληρώνουν 23%.
ΚΑΙ Η ΕΞΗΓΗΣΗ δεν είναι βέβαια η ανάγκη εισροής «συναλλάγματος». Γιατί οι ωφελημένοι από τη ρύθμιση ξένοι ταξιδιωτικοί μεγαλοπράκτορες 10 ευρώ θα εισπράττουν, 3 θα «αφήνουν» στη χώρα μας. Προς δόξαν των φωστήρων που αποφάσισαν τη ρύθμιση.
ΕΝΙΣΧΥΕΙ λοιπόν η κυβέρνηση τον τουρισμό εισαγωγής με μόνους πραγματικά κερδισμένους τους ξένους μεσάζοντες. Και καταδικάζει χιλιάδες νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες και εργαζομένους στην εστίαση.
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ επιμένουν να λένε ότι δεν θέλουν την Ελλάδα της μιζέριας. Είναι καιρός, από τον υπουργό Οικονομικών μέχρι τον τελευταίο τεχνοκράτη, να κοιταχτούν στον καθρέφτη. 
Και να αναρωτηθούν: Ποιος σπέρνει τη μιζέρια στη χώρα. Και ποιος εξοργίζει τον κόσμο. 
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: