Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας

Στο μικροσκόπιο της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς κάθε ημέρα, τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου, μια εφημερίδα ή κάποιος επιτελής χώρας της Ε.Ε. ή της ίδιας της Ε.Ε. ρίχνει από ένα "βέλος" στην ήδη βαθειά πληγωμένη ελληνική οικονομία. 
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τρεις περιπτώσεις. 
Στη γερμανική εφημερίδα, Bild, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ανέφερε ότι:
“H Ελλάδα για χρόνια ζούσε πέρα από τα όριά της”, τονίζοντας επίσης ότι:
"Η Γερμανία δεν μπορεί να πληρώσει για τα... δημοσιονομικά λάθη της Ελλάδας".
Επίσης ο κ. Schaeuble ανέφερε:  
"Η χώρα πρέπει να εξοικονομήσει χρήματα και να βοηθήσει τον εαυτό της. Δεν μπορούμε εμείς οι Γερμανοί να πληρώσουμε για τα λάθη των Ελλήνων”.
Η επίσης γερμανική εφημερίδα, Die Welt, σε ανταπόκρισή της αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και σημειώνει: "Στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, τα δύο τρίτα των πολιτών αρνούνται να συμβάλουν στην κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Παράλληλα, πορτρέτο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, φιλοξένησε η Süddeutsche Zeitung. "Γιώργος Παπακωνσταντίνου – Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με πρόβλημα αξιοπιστίας. Είναι ο υπουργός του 12,7%,  τόσο είναι το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος επί του ελληνικού ΑΕΠ", γράφει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι "ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι υπαίτιος για το χρέος-ρεκόρ της χώρας του. Όμως από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πριν από 10 εβδομάδες γνωρίζουν όλοι πόσο βαθιά είναι η τρύπα των ελληνικών ταμείων".
Η εφημερίδα διαπιστώνει επίσης πως "το έλλειμμα αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει με δυναμική ειλικρίνεια ο οικονομολόγος υπουργός αρχίζοντας από το ίδιο του το σπίτι δηλαδή το υπουργείο του. Δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφορία και οι οποίοι πλούτισαν με ανεξήγητο τρόπο θα απολύονται χωρίς πολλές διατυπώσεις".
Το άρθρο αναφέρεται επίσης στα μπαρ και καφέ στο Κολωνάκι, των οποίων οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 5000 ευρώ, στις 400 βίλες στη Μύκονο που ανήκουν σε off shore εταιρείες και στο γεγονός ότι η Εκκλησία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων δεν πληρώνει φόρους.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι γράφεται και λέγεται στην χώρα αναπαράγεται και διαβάζεται στις χώρες του εξωτερικού, ειδικά αυτή την περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στο "στόχαστρο".
Γιάννης Διονάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: