Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Επιδότηση κουφωμάτων και μόνωσης για 15.000 σπίτια


Επιδότηση κουφωμάτων και μόνωσης για 15.000 σπίτια
Σε παρεμβάσεις δύο ταχυτήτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, με μικρότερο αριθμό επιδοτούμενων εργασιών για τη Νότια Ελλάδα λόγω του ήπιου σχετικά χειμώνα και μεγαλύτερο αριθμό εργασιών για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πιο δύσκολες, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων φορέων (ΤΕΕ, ΚΑΠΕ, περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπηρεσιακών παραγόντων κ.ά.) και αφού έπεσαν στο τραπέζι πολλές προτάσεις, τελικώς φάνηκε να επικρατεί η λογική των δύο ταχυτήτων με βάση γεωγραφικά κριτήρια (Βόρεια και Νότια Ελλάδα).

Το καινούργιο αυτό σενάριο βασίζεται στο σκεπτικό ότι μικρότερες ανάγκες ενεργειακής θωράκισης της κατοικίας του έχει, για παράδειγμα, ο κάτοικος της Κρήτης και μεγαλύτερες ανάγκες ο κάτοικος της Μακεδονίας ή της Θράκης.

Έτσι, η εισήγηση που φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από το υπουργείο προβλέπει επιδότηση για τους κατοίκους της Νότιας Ελλάδας για μία ή το πολύ δύο παρεμβάσεις (π.χ. μόνο κουφώματα ή μόνωση) και για εκείνους της Βόρειας Ελλάδας ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων, ενδεχομένως με υψηλότερη επιδότηση.
Με βάση αυτή τη λογική, τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για περίπου 15.000 κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: