Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα βρίσκει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν την μουσουλμανική μειονότητα


Λέει η έκθεση της Ομάδας Εργασίας Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ελλάδα
Το πόρισμα ενόχλησε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων» Δυτικής Θράκης

Η Ομάδα Εργασίας της Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών, εξέδωσε την έκθεσή της για την Ελλάδα. 
Μετά από τρεις μήνες της συζητήσεως της Εθνικής Έκθεσης Ελλάδας που είχε γίνει την... 9 Μαϊου 2011, η Ομάδα Εργασίας δημοσιοποίησε την Έκθεση Ελλάδος.

Το ζήτημα σχετικά με το Νόμο Περί των Βακουφίων

Ως προς τα θέματα της “ Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης” και την “ Διοίκηση και Διαχείριση των Βακουφίων των Μουσουλμάνων της Θράκης”, η Ομάδα Εργασίας σημειώνει ότι το 2008 η Ελλάδα συνέταξε έναν καινούριο Νόμο για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της Μουσουλμανικής Μειονότητας. Επιπρόσθετα, στην έκθεση αναφέρεται, πως η Κυβέρνηση, μαζί με το θέμα της εκλογής των μουφτήδων, προσπαθεί να βρει λύσεις και για το ζήτημα της εκλογής των μελών της διοίκησης των βακουφίων.

Το δικαίωμα Ιδρυσης Σωματείων

 Σχετικά με τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία ίδρυσης συλλόγων (Τουρκική Ένωση Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης και Σύλλογος Νέων Έβρου), αναφέρεται πως έχει συσταθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Επίσης, τονίζεται πως υπάρχουν αρκετοί μειονοτικοί σύλλογοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις αναγνωρισμένοι από τα αρμόδια δικαστήρια, οι οποίες δρουν στην περιοχή της Θράκης χωρίς προβλήματα.Οι μουσουλμάνοι της Ρόδου και Κω Σχετικά με την κατάσταση των Ελλήνων Μουσουλμάνων που ζουν στην Κω και Ρόδο των Δωδεκανήσων, η Ομάδα Εργασίας σημειώνει πως αυτοί έχουν πλήρως ενταχθεί στον υπόλοιπο πληθυσμό. Η έκθεση αναφέρει πως οι Μουσουλμάνοι που ζουν στην Κω και Ρόδο, εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα χωρίς καμία παρέμβαση.
Στην έκθεση εμπεριέχονται και διάφορες συμβολές των χωρών μελών της Ομάδας Εργασίας προς την Ελλάδα.

19ο Αρθρο

Η έκθεση αναφέρει επίσης, πως το 19ο άρθρο του Ελληνικού Κώδικα Ιθαγένειας που έδινε την δυνατότητα αφαίρεσης της ιθαγένειας των ατόμων που είχαν “μεταναστεύσει από τη χώρα χωρίς πρόθεση γυρισμού”, καταργήθηκε το 1998.Αναφέρεται πως, σήμερα, πολύ λίγοι Μουσουλμάνοι παραμένουν ανιθαγενείς λόγω της αφαίρεσης της ιθαγένειάς τους, πως τους παρέχεται ένα ειδικό δελτίο ταυτότητας και πως γίνονται συγκεκριμένα βήματα για να δοθεί ιθαγένεια στους λιγοστούς αυτούς ανιθαγενείς.

Νέα έκθεση διαμαρτυρίας από την  Ε.Ο.Τ.Δ.Θ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων» Δυτικής Θράκης, κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές, την παράλληλη έκθεση που συνέταξε ως απάντηση στην Έκθεση Ελλάδας που είχε συνταχθεί από την Επιτροπή Εργασίας της Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης (Έκθεσης) των Ηνωμένων Εθνών.
Εφημερίδα 'Χρόνος' της Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια: