Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μέρκελ στη Bild: "Η Ελλάδα εγκατέλειψε πάλι"

XRIMANEWS.GRΣε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη της στην κυριακάτικη Bild am Sonntag, η καγκελάριος Μέρκελ επαναλαμβάνει την απόλυτη αντίθεση της στα ευρωομόλογα και δηλώνει ότι κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τον προυπολογισμό της.
Παράλληλα εκφράζει αισιοδοξία ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ψηφήσει κατά πλειοψηφία το δεύτερο πακέτο το Σεπτέμβριο και δείχνει κατανόηση για την κριτική της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
Σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων και τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας η καγκελάριος της Γερμανίας δηλώνει ότι... “η Ελλάδα εγκατέλειψε πάλι αυτή την πορεία. Θα είχε περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας , αν κάποια βοήθεια βασιζόταν σε ειδικές εγγυήσεις και άλλη όχι. Δεν θα ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος”.
Παράλληλα η Άνγκελα Μέρκελ διατυπώνει εκ νέου την άποψή της για την ακαταλληλότητα των ευρωομολόγων στην αντιμετώπιση της κρίσης και υποστηρίζει ότι μια τέτοια λύση θα οδηγούσε σε νέα χρέη.
“Τα ευρωομόλογα είναι το πλέον ακατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν πρόκειται να καταφέρουμε με αυτά εκείνο που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να καταπολεμήσουμε στη ρίζα του το βασικό κακό της σημερινής κρίσης που είναι η υπερχρέωση. Τα ευρωομόλογα θα διευκόλυναν αντίθετα τη δημιουργία χρεών. Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών” δήλωσε η Μέρκελ.
“Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό της. Δεν έχει η Κομισιόν δικαίωμα παρέμβασης. Έχουμε επομένως ανάγκη από μεγαλύτερη αυτοδέσμευση των κρατών και αυτή μπορούμε να την πετύχουμε μόνο εφόσον ασκείται κάποια πίεση, π.χ. η πίεση των υψηλότερων επιτοκίων των υπερχρεωμένων κρατών. Τα ευρωομόλογα θα αφαιρούσαν την πίεση. Δεν μπορεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, να είναι αυτή η γραμμή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης” συμπλήρωσε η καγκελάριος Μέρκελ.
Ανοιχτό το μέτωπο στο εσωτερικό

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει στη Γερμανία και δήλωσε «αισιόδοξη ότι θα πείσουμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες του συνασπισμού μας (CDU/CSU, FDP) για την αναγκαιότητα της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας, ώστε να ενισχύσουμε από κοινού τη σταθερότητα του ευρώ».
Να θυμίσουμε ότι συνιστώσες του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν ασκήσει οξεία κριτική στην οικονομική πολιτική της Μέρκελ και είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. Μάλιστα σε πρόσφατές δηλώσεις του ο πολιτικός μέντορας της Μέρκελ, Χέλμουτ Κόλ είχε αμφισβητήσει τις επιλογές της καγκελαρίου, δηλώνοντας ότι "η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος παράγοντας εδώ και πολλά χρόνια-στο εσωτερικό και στο εξωτερικό".
Τέλος σχετικά με την κριτική της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας η Μέρκελ τόνισε ότι “η γερμανική κεντρική τράπεζα κάνει σωστά τη δουλειά της όταν επισημαίνει κινδύνους και ζητά να τυγχάνουν απόλυτης εφαρμογής οι όροι υπό τους οποίους δίδεται στις ενδιαφερόμενες χώρες η βοήθεια και να ελέγχεται η εφαρμογή τους”.
“Είμαι για το λόγο αυτό ευτυχής που επιβεβαιώθηκε πριν λίγο ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία προχώρησαν όπως είχαν υποσχεθεί στην πρώτη φάση του αναγκαίου μεταρρυθμιστικού τους προγράμματος. Έχουν μάλιστα προχωρήσει περισσότερο απότι είχε προβλεφθεί” συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: