Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ακάλυπτες επιταγές και έλλειψη χρηματοδότησης πνίγουν την αγορά

Οι αλματώδεις ρυθμοί ανόδου των ακάλυπτων επιταγών, το κλείσιμο της στρόφιγγας στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αλλά και η μη ικανοποιητική εικόνα του τζίρου στις επιχειρήσεις εντείνει το κλίμα ανησυχίας στην αγορά και επιβεβαιώνει τους φόβους πιστωτικής ασφυξίας.

Εν μέσω κρίσης, οι καταναλωτές προτιμούν να κάνουν αγορές με μετρητά καθιστώντας την πιστωτική κάρτα ως "είδος προς εξαφάνιση" προς το παρόν.
Μπορεί να είμαστε στο μέσον του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες να έχουν χτυπήσει κόκκινο όμως παγωνιά επικρατεί στις επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και παρά τις γενναίες εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τους εμπόρους η κίνηση είναι πεσμένη σε σχέση με άλλες χρονιές ενώ όπως υποστηρίζουν οι διαφημίσεις των μεγάλων καταστημάτων ζημίωσαν τους μικρούς, χωρίς να είναι πραγματικές.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η εκρηκτική άνοδος των ακάλυπτων επιταγών.

Το πρώτο εξάμηνο, η αξία των ακάλυπτων επιταγών εκτινάχθηκε στο 1,6 δισ. ευρώ από 511 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2008 με παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν φόβους για διπλασιασμό του ποσού το 2009 στα 2,5 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. το 2008.

Καθοδική πορεία ακολουθεί μήνα με το μήνα και η ροή χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Νέα υποχώρηση στο 7,6% κατέγραψε ο ρυθμός δανεισμού τον Ιούνιο από 9,4% το Μάιο. Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε σε 8,8% έναντι 11,4% το Μάιο με νέα δάνεια ύψους 923 εκατ. ευρώ.

Στο υψηλότερο επίπεδο των 6 πρώτων μηνών του 2009 κυμάνθηκε η χρηματοδότηση των νοικοκυριών με επιπλέον 463 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο ροή χρηματοδότησης των νοικοκυριών κατέγραψε νέα επιβράδυνση στο 6,2% από 7,3% ένα μήνα πριν.

Και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από το ξεκίνημα των προσφορών και των εκπτώσεων, ο τζίρος των καταστημάτων βαίνει συνεχώς μειούμενος με τα μετρητά να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Η προτίμηση των καταναλωτών να πληρώνουν με μετρητά έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση του τζίρου με πιστωτικές κάρτες)



Ήδη αρκετές τράπεζες προχωρούν σε προσφορές όπως, δωρεάν συνδρομή για πάντα, εκπτώσεις έως 30% σε συνεργαζόμενα καταστήματα, επιστροφή χρημάτων έως 5% επί των συναλλαγών, μεταφορά υπολοίπου με χαμηλό επιτόκιο.



Οι προσφορές των τραπεζών αντισταθμίζονται από το αρκετά χαμηλότερο πιστωτικό όριο καθώς οι επισφάλειες στο πλαστικό χρήμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: