Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Το παιχνίδι παίζεται στο Κέντρο

Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, και κάποιοι άλλοι να ενοχλούνται ακόμη και στην ιδέα να μετακινηθεί η Νέα Δημοκρατία «χωροταξικά» στον κεντρώο χώρο. 
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προοπτική εξουσίας αναγκαστικά περνάει από αυτόν τον χώρο.
Σπεύδω να διευκρινίσω εξ αρχής ότι, ο «μεσαίος χώρος» ή το «κοινωνικό Κέντρο» είναι εφευρήματα επικοινωνιακού και μόνο χαρακτήρα, τα οποία πολιτικά απέτυχαν. Και απέτυχαν γιατί δεν είχαν ...
καμία σχέση με το «πολιτικό Κέντρο».
Το σημείο συνάντησης της μετριοπάθειας της συναίνεσης και του διαλόγου ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά.
Το Κέντρο λειτουργούσε και λειτουργεί ισορροπητικά, και γι’ αυτό, τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά το έχουν-για συμβολικούς και μόνο λόγους- ως πρώτο συνθετικό. Ωστόσο οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η Κεντροδεξιά και η Κεντροαριστερά έχουν εξαντλήσει όλα τα πλεονεκτήματα που τους έδινε αυτός ο χώρος.
Οι συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα, και ένα από αυτά είναι ότι τα επόμενα χρόνια-καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος θα στραφεί προς τα εκεί. 
Από την επιθυμία και τα αντανακλαστικά των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας θα φανεί ποιο από τα δύο θα… προλάβει να «κατοχυρώσει» το Κέντρο.
Γιατί, εκεί θα κριθεί και πιο από τα δύο κόμματα θα κερδίσει τις εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι ξεκίνησε ένα «παιχνίδι Κέντρου» στο οποίο εκ των πραγμάτων παίζουν δύο, και τρίτος δεν χωρεί (e tertium non datur). Κι αυτοί είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.
Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε. Το κυβερνών κόμμα, σχεδόν… «παρανόμως» κρατά ένα μεγάλο μέρος αυτού του χώρου. Σ’ αυτό ακριβώς βρίσκεται και το «κλειδί» της επικράτησης του στη κοινωνία και όχι στο «σοσιαλισμό». 
Αν πραγματικά η Νέα Δημοκρατία θέλει να αλλάξει αυτό το status θα πρέπει να στραφεί αποφασιστικά στο Κέντρο.  
Καλές οι αλλαγές στα οργανωτικά και στα πρόσωπα, αλλά αυτό που θα κάνει τη διαφορά θα είναι η αλλαγή πολιτικής.
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: