Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Ο Stefanos «συνελήφθη»… κλέβων οπώρας

Ο Stefanos εντοπίστηκε να παρανομεί, αλλά το «αριστερό» λεφούσι που τον ακολουθεί ξεσπάθωσε υπέρ του στα σόσιαλ μίντια. 
Γιατί η παρανομία, λέει, είναι μικρή και δεν συγκρίνεται με «αυτά που χρωστούν τα κόμματα στις τράπεζες». 
Προφανώς, δεν τους έμαθαν στο σχολείο το παλιό απλοϊκό, ότι δεν γίνεται να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.
Είναι τρομερή η ελαστικότητα συνείδησης όταν πρόκειται να υπερασπισθούν αριστερό αρχηγό. Είτε πρόκειται για τον Τσίπρα που λίγες ημέρες μετά το ολοκαύτωμα του Ματιού απολάμβανε αμέριμνος και αναίσθητος, χλιδάτες διακοπές στο κότερο της Παναγοπούλου, είτε για τη βίλα στο Σούνιο με το ενοίκιο των 500 ευρώ.  
Το σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος κυκλοφόρησε ήδη από χθες, και ο Κασσελάκης πρόλαβε να απαντήσει. Αφορά δημιουργία παράνομης πισίνας στο αρχοντικό... των Σπετσών, ενώ είχε αναλάβει τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γνωστό αρχοντικό του κληροδότησε ο μπαμπάς ως γονική παροχή το 1990, όταν εκείνος ήταν μόλις 2 ετών. Το  μερίδιο του πατέρα είχε βγει σε πλειστηριασμό, λόγω ακάλυπτων επιταγών. Ως κίνηση απελπισίας, ο Θόδωρος Κασσελάκης επιχείρησε να σταματήσει τον εκπλειστηριασμό του ποσοστού της επικαρπίας του, κάνοντας γονική παροχή το μερίδιό του στον Στέφανο, πέντε ημέρες πριν τον πλειστηριασμό.
Τώρα ο Στέφανος δημιούργησε στον ακάλυπτο χώρο της αυλής  παράνομη και αυθαίρετη πισίνα, γεγονός που απαγορεύεται καθότι οι Σπέτσες είναι κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, και ενώ η άδεια που είχε πάρει ήταν για μικροεπισκευές!  
Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται ότι η πισίνα είναι αποτέλεσμα εργασιών καλλωπισμού μιας παλιάς δεξαμενής και ενός πηγαδιού (πηγάδι με ξαπλώστρες!). Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η πισίνα δεν είναι παράνομη, επειδή είναι ρηχή, 1.40 μ.
Ασχέτως, όμως, πόσο ρηχή είναι –άλλωστε, του χρόνου μπορούσε να εμβαθυνθεί πάλι με την αιτιολογία των μικροεπισκευών–  είναι αναμφίβολο ότι ο άτεγκτος πρόεδρος διέπραξε παρανομία. Στην άδεια που έλαβε περιλαμβάνεται αεροφωτογραφία με τις συντεταγμένες εντοπισμού του ακινήτου στην οποία διακρίνεται ευκρινώς ότι πέρσι τον Ιούνιο δεν υπήρχε πισίνα στον ακάλυπτο χώρο.

Εξ όνυχος τον λέοντα λοιπόν – ώσπου βεβαίως να δούμε τι θα γίνει με τα 11 εκ.  ευρώ που χρωστάει ο μπαμπάς στο ελληνικό δημόσιο, και ως ότου εκδικαστούν στις ΗΠΑ οι προσφυγές που έχουν γίνει εναντίον του Στέφανου από απλήρωτους προμηθευτές.
Είναι πάγια καταφυγή Κασσελάκη σε κάθε αποκάλυψη που του γίνεται από την εφημερίδα, να ανεβάζει ως «προμαχώνα» τα χρέη του Πρώτου Θέματος, αλλά και της ΝΔ στις τράπεζες (για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ σπάνια λέει κουβέντα).
Τα χρέη του Πρώτου θέματος είναι χρέη ιδιωτικής εταιρείας. Υπάρχουν αρχές να επιληφθούν. Και σίγουρα, όποιος θέλει το διαβάζει και το εμπιστεύεται. Αν γράφει ψέματα υπάρχουν έννομες διαδικασίες να τιμωρηθεί. Πάντως, δεν ζητάει την ψήφο μας για να κυβερνήσει.

Όσο για τα χρέη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Τα κόμματα δεν  έκλεψαν, δεν καταχράστηκαν τα χρήματα. Απλώς στις εποχές της αστακομακαρονάδας φέρθηκαν σαν τους «Τεμπέληδες της εύφορης  κοιλάδας»–για να θυμηθούμε τη θαυμάσια ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Δανείζονταν ασυστόλως με εχέγγυο τη μελλοντική κρατική τους χρηματοδότηση.
Ώσπου ήρθε η πτώχευση, η πτώση των ποσοστών, και η επιχορήγηση σμικρύνθηκε. Επιπροσθέτως, τα μνημόνια επέβαλαν ακόμη μικρότερα ποσά κρατικής επιχορήγησης, με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα να μην μπορούν να ανταποκριθούν.
Το ωραίο είναι ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και στο ίδιο ποσοστό, είχε δανειστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας ως εγγύηση τη μελλοντική του χρηματοδότηση. Όμως, ως μικρό κόμμα του 4%, το δάνειο ήταν μικρό, και όταν έγινε μεγάλο με 36% η επιχορήγηση ανέβηκε τόσο, ώστε μπόρεσε να ανταποκριθεί στο χρέος του.
Επί πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που έτυχε μιας πρωτοφανούς εύνοιας (επειδή ήταν μικρό κόμμα και το θεωρούσαν ακίνδυνο. Τα δύο τότε μεγάλα το αντιμετώπισαν με… ανθρωπισμό!) Έτσι, χωρίς ενστάσεις, δέχτηκαν να κουρευτεί το δάνειο για το κτίριο της Κουμουνδούρου κατά 60%! (παραδοχή του τότε υπευθύνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αείμνηστου Μίμη Δαρειώτη).

Με αυτά τα δεδομένα ο Στέφανος σε κάθε κατηγορία βάζει ως ασπίδα τα χρέη των κομμάτων, νομίζοντας ότι δικαιώνεται. Όμως η παρανομία, και δη πολιτικού αρχηγού, είναι παρανομία. Η πολεοδομία θα πρέπει να προβεί τις δέουσες ενέργειες όπως και για το πλήθος από παράνομες πισίνες που υπάρχουν στο νησί.
Η εύκολη δικαιολογία ότι «οι άλλοι έκαναν χειρότερα» πρέπει να τύχει της ανάλογης απαξίας. Αν οι άλλοι έκαναν χειρότερα ας τους είχε αποκαλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: