Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Όταν ο δρόμος τελειώσει, αρχίζει ο γκρεμός!

Την Πέμπτη, 4 Μαρτίου, η Ελλάδα συγκέντρωνε μέσα σε μιάμιση ώρα προσφορές ύψους 15 δις ευρώ από την επενδυτική κοινότητα για τα 10ετή ομόλογά της προσφέροντας επιτόκιο 6,4% μέχρι την λήξη.
Αν η ίδια κοινοπρακτική έκδοση ελληνικών ομολόγων γινόταν χθες αμφιβάλλουμε αν θα υποβάλλονταν προσφορές άνω του 1 δις ευρώ.
Κι αυτές ως επι το πλείστον θα προέρχονταν από ελληνικές τράπεζες με το επιτόκιο να πλησιάζει το 8% παρότι υπάρχει ο μηχανισμός βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν ακόμη μια φορά σήμερα το καθήκον τους.
Θα αγοράσουν, αν χρειασθεί, ένα μεγάλο μέρος των 3μηνων εντόκων γραμματίων που θα βγούν προς πώληση, βοηθώντας αφενός το δημόσιο να ανασάνει και αφετέρου να ... προστατεύσουν την καταθετική τους βάση.
Φυσικά, θα την χρηματοδοτήσουν τα έντοκα μέσω της ΕΚΤ καθότι οι άλλες εφεδρείες ρευστότητας, π.χ. διατραπεζική, καταθέσεις κ.τ.λ. έχουν εξαντληθεί η εξαντλούνται.
Η χώρα και όχι απλώς το κράτος ασφυκτιούν καθώς οι μέρες περνάνε και ο κλοιός της ρευστότητας στενεύει.
Το δημόσιο αναζητεί την ρευστότητα των 7,5 με 10 δις ευρώ που θα χρειασθεί τον Μάιο για να τα βγάλει πέρα ενώ η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ αυξάνεται διαρκώς.

Η χώρα βρίσκεται σε κλοιό καθώς οι άλλες πιστωτικές γραμμές από το εξωτερικό έχουν περικοπεί σημαντικά.
Όμως, ορισμένοι ανεύθυνοι από το γκουβέρνο φρόντισαν να κάνουν πάλι το «θαύμα» τους.
Αφησαν να διαρρεύσουν φήμες από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να προχωρήσει η χώρα σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια.
Εριξαν λοιπόν λάδι στη φωτιά της συζήτησης για ένα ακόμη θέμα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς.
Κατόπιν τούτου θα έπρεπε να είναι κάποιος είτε πολύ γενναίος είτε ανόητος για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την στιγμή που υπάρχει κίνδυνος να χάσει μέρος των χρημάτων του τα επόμενα χρόνια καθότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποβαίνει συνήθως εις βάρος των ομολογιούχων. Όμως, ούτε γενναίοι υπάρχουν πλέον, ούτε ανόητοι.
Οσοι ξένοι επιχείρησαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα τους προηγούμενους μήνες κάηκαν και γλύφουν πλέον τις πληγές τους.
Η ιδιωτική τοποθέτηση ελληνικών ομολόγων ύψους 7,5-10 δις ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, αν το επέτρεπε η ΕΚΤ, θα ήταν πιθανόν μια προσωρινή λύση.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από την ΕΚΤ μέσω των κρατικών εγγυήσεων και των ειδικών ομολόγων του περίφημου πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας ύψους 28 δις ευρώ. Είναι το πακέτο εναντίον του οποίου καταφέρονταν στελέχη της σημερινής κυβέρνησης όταν δεν είχαν την εξουσία.
Όμως, ο χρόνος είναι χρήμα και το κλίμα έχει επιδεινωθεί δραματικά στις λίγες μέρες που πέρασαν από τότε που προτείναμε την ιδιωτική τοποθέτηση.
Μια ματιά στα ελληνικά spreads μπορεί να πείσει.
Δυστυχώς, το σύστημα αιμορραγεί κι αυτό θα πρέπει να σταματήσει.
Όμως, είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει χωρίς τον γιατρό που ονομάζεται ΔΝΤ και την βοήθεια των νοσοκόμων της ΕΕ.
Ο δρόμος σύντομα θα τελειώσει και θα αρχίσει η κατηφόρα που μπορεί να οδηγεί και σε γκρεμό.
Dr. Money

Δεν υπάρχουν σχόλια: