Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

"Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα".

Κυβερνητικά ψευδολογήματα και κενοσοφίες!

Όπως αποδεικνύεται η κυβέρνηση έχει θέσει ως «ευαγγέλιο της» την ρήση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη :"Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα".
Ένα από τα πολλά παραδείγματα ήταν αυτό της περασμένης Τετάρτης, όπου η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη παρουσιάστηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω ρυθμίσεων επαγγελματικών και επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες.
Στην επιτροπή παρουσιάστηκε και ο νέος ...πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος και κατέθεσε τις αντιρρήσεις του, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ρευστότητα των τραπεζών και θα ανεβάσει τα επιτόκια.

Ερωτηθείσα λοιπόν από τους βουλευτές αν το νομοσχέδιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος , η κ. Κατσέλη απάντησε ότι: «Δεν υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία στείλαμε ατύπως το προσχέδιο νόμου».
Διάβασε μάλιστα ένα αποσπάσματα από έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο η ένταξη στη ρύθμιση και εκείνων οι οποίοι εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους δεν δημιουργεί προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο προχθές ύστερα από συνάντηση του κ. Προβόπουλου με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών διέρρευσε στον Τύπο το έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλείται η κ. Κατσέλη, το οποίο καταλήγει: «σωρευτικά το νομοσχέδιο,... θα ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δηλαδή σε παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται, πέραν των άλλων, η συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που η υπουργός .....διάβασε στη Βουλή !!!!!

Μάλιστα το έγγραφο συνεχίζει αναφέροντας ότι :«Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί θέμα υποβολής του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διατύπωση σχετικής γνώμης εκ μέρους της ». Και εδώ η κ. Κατσέλη είχε πει το ακριβώς αντίθετο στην Βουλή!

Δημιουργείται λοιπόν μείζον κοινοβουλευτικό ζήτημα καθώς αποδεικνύεται ότι, η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη ενημέρωσε ψευδώς ( δια της… παραπλανητικής τεθλασμένης) την Ελληνική βουλή ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη της Kεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος για τις διατάξεις και τη νομιμότητα του νομοσχεδίου.

Πέραν τούτου με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δημιουργείται και ένας ηθικός προβληματισμός. Σε ένα κλίμα όπου το πολιτικό σύστημα (σύμφωνα με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) θα καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αλλάξει τη νοοτροπία των Ελλήνων πολιτών, την ίδια ώρα, με τα νομοσχέδια αυτά διαμορφώνεται χειρότερη από την υπάρχουσα συνείδηση στους κακοπληρωτές.

Απόρροια επίσης αυτών των νομοσχεδίων θα είναι οι τράπεζες να οδηγηθούν σε κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δηλαδή θα αναγκαστούν (όπως ισχυρίζονται) να βάλουν αυστηρότερα κριτήρια στις χορηγήσεις, ενώ παράλληλα θα δανείζουν μικρότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας των ακινήτων στα στεγαστικά και θα ζητούν και εγγυητή για κάθε δάνειο.

Με απλά λόγια, με το νομοσχέδιο για τους κακοπληρωτές την νύφη θα την πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι ...καλοπληρωτές!!!
Μοιάζει και αυτό με το παράλογο μέτρο των τελών κυκλοφορίας που εφήρμοσε η κυβέρνηση, όπου ο φτωχός (που δεν έχει την δυνατότητα να αλλάζει ανά 5ετια το αυτοκίνητό του) θα ….χρυσοπληρώνει παράλογες αυξήσεις, σε αντίθεση με τους «έχοντες και κατέχοντες» οι οποίοι θα απολαμβάνουν ....μειώσεις !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: