Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Νταουρέν Κουρουγκλίεφ: Το… λιοντάρι, η ηλικία, η αληθινή καταγωγή, η πάλη από τα 9 του και το Χάλκινο στους Ολυμπιακούς

Νταουρέν Κουρουγκλίεφ: Η ζωή και η πορεία του 32χρονου παλαιστή είναι γεμάτη από επιτυχίες και δυσκολίες.
Μεγαλωμένος στον Καύκασο, κοντά στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, ο Κουρουγκλίεφ ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα στη Ρωσία, χωρίς ποτέ να ξεχάσει τις ρίζες του στο αγαπημένο του Νταγκεστάν.
Με τα χρόνια, κατάφερε να κάνει όνομα στον κόσμο της ελευθέρας πάλης, και τελικά, φορώντας τη φανέλα της Ελλάδας, έγραψε ιστορία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Ο 32χρονος δεν είναι απλώς ένα στιγμιαίο φαινόμενο στον αθλητισμό· ό,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα, το οφείλει στον κόπο, την επιμονή και την αφοσίωσή του...

Τα πρώιμα χρόνια

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1992 στο χωριό Τσναλ και μεγάλωσε στην πόλη Ντερμπέντ, στο Νταγκεστάν.
Από μικρή ηλικία, και συγκεκριμένα στα 9 του χρόνια, άρχισε να ασχολείται με την ελεύθερη πάλη, ακολουθώντας τα βήματα του μεγαλύτερου αδελφού του, Αρσέν, και γράφτηκε σε τοπικά τμήματα υποδομής.
Ωστόσο, το αληθινό του πρότυπο ήταν ο θείος του, Μαγκομέντ Κουρουγκλίεφ, ο οποίος το 2005 είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ως μέλος της εθνικής ομάδας του Καζακστάν.

Μέχρι τα 16 του, ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ προπονούταν στο Ντερμπέντ, αλλά στη συνέχεια μετακόμισε στη Σταυρούπολη της Ρωσίας για να ενταχθεί σε ένα ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρόοδός του ήταν ραγδαία, και γρήγορα άρχισε να κατακτά σημαντικές διακρίσεις.

Το 2011, στέφθηκε πρωταθλητής νέων στο εθνικό πρωτάθλημα, ενώ το 2012 σημείωσε την πρώτη του σημαντική επιτυχία στην κατηγορία των ενηλίκων, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Γκραν Πρι του Ιβάν Γιαρίγκιν.

Μετά από κάποιο διάστημα, ο Κουρουγκλίεφ μετακόμισε στη Μαχάτσκαλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, και ξεκίνησε προπονήσεις στο αθλητικό σχολείο της Ντινάμο.

Αυτή η επιστροφή στην πατρίδα του είχε σημαντική επίδραση στην εξέλιξή του, καθώς βελτίωνε συνεχώς τις επιδόσεις του και κατέγραφε διακρίσεις σε διεθνή τουρνουά.

Ο Μαϊρμπέκ Γιουσούποφ, ο προπονητής του, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πρόοδό του.

Τα επόμενα χρόνια ο Κουρουγκλίεφ έγινε ένας από τους καλύτερους στον κόσμο.

Οι διακρίσεις του Κουρουγκλίεφ στα 86 κιλά ελευθέρας πάλης

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα:

Χρυσό μετάλλιο 2023

Χρυσό μετάλλιο 2024

Χρυσό μετάλλιο 2017

Ατομικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης:

Χρυσό μετάλλιο 2020

Ευρωπαϊκοί Αγώνες:

Χρυσό μετάλλιο 2019

Ρωσικό Πρωτάθλημα:

Χρυσό μετάλλιο 2020

Χρυσό μετάλλιο 2018

Ασημένιο μετάλλιο 2021

Με την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από το 2023 άρχισε να εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο και κέρδισε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2023, 2024).

«Αυτό το βήμα του έδωσε την ευκαιρία να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, τους οποίους οι Ρώσοι συμμετέχοντες στερήθηκαν λόγω των δυτικών κυρώσεων», τόνισε η ιστοσελίδα 24smi.org αναφορικά με την «ελληνοποίηση» του Κουρουγκλίεφ.

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο δις πρωταθλητής Ευρώπης ορκίστηκε Έλληνας παρουσία του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας, Άγγελου Δημοσθένους. Κατά την ορκωμοσία του, υποσχέθηκε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

«Θέλω να κάνω όλους τους Έλληνες περήφανους και να τιμήσω την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ όσους με βοήθησαν να εκπληρώσω το όνειρο μου (σ.σ. συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Πραγματικά νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος», είχε δηλώσει ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ.

Ένας «άλλος» Κουρουγκλίεφ

Σύμφωνα με το wrestdag.ru, στον ελεύθερο χρόνο του, ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ ασχολείται με τα social media και απολαμβάνει να βλέπει ταινίες.

Η αγαπημένη του ταινία είναι το “Sparta”, ένα αθλητικό δράμα σκηνοθετημένο από τον Νικολάι Κουντριάσοφ, το οποίο κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου 2016.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή που, μετά από έναν καυγά στο δρόμο, καταλήγει στη φυλακή.

Εκτός από τις ταινίες, ο Νταουρέν απολαμβάνει επίσης να παρακολουθεί και να παίζει MMA. Στον αθλητισμό, τα πρότυπά του περιλαμβάνουν τον θείο του, Μαγκομέντ Κουρουγκλίεφ, καθώς και τους αδελφούς Σαϊτίεφ και τον Μαχάτς Μουρταζαλίεφ.

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα Nasheeds, μια μορφή παραδοσιακής μουσικής που συχνά αποτελείται από θρησκευτικούς ύμνους. Αυτά τα τραγούδια τραγουδιούνται είτε a cappella είτε με συνοδεία οργάνων, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο στυλ και παράδοση που συνδέεται με το σουνιτικό Ισλάμ.

Τα Nasheeds είναι πολύ δημοφιλή σε όλο τον ισλαμικό κόσμο και τα θέματα τους περιλαμβάνουν ισλαμικές πεποιθήσεις, ιστορία, θρησκεία, καθώς και αναφορές στην επικαιρότητα.

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ αποκαλύπτει ότι το αγαπημένο του ποτό είναι οι φυσικοί χυμοί, ενώ το πιάτο που λατρεύει είναι το “θαύμα”, που μεταφράζεται από το chudu στα ελληνικά.

Το chudu είναι ένα παραδοσιακό πιάτο των λαών του Νταγκεστάν. Αποτελείται από λεπτή τηγανισμένη ζύμη γεμισμένη με κρέας, βότανα, λαχανικά και τυρί κότατζ.

Όσο για το αγαπημένο του αυτοκίνητο, ο Κουρουγκλίεφ «ψηφίζει» Mercedes.

Περηφάνια: Σάρωσε ο Κουρουγκλίεφ, πήρε το χάλκινο στην Πάλη – Το όγδοο μετάλλιο για την Ελλάδα μας στο Παρίσι

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ γράφει ιστορία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 86 κιλών ελευθέρας πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ευχαριστώντας την Ελλάδα, ΕΔΩ.

Πήρε τη νίκη σε αγώνα θρίλερ

Στην αναμέτρηση για το μετάλλιο, επικράτησε με νίκη θρίλερ 5-4 απέναντι στον Μάιλς Ναζέμ Αμίν, ο οποίος εκπροσώπησε το Σαν Μαρίνο.

Σαρώνει η Ελλάδα σε μετάλλια

Αυτή η επιτυχία φέρνει την Ελλάδα στα 8 μετάλλια συνολικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σημειώνοντας την 4η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της επιτυχίας είναι ότι πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 20 χρόνια, από τους Αγώνες της Αθήνας.

Εβίτα Γκέκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: