Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ζυγίζουν την ...Επικοινωνία!

Στον δρόμο για το ΔΝΤ....


Η κυβέρνηση ζυγίζει το πώς θα παρουσιάσει στον Ελληνικό λαό ότι η χώρα θα επιδιώξει την οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση...αλλά  και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!
Το θέμα απασχόλησε κυρίως τη μαραθώνια συνεδρίαση μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προτού αρχίσουν  οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ για το πακέτο ...
διάσωσης των €45 δισεκατομμύριων.
Είναι αναμενόμενο πως οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ θα έχει πλέον πολιτικό κόστος, με έντονες αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
«Το ΔΝΤ φαίνεται από τους Έλληνες σαν έναν δράκο που θα φέρει έτη δυστυχίας- ένας μηχανισμός για τον τρίτο κόσμο και τις λατινοαμερικάνικες χώρες!», σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης  που τονίζουν χαρακτηριστικά πως  «o ρόλος μας είναι να πούμε ότι πρόκειται για μια οικονομική βοήθεια, αλλά δεν θα είναι εύκολο.»
Μια από τις επιλογές  που συζητάει η κυβέρνηση θα ήταν να απευθυνθεί ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου στον λαό από τα ΜΜΕ για το θέμα του ΔΝΤ αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστέι ακόμη.

Ο υπουργός Οικονομικών,  Γ.Παπακωνσταντίνου είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό υποστήριξης Ε.Ε-ΔΝΤ η έγκριση θα κινηθεί πολύ πιο γρήγορα. Και από τη στιγμή που υπάρχει μια έγκριση, υπάρχει και μια σαφής υποχρέωση από τους συνεργάτες μας οτί θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τα  βραχυπρόθεσμα δάνεια».
Το θέμα για την Ελλάδα σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση δεν είναι αν θα καλύφθούν τα κενά από την χρηματοδότηση από τις διεθνείς κεφαλαιοαγορές αλλά πότε;

Η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde, εν τω μεταξύ, παρουσίασε τον προϋπολογισμό για να ενεργοποιήσει τη βοήθεια της χώρας  της προς στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία θα συμβάλει με το πόσο των €3.9 δις. το 2010!  «Δεν φοβόμαστε τον Μάιο για την Ελλάδα, αλλά θέλουμε να είμαστε και έτοιμοι», είπε η κα Lagarde .

Άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει επίσης τις δημόσιες διαβουλεύσεις προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μερίδα τους  για το πακέτο βοήθειας για το 2010 προς την χώρα μας.

Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών θα ταξιδεψει στην Ουάσιγκτον, για να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του  ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, και με τον γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α., Τίμοθι Γκέτνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: