Σημαντική παρέμβαση με προτάσεις για θέματα που άπτονται της πορείας της ελληνικής οικονομίας, έκαναν δέκα επιστημονικοί φορείς, με κοινή τους συνεδρίαση στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Συμμετείχαν: Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Στην ανακοίνωση της κοινής επιτροπής των φορέων αναφέρεται ότι:
"Ζούμε μία κρίση, χωρίς προηγούμενο μετά τη μεταπολίτευση.
Μια κρίση που ξέσπασε το 2008, απλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και σήμερα απειλεί με χρεοκοπία τους αδύνατους του συστήματος και, φυσικά, και τη χώρα μας.
Τα σταθεροποιητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την κρίση, καθώς στηρίζονται σε περιοριστικές πολιτικές που διευρύνουν τη λιτότητα και την ......ύφεση.
Τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε., έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% και χρέη μεγαλύτερα του 60% του ΑΕΠ, άλλα έχουν μικρότερες αποκλίσεις από τα κριτήρια του Μάαστριχτ και άλλα πολύ μεγαλύτερες.
Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα έχει παραβιαστεί από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η Βρετανία έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την Ελλάδα. Το έλλειμμά της ανέρχεται στο 12,9%. Η πολιτική ''νέων συμπληρωματικών μέτρων'', με την ''τεχνογνωσία'' του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα προκαλέσει νέα καταιγίδα.
Επίταση και νέα ύφεση.
Νέο και βαθύτερο βύθισμα της πραγματικής οικονομίας.
Με την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και την εγκατάλειψη των προγραμματικών στόχων της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζεται η ίδια η δημοκρατική αντίληψη και διάρθρωση της Ελληνικής Πολιτείας.
Υφίσταται μια γενικευμένη κρίση πια.
Το τελευταίο διάστημα ακυρώθηκε ο ουσιαστικός δημόσιος διάλογος.
Επιχειρείται προκλητικά η ακύρωση της δημιουργικής διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων". Οι προτάσεις των φορέων:
1) Επιθετική πολιτική με νέα αναπτυξιακά μέτρα, άμεσης απόδοσης και μακρόπνοης λογικής,
2) Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επιτηδευματιών, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας,
3) Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων,
4) Στήριξη και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας, του πρωτογενούς τομέα ευρύτερα και της ελληνικής περιφέρειας,
5) Στήριξη μιας ελληνικής βιομηχανίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής εξειδίκευσης, 6) Χρήση νέων τεχνολογιών και εισαγωγή καινοτομικών μεθόδων,
7) Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, για να στηριχθεί η συνολική ζήτηση,
8) Αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου που οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών,
9) Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Τέλος σαν μέτρα άμεσης απόδοσης προτείνονται: "κτύπημα της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, των μεσαζόντων και της κρατικής σπατάλης.
Aνακατανομή του Εθνικού Εισοδήματος, με δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέας φορολογικής συνείδησης στον πολίτη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου