Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

" Κτύπησε " και η Moody΄s

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε "Α2" από "Α1" προχώρησε σήμερα η Moody΄s Investors Service, ενώ παράλληλα έδωσε αρνητικό outlook, ολοκληρώνοντας την αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2009.

H υποβάθμιση δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας που παραμένουν “Αaa”, επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος.
"Η νέα διαβάθμιση ΄Α2΄ ισορροπεί τον περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης βραχυπρόθεσμα με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους πτώχευσης του κράτους”, σχολιάζει η Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια της Moody΄s για την Ελλάδα.
Εξάλλου, η Moody΄s σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της χώρας έχουν μόνο μερικώς αντισταθμιστεί από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα...
μέτρα που θα ακολουθήσει.

“Η Moody΄s θεωρεί εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, βραχυπρόθεσμα, προβλήματα ρευστότητας/αναχρηματοδότησης εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει την ασυνήθιστη απόφαση να μην αποδέχεται το κρατικό χρέος μέλους της Ευρωζώνης ως εγγύηση για πράξεις επαναγοράς- κίνδυνος αμυδρός”, ανέφερε ο Arnaud Mares, αντιπρόεδρος της Moody΄s Sovereign Risk Group. Υπάρχουν άλλωστε και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης για ρευστότητα στους κόλπους της Ευρωζώνης, αν και ο οίκος εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τίτλους με αξιολόγηση “BBB-” ως εγγύηση για τις πράξεις αναχρηματοδότησης έως τα τέλη του 2010, δίνοντας έτσι χρονικό περιθώριο ενός έτους για τους διακρατούντες ελληνικού χρέους.

Επίσης η Moody΄s εκτιμά ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελούν τεστ ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρωζώνης, ωστόσο πρόκειται περισσότερο για "ανατιμολόγηση" των σχετικών κινδύνων που εδώ και χρόνια κρύβονταν πίσω από την άφθονη ρευστότητα της παγκόσμιας οικονομίας και τους υπερβολικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

“Οι πιστωτικές δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης”, εξηγεί η Sarah Carlson.

“Προέρχονται από την αργή ΄διάβρωση΄ της ανταγωνιστικότητας και των οικονομικών προοπτικών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα χρεωστικά προβλήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της ανάπτυξης. Επίσης πηγάζουν από χρόνιες αδυναμίες του δημοσιονομικού θεσμικού πλαισίου, που επισκιάζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποφασιστικές περιστολές δαπανών με σκοπό να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός ενός ενός παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος που μετά την κρίση είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας (αυξημένη διαφοροποίηση κινδύνου και υποτονική παγκόσμια ζήτηση) και ενός εξίσου δύσκολου εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων (ολοένα αυξανόμενη δημογραφική πίεση τα επόμενα χρόνια) δυσχεραίνει σημαντικά την όποια δημοσιονομική προσαρμογή.

 Η αξιολόγηση “A2” της Ελλάδας μπορεί να τεθεί σε σύγκριση με αξιολογήσεις άλλων χωρών υψηλού εισοδήματος με μεγάλα χρέη. Είναι ωστόσο χαμηλότερη από τις αξιολογήσει του Βελγίου, της Ιρλανδίας ή της Ιταλίας (“Αα1”- “Αα2”), γεγονός που αντανακλά το φτωχό ιστορικό της χώρας σε επίπεδο πραγματικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει υψηλότερη σε σύγκριση με το Μεξικό, τη Βραζιλία ή την Ουγγαρία, οι οποίες βρίσκονται σε παρόμοια ή καλύτερη κατάσταση από πλευράς χρέους, διαθέτουν ωστόσο πολύ χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος.
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: