Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Γενιά των 700 ευρώ ακόμη και στο Δημόσιο!

* - Μισθούς ιδιωτικού τομέα φέρνει η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης για τους νεοπροσλαμβανόμενους
* - Στα 751,39 ευρώ ο πρώτος μισθός τουλάχιστον μισός σε σχέση με ό,τι ίσχυε
* - Το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί και στις ΔΕΚΟ

Γενιά των 700 ευρώ και στο Δημόσιο δημιουργεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τον Οκτώβριο, καθώς κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αμείβονται με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι ο... εισαγωγικός μισθός τοποθετείται
στα 751,39 ευρώ, πράγμα που αναμένεται να δημιουργήσει εργαζομένους δύο ταχυτήτων στον δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά ένας δημόσιος υπάληλος που προσελήφθη τον Αύγουστο μπορεί να έχει ακόμη και διπλάσιες αποδοχές σε σχέση με κάποιον που θα προσληφθεί σε ανάλογη θέση, μετά την εφαρμογήτου ενιαίου μισθολογίου.

Σύμωνα με τις δηλώσεις του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών
Ηλία Πλασκοβίτη, ο βασικός κορμός του ενιαίου μισθολογίου είναι έτοιμος. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, κεντρικές παράμετροι είναι η καθιέρωση της προσωπικής διαφοράς, μέσω της οποίας ενσωματώνονται στο μισθό χαμένα επιδόματα ή μέρος αυτών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, παράλληλα διαμορφώνονται διαφορετικές ταχτύητες αύξησης των μισθών αφού οι ωριμάνσεις πλέον θα δίνονται ανά δύο χρόνια στους χαμηλόμισθους και ανά τρία στη συνέχεια. Παράλληλα τα μισθολογικά κλιμάκια δεν θα εξελίσσονται μέχρι το τέλος του εργασιακού βίου, παρά μόνο στους καταληκτικούς βαθμούς.


Ο κ. Πλασκοβίτης μάλιστα υποστήριξε ότι αν δεν προαχθεί κανείς δεν πρόκειται να πάρει την ωρίμανση, εκτιμώντας ότι έτσι θα δοθεί κίνητρο για αύξηση της παραγωγικότητας.


Το ενιαίο μισθολόγιο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, θα επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ.


Επιμένει σε απολύσεις η τρόικα


Πάντως η τρόικα επιμένει σε απολύσεις. Στελέχη της που βρέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας έχουν ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες, την
μείωση των γιατρών του ενοποιημένου Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, στους 21.000, με την έναρξη της λειτουργίας του. Έτσι 11.000 γιατροί από τους συνολικά 32.000 που είναι συμβεβλημένοι με τα τέσσερα ταμεία που συγχωνεύονται υπό την ομπρέλα του ΕΟΠΠΥ θα αφαιρεθούν από τη λίστα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: