Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Επιδοτήσεις έως και 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση

Η κρίση κάνει τους δυνατούς δυνατότερους...

Ο παραπάνω κανόνας επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά στην παρούσα κρίση, καθώς δίδονται για πρώτη φορά τόσο μεγάλες ευκαιρίες σε επιχειρηματίες, μικρούς ή μεγάλους, αρκεί όμως να έχουν ρευστότητα.


Θα μπορούν, αν βέβαια το επιθυμούν, να υπογράψουν έως το τέλος του 2010 συμβάσεις με το Δημόσιο για να χρηματοδοτήσουν μία ή πολλές επενδύσεις με κονδύλια συνολικής αξίας 500.000 ευρώ ανά εταιρεία.


Το ποσό είναι πολύ μεγάλο (κανονικά το όριο είναι 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε μία τριετία) και εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ε.Ε. ύστερα από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.


Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, πρόκειται για μοναδική ευκαιρία ώστε να βγουν οι επιχειρηματίες τελικά ωφελημένοι από την κρίση

Η ευκαιρία προήλθε όχι μόνο από την κρίση, αλλά και από την κυβερνητική καθυστέρηση στη διανομή των κοινοτικών κονδυλίων (από το ΕΣΠΑ) που τώρα δημιουργεί μια δεξαμενή επιδοτήσεων αξίας 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2010 προς έργα κάθε είδους.


Μόνο φέτος θα προκηρυχθούν επιδοτήσεις αξίας 2,8 δισ. ευρώ, με βάση όσα έχουν ήδη προαναγγελθεί.


Ομως η παραπάνω ευκαιρία δεν αφορά όλους, αφού οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν αλλού το μυαλό τους: αναζητούν κεφάλαια κίνησης και αναχρηματοδότησης δανείων, καθώς η ρευστότητά τους έχει περιοριστεί δραματικά και πασχίζουν να καλύψουν τις επιταγές τους.


Οι «λίγοι» που έχουν τα λεφτά για να καλύψουν τη δική τους συμμετοχή (25% περίπου) και τα φερέγγυα για να τους δανείσουν οι τράπεζες μπορούν να καταστρώνουν από τώρα στρατηγική πολλαπλών αιτήσεων για επιδοτήσεις στα δεκάδες προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν με κοινοτικά κονδύλια το προσεχές 18μηνο (μέσω του ΕΣΠΑ).



Προαναγγελίες


Τα λεφτά δεν θα έρθουν άμεσα. Προς το παρόν η κυβέρνηση περιορίζεται κυρίως σε προαναγγελίες προγραμμάτων (1,05 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίους, στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών με 250 εκατ. ευρώ, καθώς και πολλές δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για ανταγωνιστικότητα και τουρισμό). Πολύ λίγες από αυτές έχουν προκηρυχθεί (π.χ. γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα) και ελάχιστες έχουν αξιολογηθεί (π.χ. e-security των Ψηφιακών Ενισχύσεων).


Με βάση την παλαιότερη εμπειρία, πολλές φορές τα έργα (και οι πληρωμές) ολοκληρώνονται έπειτα από 2 ή και 3 χρόνια, κυρίως γιατί το κράτος λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων μεταφέρει από έτος σε έτος τις πληρωμές (για παράδειγμα στην αρχή του 2009 αποπληρώθηκαν χρωστούμενα από το πρόγραμμα επιδότησης ξενοδοχείων και βιομηχανικών μονάδων μέσω τραπεζών, το οποίο ξεκίνησε το 2005).


Πλέον οι πληρωμές λέγεται ότι θα γίνονται πιο γρήγορα, ενώ το 35% των επιδοτήσεων θα δίδεται στα πιο πολλά προγράμματα ως προκαταβολή (με εγγυητική επιστολή).


Σε κοινοτικό επίπεδο, η πρόταση για αύξηση του ορίου κρατικών ενισχύσεων στα 500.000 ευρώ έγινε με στόχο να προκηρυχθούν πιο μεγάλα (σε όριο επιδοτήσεων) προγράμματα. Ωστόσο στην Ελλάδα, που η μέση επιχείρηση είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος και ανάγκες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άλλη στρατηγική.


Σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμεί να αυξήσει το όριο στο πρόγραμμα-μαμούθ του 1,05 δισ. ευρώ (για μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμό και υπηρεσίες που θα τρέξει το υπουργείο Οικονομίας μέσω τραπεζών).


Δηλαδή, φαίνεται να προκρίνεται ό,τι ισχύει σήμερα: η μέγιστη επιδότηση επενδύσεων με 300.000 ευρώ (που σημαίνει ότι το κοινοτικό χρήμα θα είναι το πολύ 195.000 ευρώ για μεταποιητικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια).


Θα μπορούσε θεωρητικά να δώσει επιδοτήσεις 500.000 ευρώ για έργα αξίας έως 780.000 ευρώ, εξαντλώντας έτσι το όριο.


Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε άλλα, λίγα, προγράμματα που έπονται και αφορούν ειδικά, μεγάλα, σχέδια, όπως υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, καινοτόμες επιχειρήσεις κ.ά. Λέγεται όμως ότι θα συνοδεύονται από πιο αυστηρούς όρους για αύξηση θέσεων απασχόλησης και ποιότητας των υπηρεσιών που θα παρέχονται.


Ετσι, ο επιχειρηματίας που έχει μια σχετικά καλή οικονομική κατάσταση και -κυρίως- εκτιμά ότι η δουλειά του θα πάει καλά τα επόμενα χρόνια, μπορεί να λάβει, αν το επιθυμεί, όχι μία αλλά πολλές επιδοτήσεις για διαδοχικές επενδύσεις, αναλαμβάνοντας βέβαια τον κίνδυνο, αλλά και προσδοκώντας πιθανώς υψηλότερα οφέλη...


Διαβάστε και παλαιότερη ανάρτηση μας εδώ!


Για όλες τις επιδοτήσεις εδώ!

.



Δεν υπάρχουν σχόλια: