Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Το καλοκαίρι της κυοφορίας

Παράδοξο καλοκαίρι κυοφορίας για το πολιτικό σύστημα. 
Η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη στις δαγκάνες της ακρίβειας. Ναι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά αυτό δεν αφορά τον μέσο πολίτη. Το έδειξε με την ψήφο του στις ευρωεκλογές, αλλά η κυβέρνηση το εξέλαβε σήμα παρότρυνσης για επιστροφή στο κόμμα.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εφόσον λάβε εκρηκτικές διαστάσεις, θα επιδράσει στην τιμή του πετρελαίου, άρα στο κόστος ενέργειας, μεταφορών και παραγωγής προϊόντων, που θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην τσέπη του καταναλωτή. Η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά, ειδικά στις ανατιμήσεις του ρεύματος, αλλά ουδείς γνωρίζει ως που θα φτάσουν αυτές.
Και επί πλέον ήρθε η «απρόσμενη» ανομβρία, με τους καύσωνες να καίνε την αγροτική παραγωγή... Οι όποιες δράσεις, όπως η χρηματοδότηση με πόρους 11.250.000 ευρώ με τα οποία το υπουργείο ενίσχυσε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις για την δημιουργία έργων με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, δεν θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα σε παρόντα χρόνο.
Προς το παρόν το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης μέσα σε ένα καυτό δυσμενές περιβάλλον, είναι η αδυναμία των αντιπάλων της.

Το ΠΑΣΟΚ, αναλόγως του προσώπου που θα εκλεγεί, ενδεχομένως να αποβεί ο κύριος αντίπαλός της κυβέρνησης, με δεδομένη την παντελή έλλειψη σοβαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν οι υποψήφιοι επιδεικνύουν πολιτικό πολιτισμό, σε σημείο η προεκλογική εκστρατεία να μοιάζει χλωμή και αδιάφορη.
Φυσικά συμβάλουν και οι καύσωνες. Οι υποψήφιοι πρόεδροι τρέχουν μέσα στο λιοπύρι ανά την επικράτεια, να βρουν ψηφοφόρους. Αλλά με την απόλαυση της θαλασσινής δροσιάς ή με το παράπονο της στέρησής της, καμία διάθεση δεν υπάρχει στο κοινό να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά του τρίτου κόμματος της Βουλής.
Προς το παρόν τσακώνονται για τα οργανωτικά. Θεωρούν π.χ. μικρό τον αριθμό των 800 τάμπλετ και απαιτούν 1.400 προκειμένου να αυξηθούν τα σημεία όπου θα στηθούν οι κάλπες και να αυξηθεί ο αριθμός των διαχειριστών του (επιστολή Δούκα στην αρμόδια επιτροπή).
Παράλληλα τα μητρώα στελεχών να μην είναι σαν τηλεφωνικοί κατάλογοι, με όνομα πατρώνυμο και τηλεφωνικό αριθμό. Να δοθούν και στοιχεία για την κλαδική και χωρική ένταξη των μελών (επιστολή Διαμαντοπούλου).
Παραδόξως στο μόνο που συμφωνούν είναι στην εκτίμηση ότι η συμμετοχή στις εκλογές του Οκτωβρίου θα κινηθεί σε επίπεδα μεγαλύτερα των 270.000 ψηφοφόρων των εκλογών του 2021. Πιστεύουν ότι μπορεί να ξεπεράσει τις 300.000 ή να φτάσει και τις 400.000!
Η αισιοδοξία λειτουργεί και ως αυθυποβολή ενίοτε. Πάντως εάν υπήρχε περίπτωση να προσέλθει τόσος κόσμος, το ΠΑΣΟΚ θα ελάμβανε ουσιαστικά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και θα λειτουργούσε ενισχυτικά στις επόμενες εκλογές. Με την πρότερη κυβερνητική πείρα που διαθέτουν τα στελέχη του, η κυβέρνηση θα είχε σοβαρό αντίπαλο, στη θέση του ελαφρολαϊκού ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κατάσταση κυοφορίας βρίσκεται και η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι πάντως η πιο επεισοδιακή και χαρίζει ανάσες χαμόγελου. Ο Πολάκης επιτέθηκε εκ νέου στην Αθηνά Λινού αλλά και με ειρωνεία στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή τη δήλωση της Β. Κεχαγιά ότι η Κουμουνδούρου εκτιμά το κοινωνικό έργο της κυρίας Λινού, θέτει ερωτήματα για σύμβαση της «Πρόληψις» με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την παροχή γευμάτων σε μαθητές:
Ρωτά: «Για να εκτιμήσουμε και μεις «το κοινωνικό έργο της κυρίας Λινού» ….. Μήπως μπορούμε να μάθουμε τα εξής»: ρωτά.,
«Ποια είναι τα σχολεία στην Περιφέρεια Στέρεας Ελλάδας που έδωσε η Αστικη μη Κερδοσκοπική «ΠΡΟΛΗΨΙΣ» το δεκατιανο με τοστ ή φρούτο κλπ για το σχολικο ετος 2023-24 και ελαβε 1.000.000 ευρω ! Στη σύμβαση αναφέρονται απλα 3.700 «ωφελουμενοι μαθητές»,ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΦΟΡΑ!!!!
Τι σύμβαση είναι αυτη;;;;».
Είναι δεδομένο ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα προσφέρει σκηνές απείρου κάλλους στο φιλοθεάμον κοινό. Πολύ πιο ενδιαφέρουσες, και εξευτελιστικές, από την εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ.

Το δεδομένο είναι ότι αυτό το Καλοκαίρι, όσο αδιάφορο και να φαίνεται, κυοφορεί προβλήματα (και αναμενόμενες λύσεις) στην κυβέρνηση, νέο αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ και μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: