Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Πως θα δοθεί η επιδότηση για τα «πράσινα» σπίτια

To δημόσιο καλύπτει έως και το 50% της δαπάνης μόνο για ακίνητα με τιμή ζώνης κάτω των 1500 ευρώ


Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι χαμηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δικαιούστε επιδότησης για να αλλάξετε τα κουφώματα, να αντικαταστήσετε τον καυστήρα ή να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα.


Η επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% της συνολικής δαπάνης. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.


Το πρόγραμμα αγγίζει και όσους έχουν ακίνητα σε ακριβότερες περιοχές της χώρας. Βέβαια, για τα ακίνητα με τιμή ζώνης υψηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν θα δίνεται επιδότηση αλλά φορολογικά κίνητρα. “Αυτά τα φορολογικά κίνητρα, θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τις επιδοτήσεις” δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι “συνολικά θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες”.


Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η ίδια συμμετοχή των πολιτών, συνολικά θα κινηθούν κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.


Οι παρεμβάσεις στα κτίρια που θα επιδοτηθούν είναι οι εξής:



1. Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές


2. Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισιών κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.


3. Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου, ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι οι εξής:


1. To πρόγραμμα αφορά σε όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980


2. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι διετής. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης, δίνει αυτό τον χρόνο στους πολίτες ώστε να προετοιμάσουν τις εργασίας και να συνεννυοηθούν με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας.


3. Ο ανώτατος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο


4. Οι αιτήσεις των πολιτών, θα γίνουν στο ΚΕΠ της περιοχής τους. Από την επόμενη εβδομάδα, θα λειτουργήσει και γραμμή επικοινωνίας για την ενημέρωση των πολιτών


5. Για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Εξαιρείται η θερμομόνωση του κελύφους. Για αυτή τη διαδικασία, θα απαιτηθεί έκδοση άδειας από την πολεοδομία.


6. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 30% έως 50% ανάλογα με το αν το κτίριο είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Επίσης, το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται από το είδος της παρέμβασης. “όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις, το ποσοστό ανεβαίνει” σημείωσε ο κύριος Χατζηδάκης.



Για το ύψος των δαπανών που θα επιχορηγηθούν, έχει καταρτιστεί κατάλογος ανάλογα με τις προδιαγραφές των υλικών.


Το πρόγραμμα που αφορά το ενεργειακό λίφτινγκ στις κατοικίες που έχουν χτιστεί προ του 1980, βάζοντας ωστόσο ως προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδότησης το ακίνητο να βρίσκεται σε περιοχή που η τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένο ανώτατο κόστος ανά εργασία με βάση το οποίο θα εγκρίνεται η επιδότηση το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει προσυμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς κλάδους.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα αφορά περίπου 100.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από 30% έως 50% του συνολικού κόστους των παρεμβάσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 120.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες εργασιών Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης,


Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα προβλέπει την επιδότηση σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες εργασιών:


1Θερμομόνωση στο δώμα του κτιρίου (ταράτσα).

2Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών τζαμιών.

3Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα- λέβητα με νέο, υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού. 5Θερμομόνωση στο λοιπό κέλυφος του κτιρίου.


Υποχρεωτικές εργασίες


Κάποιες από τις εργασίες αυτές είναι υποχρεωτικές για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα και άλλες προαιρετικές.

Υποχρεωτικές είναι η θερμομόνωση και η βαφή της ταράτσας, τα κουφώματα και η αντικατάσταση καυστήρα- λέβητα.

Προαιρετικές, αντίθετα, είναι οι επεμβάσεις θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου (που απαιτούν εγκατάσταση σκαλωσιάς) και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.


Με άλλα λόγια, για να επιδοτηθεί κανείς για ηλιακό θερμοσίφωνα, θα πρέπει να επιλέξει στην αίτηση που θα υποβάλει και κάποια από τις υποχρεωτικές παρεμβάσεις.


Ποσοστά επιδότησης


Τα ποσοστά της επιδότησης θα είναι τα ακόλουθα:


● Για τις μονοκατοικίες, η επιδότηση θα είναι 30% για παρεμβάσεις που δεν προβλέπουν μόνωση του κελύφους (εγκατάσταση δηλαδή σκαλωσιάς) και 40% εφόσον στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή.


● Για τις πολυκατοικίες, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 35% χωρίς μόνωση κελύφους, και στο 50%, μαζί με τη μόνωση.


Για κύριες κατοικίες και εξοχικά


ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ένα ακίνητο ή κτίριο στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει κύρια χρήση κατοικίας.

Για να μην αποκλειστούν από το μέτρο όσα έχουν μεικτή χρήση (προσεγγίζουν το 10% του συνόλου των κτιρίων στην Ελλάδα), αποφασίστηκε να οριστεί ότι ένα μέγιστο ποσοστό κάθε κτιρίου, γύρω στο 50%, θα πρέπει να έχει χρήση κατοικίας. Από τη δράση δεν εξαιρούνται τα εξοχικά, εφόσον ωστόσο αποτελούν κατοικία. Επιπλέον, για να επιδοτηθεί ένα κτίριο, θα πρέπει να ενταχθεί ολόκληρο στο πρόγραμμα.

Έτσι, για μια πολυκατοικία θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα διαμερίσματα και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά, αφού ο στόχος είναι η ενεργειακή θωράκιση ολόκληρου του κτιρίου.


Τα 10 βήματα για την ένταξη στο πρόγραμμα «πράσινα» σπίτια


Δέκα πιστοποιητικά θα πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών από την 1η Νοεμβρίου, ενώ θα χρειαστεί να απευθυνθούν - εφόσον συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά- στο ΚΕΠ της περιοχής τους.


Στις πολυκατοικίες: για την ένταξη στο πρόγραμμα θα πρέπει να λαμβάνεται σχετική απόφαση από τη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών Η προετοιμασία της πρότασης για την υποβολή ένταξης στο Πρόγραμμα θα γίνεται με βάση προτυποποιημένα έντυπα- δικαιολογητικά (απόφαση γενικής συνέλευσης όταν πρόκειται για πολυκατοικίες, αίτηση χρηματοδότησης, οικονομική προσφορά από ανάδοχο- εργολάβο, πολεοδομική άδεια ακινήτου, υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτησίας, λογαριασμοί καταναλώσεων ΔΕΚΟ, φωτογραφίες όψεων ακίνητου, ειδοποιητήριο ΕΤΑΚ). Με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, για όλες τις εργασίες θα χρειάζεται μόνο μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, με εξαίρεση τη θερμομόνωση κελύφους (δηλαδή των κάθετων επιφανειών του κτιρίου), για την οποία απαιτούνται σκαλωσιές και το ΥΠΕΧΩΔΕ για λόγους ασφαλείας- και γι΄ αυτή μόνο την εργασία- απαιτεί άδεια από την Πολεοδομία.


Τα βήματα


Τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τα ακόλουθα:


1 Οι πολίτες θα επισκέπτονται τα ΚΕΠ και θα λαμβάνουν τον Οδηγό Εφαρμογής και το σχετικό έντυπο υλικό (προτυποποιημένα έντυπα), ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και λήψης του υλικού από το Διαδίκτυο.


2 Εφόσον πρόκειται για πολυκατοικίες, θα πρέπει να λαμβάνεται απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα από τη γενική συνέλευση του κτιρίου. Σε αυτή τη γενική συνέλευση:

● θα προσδιορίζονται οι ανάγκες των επεμβάσεων του κτιρίου

● θα αποφασίζονται ο σχηματισμός κεφαλαίου και ο τρόπος αποπληρωμής του κόστους των εργασιών

● θα εξουσιοδοτείται ένας εκ των ιδιοκτητών να ενεργεί για λογαριασμό των ιδιοκτητών του κτιρίου, να υπογράφει αιτήσεις, συμβάσεις και κάθε απαραίτητο έγγραφο που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών θα προβαίνει στη λήψη προσφοράς από εργολάβο για την υλοποίηση του έργου που έχει αποφασιστεί, η οποία θα πρέπει να προσυπογράφεται από μηχανικό για βεβαίωση της ορθότητάς της

● μετά την παραπάνω προετοιμασία, ο εκπρόσωπος θα απευθύνεται εκ νέου στη γενική συνέλευση προκειμένου να ληφθεί τελική απόφαση για την υποβολή πρότασης με τη μορφή «Αίτηση Χρηματοδότησης».

Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία υποβολής- έγκρισης των προτάσεων:


3 Ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλει αίτηση στο ΚΕΠ της περιοχής του.


Κατά την υποβολή της αίτησης θα ελέγχεται η πληρότητα του φακέλου της αίτησης (μέσω checklist), το έργο θα εισάγεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα διενεργεί έλεγχο συμβατότητας των τεχνικών στοιχείων και θα εκτυπώνεται αυτόματα η προέγκριση (με μοναδικό κωδικό αριθμό έργου), στην οποία θα εμφανίζεται το επιλέξιμο ποσό για επιχορήγηση.

Η προέγκριση αυτή συνιστά έγκριση εκκίνησης εργασιών. Στη συνέχεια, το ΚΕΠ θα διαβιβάζει τον φάκελο της αίτησης στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας.


4 Με την έκδοση της προέγκρισης και με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δώσει εντολή στον εργολάβο για την έναρξη των εργασιών, αφού υπογραφεί σχετική σύμβαση. Η σύμβαση αυτή θα υποβάλλεται από τον εργολάβο στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, όπως επίσης και η δήλωση έναρξης εργασιών.

Ο προϋπολογισμός θα προσαρμόζεται στα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται στην οικοδομική άδεια του ακινήτου που θα ζητείται να ενταχθεί στο πρόγραμμα.


5 Η σύμβαση με τον εργολάβο θα αποτελεί προτυποποιημένο κείμενο, το οποίο θα ενσωματώνεται στο υλικό του ενημερωτικού φακέλου που θα διανέμεται από τα ΚΕΠ. Όπως και τα υπόλοιπα έντυπα, θα παρέχεται και σε ηλεκτρονική μορφή. Οι πληρωμές για τα ποσά της επιχορήγησης θα γίνονται προς του αναδόχους- εργολάβους, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα καταβάλλουν στον εργολάβο μόνο το ποσό που τους αναλογεί.


6 Ο εργολάβος για την αποπληρωμή του έργου υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Περιφέρειας:

● Δήλωση Περαίωσης Εργασιών.

● Βεβαίωση εξόφλησης και παραστατικά πληρωμής του συμβατικού ποσού που αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη.

● Τιμολόγια, δελτία αποστολής των βασικών υλικών και εξοπλισμού που αντιστοιχούν στις επιμέρους εργασίες, αποδείξεις πληρωμής υπεργολάβων.

● Φωτογραφίες του ακινήτου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Η αρμόδια Υπηρεσία Περιφέρειας θα ενεργεί έλεγχο οικονομικού αντικειμένου και στη συνέχεια θα εισηγείται στον γενικό γραμματέα Περιφέρειας την έκδοση απόφασης και εντολής πληρωμής.


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ’


Τα στοιχεία που ακολουθούν παρουσιάζονται διατηρώντας το δικαίωμα μικρής κλίμακας μεταβολών/διορθώσεων μέχρι την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος του φθινόπωρο, τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των σχετικών κλάδων, έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις εργασίας. έχει συλλεχθεί αλληλογραφία και έχουν ληφθεί υπόψη τα σχόλιά τους. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει συνεργασία με:

- Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

- Ελληνική Ένωση Αλουμινίου

- Ελληνική Βιομηχανία Ηλιακής Ενέργειας

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων

- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης & εταιρείες του κλάδου

- Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικίων & Μελανών

- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών & εταιρείες του κλάδου

Καθώς και άλλους μικρότερους φορείς & σωματεία.

Επίσης έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου.


1. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ


 Επιτρέπεται μόνο η χρήση πιστοποιημένων θερμομονωτικών συστημάτων για παράθυρα. Τα συστήματα πρέπει να είναι πιστοποιημένα σε θέματα αεροδιαπερατότητας, υδατοστεγανότητας, και αντοχής στην ανεμοπίεση από κοινοποιημένα εργαστήρια όπως: ΙFT (Rosenheim), ΕΚΑΝΑΛ, INSTITUTO GIORDANO, CSTB κλπ, Παράλληλα τα επιλέξιμα προϊόντα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα όσον αφορά τις θερμικές τους ιδιότητες. Στην περίπτωση κουφωμάτων αλουμινίου, η επιφανειακή επεξεργασία των επιλέξιμων προϊόντων θα πρέπει να είναι πιστοποιημένη κατά QUALICOAT (στην περίπτωση της ηλεκτροστατικής βαφής), ή κατά QUALANOD (στην περίπτωση της ανοδίωσης).

 Oι κατασκευαστές των προς εγκατάσταση προϊόντων θα πρέπει να εφαρμόζουν το πρότυπο hΕΝ 14351-1:2006/prA1:2008 (σήμανση CE για παράθυρα). Μόνο προϊόντα που φέρουν τη σήμανση CE είναι επιλέξιμα.

Θερμικές Προδιαγραφές Α. Ανοιγόμενα κουφώματα (μόνο υαλοπίνακας χωρίς παντζούρι ή ρολό) Τα κουφώματα βάσει του ΕΝ 10077-2:2003 πρέπει να πληρούν τα εξής θερμομονωτικά χαρακτηριστικά

 Uw ≤ 2.2 W/ m2

 Uf ≤ 2.9 W/ m2

 Ug ≤ 1.9 W/ m2 1η έκδοση – Ιούλιος 2009 1 / 9 Β.

Συρόμενα κουφώματα (μόνο υαλοπίνακας χωρίς παντζούρι ή ρολό) Τα κουφώματα βάσει του ΕΝ 10077-2:2003 πρέπει να πληρούν τα εξής θερμομονωτικά χαρακτηριστικά

 Uw ≤ 2.8 W/ m2

 Uf ≤ 4.5 W/ m2

 Ug ≤ 1.9 W/ m2


Κόστος

Το κόστος υλικών και εργασίας διαμορφώνεται -με τις ανωτέρω θερμικές προδιαγραφές-



Δεν υπάρχουν σχόλια: