Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Εκκωφαντικό θόρυβο έκανε η "ηρωϊκή" έξοδος Παμπούκη -'Ολο το παρασκήνιο της παραίτησης

- Δεκτή η παραίτηση από τον πρωθυπουργό
- Τι λέει στην επιστολή του - Ποιούς φωτογραφίζει
- Στον Μιχ. Χρυσοχοϊδη οι αρμοδιότητες του κ. Παμπούκη
- Ο καυγάς Παπανδρέου - Παπουτσή
- Ποιοί λένε οτι έψαχνε αφορμή για να φύγει

Τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα προκαλεί η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη. Ο κ.Παμπούκης οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά τον... σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε στη ΝΕΤ, όπου είχε ζητήσει την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.
Κάποιοι ωστόσο περίμεναν οτι ο κάποτε εξ' απορρήτων του πρωθυπουργού θα έκανε ηρωϊκή έξοδο. Ο άνθρωπος που είχε μεσολαβήσει - λένε - για να πάει το δαχτυλίδι από τον Σημίτη στον Παπανδρέου, ήθελε να φύγει αλλά να υπάρχει και αφορμή.

"Ο Χάρης έψαχνε αφορμή για να φύγει", έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. "Εδώ και καιρό ψαχνόταν αφού ήταν απομονωμένος από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Επικρατείας και μάλιστα δεν είχε καμμία επαφή με τους συναρμόδιους υπουργούς στον τομέα που είχε αναλάβει".

Κάποιοι το πάνε και παραπέρα λέγοντας οτι μπορεί μεν να του είχαν ανατεθεί αρμοδιότητες για τον τομέα των επενδύσεων και τις επαφές με κεφάλαια και χώρες του εξωτερικού (όλοι θυμούνται τις επαφές στο Κατάρ) όμως τίποτα από αυτά δεν προχωρούσε γιατί "κάποιοι" φρόντιζαν στην πορεία να τορπιλίσουν κάποιο από τα βήματα...


Δεκτή η παραίτηση - Στον Μ.Χρυσοχοϊδη οι αρμοδιότητες


Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.
Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της κυβέρνησης,
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις αρμοδιότητες του κ. Παμπούκη θα ασκεί, "επί του παρόντος", ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

H επιστολή παραίτησης


"Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.

Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.

Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.


Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.


Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο".


Το παρασκήνιο


"Ο κλάδος της Ναυτιλίας έχει μια ιδιαιτερότητα, χρειάζεται υποστήριξη και διοικητική συνέχεια και έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη για τις θέσεις μου", είχε πει την Τρίτη το πρωί μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο κ.Παμπούκης.

"Εγώ έχω θέσει", τόνισε, "τον προβληματισμό μου στον πρωθυπουργό. Εχω κάνει το καθήκον μου. Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα δεν είναι δικό μου!".

Προσθεσε, μάλιστα, πως είναι καθολικό αίτημα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν καχεξία και δυσλειτουργία της Ναυτιλίας. Τάχθηκε, ακόμη, υπέρ της επαναφοράς στο υπουργείο της εποπτείας του Λιμενικού Σώματος και της ακτοφυλακής, λέγοντας πως χρειάζεται υποστήριξη από ένοπλο σώμα, προσθέτοντας με νόημα ότι "είναι σαν να διευθύνεις το υπουργείο Εξωτερικών χωρίς διπλωμάτες".


Οι δηλώσεις του προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών τόσο μέσα στο κόμμα του όσο και στην αντιπολίτευση. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Χρήστο Παπουτσή στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.


Στο επεισόδιο αυτό ο Χρήστος Παπουτσής είπε
πως δέχεται υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης φωτογραφίζοντας τον κ.Παμπούκη.
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός του απάντησε: «δε θέλω υπουργούς κολλημένους στις καρέκλες. Η δουλειά είναι συλλογική».

Και αυτό δεν έμεινε αναπάντητο από τον κ.Παπουτσή ο οποίος είπε: «Δεν είμαστε κολλημένοι με την καρέκλα μας είμαστε κολλημένοι με την αξιοπρέπειά μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: