Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

" Το χρέος είναι παιδί του Πα.Σο.Κ και όχι αποπαίδι "

Απόσπασμα της ομιλίας στη Βουλή του Εισηγητού της Νέας Δημοκρατίας για τον Προυπολογισμό, Βουλευτού κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Χωρίς κανένα σχόλιο! 
Τα συμπεράσματα δικά σας!

Η Αναδημοσίευση της ομιλίας του κ. Κεφαλογιάννη, από το Δεξί Εξτρέμ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
μετά από κάθε εκλογές με τους εκλογικούς κύκλους προστίθενται περίπου 20.000.000.000 ευρώ στο κρυφό χρέος και στον Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό και ανεβάζουν το συνολικό χρέος της χώρας –το ομολογούμενο από το κράτος- στα 300.000.000.000 ευρώ.

Κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε μια μοναδική ευκαιρία: να διορθώσετε ένα ιστορικό λάθος της παράταξής σας. Τη δημιουργία του τεράστιου, δυσβάσταχτου χρέους των 300.000.000.000 ευρώ διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το χρέος είναι παιδί του Πα.Σο.Κ ανεξάρτητα αν κάνει προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια να το κάνει αποπαίδι. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν από το...
1980 οι προϋπολογισμοί ήταν ισοσκελισμένοι, δηλαδή όσα ήταν τα έσοδα ήταν και οι δαπάνες του κράτους. Το μόνο χρέος το οποίο υπήρχε ήταν το χρέος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυτό, δηλαδή, που πηγαίνει στην ανάπτυξη.

Πώς δημιουργείται το χρέος; Το χρέος δημιουργείται από τα πρωτογενή ελλείμματα και τους τόκους που καλούμαστε κάθε χρόνο να πληρώσουμε για τα ελλείμματα αυτά. Ε, λοιπόν, από τα 300.000.000.000 ευρώ του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους 2.000.000.000 είναι η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι το 1981, που ισοδυναμούσε με το 26% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η ευθύνη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1990-1993 με το πρωτογενές έλλειμμα που δημιούργησε εκείνη την εποχή είναι 2.000.000.000 ευρώ και 7.000.000.000 ευρώ είναι η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας για το πρωτογενές έλλειμμα και το χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο 2004-2009 και κυρίως για το 2008-2009 λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όλο το υπόλοιπο χρέος των 289.000.000.000 ευρώ είναι χρέος των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ….

Θόρυβος, διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Ευχαριστώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη συνηγορία του...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Κεφαλογιάννη, με συγχωρείτε για μερικά δευτερόλεπτα.
Κύριοι συνάδελφοι, εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη του ομιλούντος, αυτό εκφράζεται δια χειροκροτημάτων, όχι, όμως και δι’ επιφωνημάτων. Σας παρακαλώ, όχι επιφωνήματα!

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μόνο επειδή με προκαλούν οι συνάδελφοι από την αριστερή μας πτέρυγα, εδώ, του ΠΑ.ΣΟ.Κ.…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ε, όχι και αριστερά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριε Κεφαλογιάννη!

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Χαλβατζή. Έχετε απόλυτο δίκιο!
Μόνο την περίοδο 1990-1993 και 2004-2009, από χρήσεις προηγούμενων ετών, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας πλήρωσαν 81 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, 19 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 1990-1993 και 62 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2004-2009. Μόνο για τόκους.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αν σε αυτά προσθέσουμε την ενσωμάτωση των παλαιών υποχρεώσεων, τις καταπτώσεις των εγγυήσεων και την κεφαλαιοποίηση των τόκων, η ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ακόμα και την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ξεπερνά το 92%. Οι τόκοι που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες είναι 180 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τριάντα χρόνια για τα 300 δισεκατομμύρια των χρεών που δημιουργήθηκαν τη χαμένη για την οικονομία δεκαετία του 1980.

Εάν μας έλειπε το χρέος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν έλειπαν τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ που πληρώνουμε κάθε χρόνο για τόκους και θα πληρώσουμε και φέτος, θα μπορούσαμε κάθε χρόνο να αυξήσουμε τους μισθούς και συντάξεις κατά 30%, να δώσουμε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω για υγεία, 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω για παιδεία, να διπλασιάσουμε το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων και να μειώσουμε δραστικά τα επιτόκια, δίνοντας φιλί ζωής, ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Αγαπητοί συνάδελφοι, μας έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και το επανέλαβε και ο παριστάμενος Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι το έθνος θα εξοντώσει το χρέος ή το χρέος θα εξοντώσει το έθνος, αντιγράφοντας ή, αν θέλετε, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει ο Ντέιβιντ Χιούμ διακόσια πενήντα χρόνια πριν, το 1752, στο περίφημο έργο του «Η ραψωδία του δημοσίου χρέους».

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά θα έπρεπε να τα θυμηθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν τη δεκαετία του 1980 κάθε πέντε ημέρες υπέγραφε ένα δάνειο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Εξήντα δύο δάνεια υπέγραφε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο εσωτερικό και στο εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Αγαπητοί συνάδελφοι, μας έλεγε προεκλογικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι χρήματα υπάρχουν και ότι σχέδιο υπάρχει. Μας έλεγε ότι υπάρχουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραττόμενους φόρους παλαιότερων οικονομικών ετών και ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε να εισπράξει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μας έλεγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το είπε και ο παριστάμενος Εισηγητής της Πλειοψηφίας, ότι υπάρχουν εννιακόσιες επιτροπές, από τις οποίες θα μπορούσε πολύ εύκολα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Όλοι έχετε μπροστά σας τον Προϋπολογισμό που μας κατέθεσε η Κυβέρνηση. Θα σας παρακαλέσω να πάτε στον Πίνακα 3.3, στη σελίδα 52 και θα δείτε ότι από μη εισπραττόμενους φόρους παλαιότερων οικονομικών ετών η σημερινή Κυβέρνηση για φέτος θα εισπράξει 125 εκατομμύρια.

Θα σας παρακαλέσω, επίσης, να πάτε στον Πίνακα 3.7, στη σελίδα 60 του Προϋπολογισμού που μας κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να δείτε εκεί ότι για υπερωρίες και συμβούλια η προσδοκώμενη μείωση των δαπανών είναι 50 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή, κύριοι συνάδελφοι, από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ των χρημάτων που υπήρχαν και από τα οποία θα μπορούσε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, κατά την προεκλογική ρήση των στελεχών και του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μπόρεσε στον Προϋπολογισμό που συζητούμε σήμερα να προσδοκά να εισπράξει κονδύλια 175 εκατομμυρίων ευρώ.

Μας έλεγε, επίσης, προεκλογικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για υγεία, για παιδεία και έρευνα στο 7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που ισοδυναμεί με μια δαπάνη 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και μας είπε ο Εισηγητής του Προϋπολογισμού και μας το είπε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο αρμόδιος Υπουργός, ότι το κονδύλι φέτος είναι αυξημένο κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ε, θα χρειαστούν, λοιπόν, δέκα χρόνια, για να ικανοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την έρευνα και την παιδεία.


Μας έλεγε, επίσης, προεκλογικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ένα ποσό που ισοδυναμεί με 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ε, το ποσό αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναζητείται στον Προϋπολογισμό.

Μας έλεγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προεκλογικά ότι θα αυξήσει τις συντάξεις του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας στα 550 ευρώ μηνιαίως. Αυτό είναι δαπάνη 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μας είπε ο παριστάμενος κύριος Υπουργός Οικονομίας ότι στο φετινό Προϋπολογισμό είχε εγγράψει ένα ποσό 300 εκατομμυρίων ευρώ. Θα χρειαστούν δηλαδή δέκα χρόνια, τρεις κοινωνικές αναμετρήσεις, για να ικανοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για 550 ευρώ στον Έλληνα αγρότη και στην Ελληνίδα αγρότισσα.

Μας έλεγε, επίσης, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προεκλογικά ότι θα αυξήσει τα επιδόματα της ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, μια διαχρονική πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πρόκειται για μια δαπάνη 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μας είπε ο παριστάμενος Υπουργός ότι έχει εγγράψει στον Προϋπολογισμό ένα κονδύλι 100 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή θα χρειαστούν 30 χρόνια, για να ικανοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για επιδόματα ανεργίας του 70% του μισθού, εκτός και αν έχει κάνει κρυφή συμφωνία, αν έχει προχωρήσει στους χειρότερους επικριτές της ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα καθιερώσει, θα θεσμοθετήσει την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών, με παράλληλη μείωση των μισθών στο 80% του μισθού που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι φέτος.

Αν πάρουμε όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται ένα ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς αυτό που είπε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα ο παριστάμενος κύριος Πρωθυπουργός, αλλά και στους κοινωνικούς φορείς μια εβδομάδα πριν στο Ζάππειο, ότι δηλαδή στο τέλος της τετραετίας θα μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, θα μας χρειαστούν άλλα 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ε, λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριοι συνάδελφοι, θα χρειαστεί αυτήν την τετραετία 45 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εισπράξει ή από ισοδύναμα φορολογικά έσοδα, δηλαδή μια πρωτοφανής έκτακτη φορολογική λαίλαπα σε όλα τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών, ή θα μειώσει ισόποσα τις δαπάνες, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι το 95% των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις είναι ανελαστικές.

Υπάρχει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κρυφή ατζέντα και γι’ αυτή την κρυφή ατζέντα οφείλει η Κυβέρνηση να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι πλασματικός. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κρατάει άλλη μια φορά διπλά βιβλία και διπλά ταμεία. Η δημιουργική λογιστική στην αποθέωσή της. Οι λογιστικές αλχημείες στο απόγειό τους. Το έλλειμμα του 2009 αυξήθηκε τεχνητά, με απώλεια εσόδων για το 2009, με αύξηση δαπανών για το ίδιο έτος, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αγωνίστηκε πολύ το οικονομικό επιτελείο να αποδείξει ότι το έλλειμμα είναι 30 δισεκατομμύρια ευρώ ή 12,7 του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Η πραγματικότητα –και θα σας καταθέσω στοιχεία αμέσως μετά- είναι ότι το έλλειμμα είναι 8,3% και 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό να μου εξηγήσει την ύπαρξη αυξημένης επιστροφής φόρων 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως περιγράφεται στον Προϋπολογισμό που μας έχει καταθέσει η Κυβέρνηση στον πίνακα 3.3 σελίδα 53. Σας λέω και τους πίνακες, για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε.

Ε, πείτε μου εσείς, κύριοι συνάδελφοι, όταν μια οικονομία βρίσκεται στην εντατική, όταν κατά τη ρήση του Πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο διακυβεύεται η εθνική μας κυριαρχία, όταν δεν έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, όταν καταρρέουν τα πάντα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. -ως εκ του θαύματος!- βρήκε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το τελευταίο δίμηνο να το μοιράσει σε επιστροφές φόρων.

Ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό να μου εξηγήσει την ύπαρξη μεθοδευμένης υστέρησης εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στο κονδύλι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σας παραπέμπω στον πίνακα 3.1 στη σελίδα 52.

Πείτε μου τώρα, κύριοι συνάδελφοι, εσείς, όταν στον προϋπολογισμό του 2009 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 3.500.000.000 ευρώ, ήρθε το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 2009 και κατρακύλησε αυτό το ποσό στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και ως εκ του θαύματος με τον προϋπολογισμό του 2010, επειδή είναι ο πρώτος προϋπολογισμός του ΠΑΣΟΚ, απογειώθηκαν και πάλι οι δημόσιες επενδύσεις στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ζήτησα από τον κύριο Υπουργό να μου εξηγήσει, την ύπαρξη μεθοδευμένης μείωσης στις εθνικολογιστικές διαφορές ύψους 880.000.000 ευρώ. Ζήτησα από τον κύριο Υπουργό να μου εξηγήσει –πίνακας 3.2 σελίδα 52, για να μην αφήνουμε και εκκρεμότητες- την ύπαρξη ενός περίεργου κονδυλίου, το οποίο λέγεται «μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες», ύψους 750.000.000 ευρώ, εμείς για την αξιοπιστία των στοιχείων αφαιρέσαμε και τα 290.000.000 ευρώ –που δεν προβλέπονται και δεν γράφονται στον προϋπολογισμό- που θα πληρώσουμε για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.
Πείτε μου τώρα, κύριοι συνάδελφοι, πώς ως εκ του θαύματος και πάλι με τον προϋπολογισμό του 2010, αυτό το κονδύλι εξαφανίζεται;


Ζήτησα από τον κύριο Υπουργό να μου εξηγήσει την ύπαρξη αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ –όπως αναφέρεται στον πίνακα 3.7 στη σελίδα 60- δηλαδή το κράτος μας χρειάζεται με βάση τον προϋπολογισμό του 2009 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ως εκ του θαύματος ήρθε το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 2009, απογειώθηκε αυτό το κονδύλι στα 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ και πάλι ως εκ του θαύματος, επειδή καταθέτει τον πρώτο του προϋπολογισμό το 2010, ξανακατρακυλά αυτό το κονδύλι στα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ζήτησα, επίσης, από τον κύριο Υπουργό να μου εξηγήσει την ύπαρξη αυξημένων δαπανών σε οφειλές των νοσοκομείων. Πώς είναι δυνατόν, κύριοι συνάδελφοι, για το 2008 που ψηφίσαμε πέρυσι, να χρειάζονται 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, για το 2009 να χρειάζονται 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ως εκ του θαύματος με το νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2010, να κατρακυλά αυτό το ποσό κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στα 800.000.000 ευρώ;

Ζήτησα τέλος από τον κύριο Υπουργό να μου εξηγήσει την αύξηση δαπανών εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι οποίες ουσιαστικά αφορούν το 2010 ύψους 650.000.000 ευρώ. Γνωρίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι για να προστεθεί το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων στο συνολικό χρέος του κράτους, πρέπει να υπογραφούν όλα τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής. Πείτε μου τώρα εσείς, όταν μια Κυβέρνηση δεν έχει ορίσει γενικούς διευθυντές και γενικούς γραμματείς, όταν μια Κυβέρνηση δεν έχει ξεχωρίσει τις αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών, υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών, ο συμπαθής κατά τα άλλα κ. Βενιζέλος και ο συμπαθής κατά τα άλλα κ. Μπεγλίτης, που δεν έχουν ακόμα μοιράσει τις αρμοδιότητές τους, πείτε μου τώρα εσείς έπιασαν από την ημέρα της ορκωμοσίας και υπογράφουν πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής για προμήθειες 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχε παραγγείλει το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2002-2003, για να παρουσιαστεί στο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009, αυξημένο κατά 650.000.000 ευρώ.

Θα καταθέσω, λοιπόν, το σχετικό πίνακα και παρακαλώ τον αρμόδιο Υπουργό να μας δώσει τις συγκεκριμένες εξηγήσεις. Θα σας καταθέσω, επίσης, έναν πίνακα που δείχνει το μακροχρόνιο χρέος της τελευταίας τριακονταετίας, που δείχνει την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, που παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ακόμα και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν την ένταξη στην ΟΝΕ με τα πρωτογενή ελλείμματα, δείχνει την διαχρονική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο χρέος.

Θα σας καταθέσω, επίσης, πίνακες που δείχνουν τα διπλά βιβλία και τα διπλά ταμεία, τα οποία τηρεί διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το δημόσιο χρέος.

Θα σας καταθέσω τον προϋπολογισμό, την εισηγητική έκθεση του 1994, την οποία υπογράφει ο αείμνηστος Γεώργιος Γεννηματάς και στη σελίδα 125, στο κεφάλαιο 5 για το δημόσιο χρέος λέει ο προϋπολογισμός εκείνης της εποχής ότι το χρέος είναι 19,3 τρισεκατομμύρια δραχμές –τότε μετρούσαμε σε δραχμές. Και ως εκ του θαύματος, κύριοι συνάδελφοι, ένα χρόνο μετά, με υπογραφή επίσης του συμπαθούς και όχι κατά τα άλλα κ. Αλέκου Παπαδόπουλου στον προϋπολογισμό του 1995 στη σελίδα 123, στον πίνακα 4.4, το χρέος αυτό απογειώνεται στα 23,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ξέρετε γιατί έγινε αυτό, κύριοι συνάδελφοι; Μία απλή λογιστική εγγραφή εκκρεμοτήτων που είχε η Τράπεζα της Ελλάδος με το ελληνικό δημόσιο από συστάσεως του ελληνικού κράτους το 1830 για κοπή νέου χρήματος και συναλλαγματικές διαφορές, που έπρεπε να τακτοποιηθεί διότι είχαμε ψηφίσει και υπογράψει στη Βουλή τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, θεώρησε καλό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να χρεώσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος στο 1993.

Θα σας καταθέσω επίσης ένα χρέος του 2001 ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το έκανε το 2001 και το έστειλε να πληρωθεί το 2004 ως το 2019 υπογράφοντας 18 swaps με την εταιρεία Goldman Sacks.
Σας καταθέτω, λοιπόν, έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2001 και 13 Ιουλίου 2001 προς τον Υφυπουργό κ. Δρυ, το οποίο λέει: «Το λογιστικό όφελος επί του χρέους σε σχέση με την τρέχουσα ισοτιμία είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος».
Παρακάτω στο ίδιο έγγραφο λέει: «Θα αποπληρωθεί κατά την περίοδο 2004-2019».

Ακούστε το πιο ωραίο, κύριοι συνάδελφοι. Κάτω από το όνομα του κ. Δρυ γράφει ιδιόχειρα ο ίδιος: «Συμφωνώ με την πρόταση» -φαρδιά πλατιά υπογραφή- «Γεώργιος Δρυς 26-6-2001».
Αυτά τα έγγραφα σας καταθέτω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και παραδίδω στην κρίση σας και στην κρίση του ελληνικού λαού τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ψηφίσαμε στην Επιτροπή και συζητούμε τώρα στην Ολομέλεια και που θα καταλήξουμε; Να ψηφίσουμε για άλλη μία φορά «ναι» σε όλα, «όχι» σε όλα προς χάρη της κομματικής πειθαρχίας... Η διαδικασία σύνταξης και εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι εξ αρχής λανθασμένη.

Η διαδικασία σύνταξης του Προϋπολογισμού έχει δύο βασικές αδυναμίες: Ο προϋπολογισμός που εκτελείται είναι διαφορετικός από τον προϋπολογισμό που εγκρίνεται. Η Κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την υλοποίηση του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού. Η Κυβέρνηση είναι η ίδια ελέγχουσα και ελεγχόμενη. Το Κοινοβούλιο, όλοι δηλαδή εμείς, είμαστε απλοί παρατηρητές των τεκταινομένων...

Ποια είναι η λύση: Είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο παρά ποτέ να υπάρχει οροφή στα χρηματικά ποσά που διατίθενται σε κάθε Υπουργείο. Τα όρια αυτά θα πρέπει να είναι οροφές και όχι στόχοι δημοσίων δαπανών. Οι Βουλευτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν και να αυξάνουν κονδύλια του Προϋπολογισμού...

Για να υπάρχει τροποποίηση δαπανών ενός Υπουργείου πρέπει να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Ο Υπουργός των Οικονομικών στα μέσα του οικονομικού έτους να υποχρεούνται να εκδίδει απολογισμό της πορείας των δαπανών...

Αγαπητοί συνάδελφοι, αν η χώρα μας δεν δημιουργήσει νέο πλούτο είναι καταδικασμένη. Για την οικονομική απογείωσή της χρειάζονται κολοσσιαίες επενδύσεις και μάλιστα από το εξωτερικό. Και το ερώτημα είναι από πού μπορούν να προέλθουν αυτά τα κονδύλια; Βεβαίως από την ουσιαστική μείωση των δαπανών. Βεβαίως από την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Βεβαίως από την αυτοχρηματοδότηση των έργων και μάλιστα με χρήματα από το εξωτερικό. Βεβαίως από τις αποκρατικοποιήσεις με κοινωνικό πρόσωπο, όπως παραδείγματος χάρη η συμμετοχή των εργαζομένων στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, τα λεγόμενα E-Shops – (employees top working plan), πως θα δώσουμε δηλαδή δωρεάν μετοχές στους εργαζόμενους με φορολογικές απαλλαγές και χρηματοδοτικά κίνητρα.

Εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζεται σε 10.000 επιχειρήσεις και 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι απολαμβάνουν ένα δεύτερο μισθό από αυτό το πρόγραμμα και όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με χρυσές συμφωνίες εθελούσιας εξόδου, όπως αυτές με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.
Όπου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άνθρωποι πληρώνονται περισσότερο απ’ όσο πληρώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο παριστάμενος Πρωθυπουργός, με μισθοδοσία από 80.000 έως 150.000 ευρώ. Θα επιβαρύνει η Κυβέρνησή σας με 81 εκατομμύρια ευρώ τον Προϋπολογισμό για να πάρουν την ερχόμενη διετία 250.000 ευρώ. Και πετά από την άλλη μεριά στο δρόμο τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα stage που πληρώνονται με 400 έως 700 ευρώ.

Και θα χρειαστούν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια για να πάρουν ό,τι απολαμβάνουν οι χρυσοί συνδικαλιστές των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη διάρκεια ενός χρόνου στον ΟΛΠ και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

...Χρειάζεται η χώρα μας μία θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση, ακόμη και αν χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 44 του Συντάγματος, με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έγκριση της ελληνικής Βουλής για εκλογή συντακτικής Βουλής. Το πέρασμα από την τρίτη στην τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία θα ανατρέψει όλες τις αρτηριοσκληρώσεις του συστήματος, όλες τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρειάζεται να ρισκάρουμε, να ρισκάρουμε μία εκλογή για να κερδίσουμε μία εποχή. Γιατί υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μην έχουμε επιτύχει, το να μην έχουμε καν προσπαθήσει. Αλλιώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: