Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αφού η κυβέρνηση μετρήσε τους δημόσιους υπαλλήλους, βάζει τον ΟΟΣΑ να τους εποπτεύει

Μετά το ΔΝΤ και την τρόικα, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο της αξιολόγησης της «προόδου» της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια παλιά συμφωνία με τον διεθνή τοποτηρητή ΟΟΣΑ, απόγονο του «Σχεδίου Μάρσαλ» για το πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία μετάταξης των δημόσιων υπαλλήλων.
Ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας χθες για τις μετατάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, αναφέρθηκε στον ...
νέο ρόλο του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), με τον οποίο θα συνεργαστεί το υπουργείο έτσι ώστε να πραγματοποιήσει δεύτερη απογραφή δημοσίων υπαλλήλων με ποιοτικό αυτή τη φορά στόχο. Όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης ο ΟΟΣΑ καλείται να προχωρήσει σε «λειτουργική αξιολόγηση» στο πρώτο εξάμηνο του 2011 στο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση και να επισημάνει που υπάρχουν κενά και που ελλείψεις.
Ο υπουργός εσωτερικών επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ δεν είναι τρόικα και αιτιολόγησε τον ρόλο του οργανισμού ως αντίβαρο στις προτάσεις που θα γίνουν από τους γραμματείες των υπουργείων «Θα έρθει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα εκείνοι θα μας πουν, προκειμένου να προχωρήσουν οι μετατάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση όλα τα υπουργεία και σε δεύτερη τους εποπτευόμενους οργανισμούς, ενώ θα χαρτογραφηθεί κάθε τομέας και θα προσδιορίζονται δράσεις για τον εξορθολογισμό, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα, με στόχο την μείωση των δαπανών.
Ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε επίσης νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαδικασία των μετατάξεων, χωρίς την εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Με βάση την απογραφή που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα φτάνουν τους 768.009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι O ΟΟΣΑ αποτέλεσε τη συνέχεια του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας που μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε την ευθύνη συντονισμού του σχεδίου Marshal. Στις 14 Δεκεμβρίου 1960, 20 χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη ίδρυσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και σε αυτές τις συνθήκες ο ρόλος του ΟΟΣΑ αφορούσε δι-ατλαντική οικονομική συνεργασία.
Σήμερα ο ΟΟΣΑ απαρτίζεται από τις 34 περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με σημαντική επιρροή στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη ομάδα χωρών που επικύρωσαν τη συνθήκη δημιουργίας του το 1961. Για την Ελλάδα, καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την πολιτική μας στον ΟΟΣΑ είναι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: